Viihde

Annikki Tähti menehtyi lähes varattomana – koko omaisuus mahtui matkalaukkuun: ”Rikkaus seurannut ei koskaan laulajaa”

Julkaistu:

Kesäkuussa kuollut laulajalegenda Annikki Tähti tullaan aina muistamaan lauluistaan. Maallista omaisuutta häneltä jäi vain kolme kultalevyä ja matkalaukullinen tavaraa.
Pöydällä on Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen kultalevy. Sen sai Annikki Tähti vuoden 1955 levytyksestään Muistatko Monrepos’n.


Kun Tähti kesäkuussa kuoli, se kuten kaksi muutakin Tähden kultalevyä, Balladi Olavinlinnasta sekä Kuningaskobra päätyivät turkulaisen muusikon ja äänilevytuottajan Ari Hakulisen haltuun.

Samoin Tähden koko muukin maallinen omaisuus, joka mahtuu yhteen matkalaukkuun. Siellä on vain joitakin henkilökohtaisia esineitä kuten kirjailtu käsilaukku, kunniakirjoja sekä mitaleita.

Hakulinen ei ole Tähden sukulainen, mutta ainut henkilö, jonka yhteystiedot laulajan viimeiseksi asuinpaikaksi jääneellä hoivakodilla oli. Tähden oma poika ja entinen aviomies ovat kuolleet eikä sukuselvityksen perusteella muita omaisia ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hoivakodista soitettiin, että Annikki on kuollut, Hakulinen kertoo.

– Ryhdyin heti miettimään mitä nyt tapahtuu. Tarvitsin tietoa ja apua miten edetä. Pistin kirjeen kulttuuriministeri Sampo Terholle, josko hän voisi auttaa, mutta en saanut vastausta.

Hakulinen kantoi huolta muun muassa hautajaisista, jotka lopulta järjestettiin muusikkoystävien tuella.

– Annikki asui viimeiset kolmekymmentä vuotta Vantaalla. Hänet olisi pitänyt haudata sinne, mutta hän oli toivonut, että tulisi haudatuksi Helsinkiin. Otin yhteyttä Hietaniemeen ja sanoin, että Annikki on syntynyt Helsingissä ja hän on Annikki Tähti.

– Siellä ymmärrettiin asia. Taiteilijakukkulahan on jo täynnä, mutta sopiva uurnapaikka löytyi. Haudalle tekee eräs kansainvälisesti tunnettu suomalainen kuvanveistäjä muistokiven.

Kaikki lepää kansalaisten hyvän tahdon varassa. Kuvanveistäjä ottaa työstään ainoastaan materiaalikulut. Niitä ja muita kuluja varten Hakulinen perusti muistotilin. Sinne kertyneillä varoilla on toistaiseksi maksettu haudan hoito seuraavan kymmenen vuoden ajaksi.

Hautajaiskuluihin varat löytyivät Tähden omalta tililtä. Hakulinen sanoo tosin maksaneensa joitakin laskuja omasta pussistaan.

– Maksamatta oli joitain laskuja, kuten vainajan siirtäminen hoitokodista. Koska ei ollut omaista, jolle laskun olisi voinut osoittaa, se osoitettiin minulle ja maksoin sen. Olen maksanut myös vanhan apteekkilaskun, joka jostain syystä oli jäänyt maksamatta.


Tähden eläessä hänen asioitaan hoiti edunvalvoja, perunkirjoituksesta päättää valtiokonttori. Prosessi on kesken, mutta Hakulinen elää siinä toivossa, että Tähden vähäinen omaisuus löytäisi uuden kodin Helsinkiin 2019 avattavasta Musiikkimuseosta.

– Toivon, että kultalevyt ja vähäiset tavarat saadaan jonnekin esille. Musiikkimuseo olisi hyvä sijoituspaikka.

Hakulinen on sinut monenlaisten musiikkityylien kanssa. Hän teki huomattavan uran Turun kaupunginorkesterin kontrabasistina ja bassojen äänenjohtajana.

Sylissä pysyy myös haitari. Hakulisella on takanaan lukematon määrä viihdepuolen keikkoja, ja soittaminen jatkuu edelleen. Niissä merkeissä hän tapasi Tähden jo 1960-luvulla Lahden tanssimuusikoiden pikkujoulussa.

