Autistinen Harry, 6, vieraili aamu-tv:ssä – katsojat raivostuivat äidin käytöksestä - Viihde - Ilta-Sanomat

Autistinen Harry, 6, vieraili aamu-tv:ssä – katsojat raivostuivat äidin käytöksestä

Danielle Lloyd puhui Harry-poikansa autismista aamu-tv:ssä saaden katsojat suivaantumaan.

4.10.2017 11:39

Glamourmalli ja vuoden 2006 Miss Iso-Britannia Danielle Lloyd, 33, pöyristytti tv-katsojia tiistaina, kun hän vieraili Britannian This Morning -aamu-tv:ssä yhdessä Harry-poikansa kanssa. Daily Mail kertoo, että Lloyd puhui ohjelmassa 6-vuotiaan Harryn poikkeavasta käytöksestä ja autismista.

Tv-studioon tuotu Harry arasteli kameroita ja käpertyi pelokkaana äitinsä syliin. 33-vuotias Lloyd kertoi, että on huomannut selkeästi, että Harry on erilainen kuin hänen muut kolme poikaansa. Ensimmäiset poikkeavuudet hän huomasi Harryn ollessa 3-vuotias.

– Hänellä on omat pienet tapansa. Hän on hyvin tunteellinen ja sosiaalisesti kömpelö. Sen kanssa on joskus todella vaikeaa pärjätä ja se turhauttaa, Lloyd kertoi Daily Mailin mukaan.

Harry arasteli jännittävää tilannetta ja kameroita, ja turvautui äitiinsä aamu-tv:n kuvauksissa.­

Lloydin mukaan Harryn on vaikeaa toimia tilanteissa, joissa on paljon ärsykkeitä. Poika ei pidä kovista äänistä ja käyttäytyy siksi joskus huonosti. Lloyd harmittelee, että ihmiset tuomitsevat käytöksen ja hänet äitinä hyvin helposti.

– Kun vien hänet julkisille paikoille, hän on hyvin äänekäs, ja ihmiset katsovat häntä kuin sanoakseen: ”Miksei hän käyttäydy kunnolla?”. Hän huutaa ja kirkuu, Lloyd selitti This Morning -ohjelmassa.

Sosiaaliset tilanteet ovat Harrylle hankalia. Lloydin mukaan tämä myös häiriintyy herkästi erilaisista ärsykkeistä. Tv-studiossa Harry oli aluksi selvästi pelokas.­

Harryn käyttäytymistä on tutkittu ja hänet on testattu autismin varalta. Testeissä todettiin, ettei pojan autismi ole vaikeaa. Lloydin mukaan Harry pystyy puhumaan ja toimimaan normaalisti, mutta on silti selkeästi erilainen kuin muut lapset. Glamourmalli uskoo, että Harry kärsii Aspergerin oireyhtymästä, joka on yksi autismin muodoista.

Oireyhtymä on Autismi- ja Aspergerliiton mukaan keskushermoston kehityshäiriö, joka aiheuttaa vaikeuksia häiriöitä esimerkiksi stressinsietokykyyn ja muistitoimintoihin. Siihen liittyy lisäksi esimerkiksi aistiyliherkkyyttä ja vaikeuksia sosiaalisissa tilanteissa.

Lloyd toivoo, että hänen poikansa diagnoosi varmistuisi pian.

– Haluan saada selville, mitä se on. Olen tutkinut Aspergeria ja monet hänen (Harryn) oireet ovat kuten siinä.

Aamu-tv:n juontajat jututtivat vieraita.­

Tv-katsojat kauhistuivat siitä, että glamourmalli toi tv-ohjelmaan mukaan lapsen, joka pelkää sosiaalisia tilanteita. Monen mielestä oli törkeää nostaa pieni lapsi valokeilaan ja tehdä tästä ”outouden esimerkki”. Katsojat tylyttivät Lloydia Twitterissä.

– Teet mitä vain päästäksesi telkkariin, Danielle Lloyd. Häpeäisit, että käytät poikaasi siihen, eräs Twitter-käyttäjä kommentoi pöyristyneenä Daily Mailin mukaan.

– Jos hän ei valmiiksi tuntenut oloaan erilaiseksi, tuntee hän varmasti nyt, kun puhut hänestä ja hänen ”oudoista tavoistaan” hänen edessään tv:ssä. Poika parka, toinen totesi.

– Lapsensa kärrääminen televisioon ei ole normaalia, kolmas tuomitsi Daily Mailin mukaan.

Osa katsojista koki, että Lloyd toimi tärkeänä esimerkkinä ja lisäsi tietoisuutta autismista kärsvien lasten ongelmista.­

Kommentoijat kauhistelivat sitä, miten glamourmalli leimasi poikansa erilaiseksi. Lloyd iski pian takaisin ja vastasi Twitterissä hänelle osoitettuihin haukkuihin.

– Ei, hän tietää olevansa erilainen ja itkee, koska ei ymmärrä miksi. Joten äitinä yritän taistella saadakseni apua hänelle, neljän lapsen äiti näpäytti.

Osa Twitter-käyttäjistä myös puolusteli Lloydia. He kokivat, että tämä puhui vaietusta ja tärkeästä asiasta rohkeasti. Ihmiset jakoivat mallin esiintymisen jälkeen omia kokemuksiaan Twitterissä.

Thank you for raising awareness!! My son is 5 and diagnosed with autism x— The real Miss D!! (@weedy37) 3. lokakuuta 2017

– Kiitos, että lisäät tietoisuutta. Minun 5-vuotiaalla pojallani on diagnosoitu autismi, eräs äiti kiitteli.

@MissDLloyd I'm 28 years old with Asperger's, I'm married, a baby on the way, in full time employment and happy. People with #Autism can achieve.— It's Autistic Genius (@AutisticGenius) 3. lokakuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Minä olen 28 ja minulla on Asperger. Olen naimisissa, minulla on vauva tulossa, olen täyspäiväisessä työssä ja onnellinen. Ihmiset, joilla on autismi, voivat menestyä, eräs käyttäjä kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?