Radiotoimittaja Olli Ihamäki muisteli kollegaansa Esko Riihelää – ”Hän oli aina erittäin hyvällä tuulella” - Viihde - Ilta-Sanomat

Radiotoimittaja Olli Ihamäki muisteli kollegaansa Esko Riihelää – ”Hän oli aina erittäin hyvällä tuulella”

Yleisradion toimittaja Olli Ihamäki tutustui Esko Riihelään jo 40 vuotta sitten, kun molemmat tekivät Yleisradiossa radio-ohjelmia.

Radiotoimittaja Olli Ihamäki muisteli kollegaansa IS:n haastattelussa.­

4.10.2017 14:53

Legendaarinen radiotoimittaja Esko Riihelä kuoli tiistaiaamuna pitkäaikaisen sairauden seurauksena. Kollega Olli Ihamäki kertoo Riihelän olleen yksi aikansa suosituimpia toimittajia.

– Hänellä oli hyvä bassovoittoinen ääni, joka oli mahdollisimman kaukana hänen ulkonäöstään. Kun hän puhui, tuli mieleen toisenlainen hahmo. Monta kertaa ihmiset eivät osanneet käsittää, että hänestä lähti tällainen bassobaritonin ääni.

– On erittäin tärkeää, että radiotoimittajalla on tunnistettava ääni. Hän oli aikansa tähtitoimittaja.

Ihamäki muistelee Riihelän radiotoimittajauran alkaneen vähän vahingossa. Riihelä oli tilattu äänittämään Outokummun pääkonttoriin Helsingin Töölössä, mutta toimittajaa ei kuulunut. Riihelä teki haastattelun.

Esko Riihelä kuvattuna kotinsa lähellä Ruoholahdessa maaliskuussa 2015.­

– Huomattiin, että tässä on kyky. Hänellä oli kyky esittää asiansa selväpiirteisesti. Hän kaihtoi mutkittelua kaikessa. Hän oli tavattoman pidetty esiintyjä ja miellyttävä karaktääri. Kukaan ei ollut hänen kanssaan huonoissa väleissä.

– Hän oli aina erittäin hyvällä tuulella ja myönteisesti ympäristöönsä vaikuttanut henkilö. Hän ei ollut millään lailla riidanhaluinen eikä negatiivisia tunteita huokuva.

Esko Riihelä muistetaan liikenneohjelmista, mutta hän teki Olli Ihamäen mukaan paljon muutakin, esimerkiksi Sana on vapaa -ohjelmaa. Riihelä oli myös uransa aikana Yleisradion ajankohtaistoimituksen leivissä ja teki Tänään aamupäivällä ja Tänään iltapäivällä -nimisiä radio-ohjelmia.

– Olin samaan aikaan töissä Radio Suomen Ylen aikaisessa, ja hän vieraili lähetyksissä. Meillä oli yhteisiä hankkeita.

–  Hän oli äärettömän pätevä spontaaneissa tilanteissa.

Olli Ihamäen mukaan Esko Riihelä oli Yleisradion viimeinen liikenneasioihin erikoistunut toimittaja.

Riihelän työtehtäviin kuului, että hän seurasi liikenneasioita ja ohjasi ja neuvoi suomalaisia.

– Se ei ollut vain tiedottamista, vaan hänellä oli kansansivistyksellinen tehtävä. Hän ei ollut tärkeilevä. Hän pystyi ottamaan mukaan huumorin. Hänellä oli hieno karaktääri, Olli Ihamäki päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?