– Kun tilaisuus loppui, kysyin Annikilta saisinko kyydin kotiini Helsinkiin. Sillä matkalla kuulin paljon Annikin historiasta.


Seuraavina vuosikymmeninä tapaamiset olivat satunnaisia keikkakohtaamisia. Vanhaan viihdemusiikkiin keskittyneenä levytuottajana Hakulinen otti Tähteen yhteyttä 2000-luvun alussa, kun tämä esiintyi Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä.

Samoihin aikoihin, vuonna 2003 Tähden ensilevytyksestä tuli kuluneeksi 50 vuotta.

– Kysyin Annikilta, onko kukaan tekemässä juhlalevyä. Ei ollut. Sanoin, että voisin sellaisen tehdä ja Annikki innostui kovasti.

Syntyi albumi 50 vuotta Tähtenä Suomessa. Levyn julkaisun yhteydessä Tähti teki Hakulisen kokoaman orkesterin kanssa 18 paikkakunnalle ulottuneen kiertueen.

– Kun kiertue oli tehty, Annikki kysyi, emmekö voisi esiintyä palvelutaloissa, joissa on hänen ikäisiään ihmisiä. Sanoin, että jos nimität minut luottohanuristiksi, niin lähdetään kiertämään.

Kaksikko teki pari sataa keikkaa.

– Se oli Annikille hyvää aikaa. Hän koki sen kiertueen erittäin tärkeäksi.

Vuonna 2008 Tähti sai aivoinfarktin, josta Hakulisen mukaan toipui suhteellisen hyvin.

– Hän käveli vähän hitaammin kuin aikaisemmin, mutta kaikki muistot olivat paikoillaan.


Hakulisen työkiireiden vuoksi yhteys 2010-luvun taitteessa katkesi pariksi vuodeksi. Kun Hakulinen taas yritti soittaa Tähdelle, hän ei tätä tavoittanut.

– En tiedä yhtään mitä niinä vuosina on tapahtunut, mutta sain vinkin, että kysy Vantaan palvelutaloista. Soitin ne kaikki läpi. Tyhmyyksissäni kysyin Annikki Tähteä. Vasta sitten tuli mieleen, että eihän se ole Annikin virallinen nimi vaan Airi Annikki Tiensuu.

Sillä nimellä Tähti löytyi ja Hakulinen vaimoineen meni laulajaa tapaamaan. Siitä lähtien vierailut olivat säännöllisiä.

– Annikki luki todella paljon. Veimme hänelle usein suomalaista kirjallisuutta. Ei hän katsonut seurusteluhuoneessa televisiota vaan luki omassa huoneessaan.

Hakulisen mukaan Tähti ei viihtynyt myöskään julkisuuden hälinässä, mutta laulaminen oli hänelle äärimmäisen rakasta. Kun Hakulinen viimeisinä vuosina kävi tapaamassa Tähteä hoivakodissa, mukana oli aina laulajan toivomuksesta haitari.

Eikä koskaan turhaan. Joka kerta muutkin asukkaat pääsivät nauttimaan kaksikon esityksistä.

– Aina lähtiessäni Annikki sanoi, että muista haitari ja tuo Fazerin sinistä. Se oli Annikin lempisuklaata.

Tähden kuolipäivänä 19. kesäkuuta Hakulinen oli Porvoossa studiossa.

– Mietin kotiin ajaessani, että käynkö Annikin luona, mutta olin väsynyt enkä jaksanut. Se oli kova juttu, kun parin päivän päästä soitettiin ja tajusin olleeni juuri kuolinpäivänä siinä lähellä.

Tähden viimeiseksi albumiksi jäi 50-vuotisjuhlalevy. Sen avauslaulun Laulajan sydän teksti oli kuin enne tulevasta: "laulu on ollut mulle täyttä elämää / ... / rikkaus seurannut ei koskaan laulajaa / jäänyt ei talteen mulle maista mammonaa."

Annikki Tähti muistoissamme -konsertti Savoy-teatterissa Helsingissä 5. marraskuuta. Tähden lauluja esittävät Sointu-yhtyeen säestäminä Essi Luttinen ja Inga Sulin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt