Rokkikukosta tuli rauhallinen perheenisä – Toni Wirtanen paljastaa, mihin punk-uho hävisi: ”Ei sitä kavereilleen halua v***uilla” - Viihde - Ilta-Sanomat

Rokkikukosta tuli rauhallinen perheenisä – Toni Wirtanen paljastaa, mihin punk-uho hävisi: ”Ei sitä kavereilleen halua v***uilla”

Nykyään perheenisän roolissa viihtyvästä Apulanta-muusikosta on kuoriutunut televisioviihteen sympaattinen jokapaikanhöylä.

29.9.2017 15:14

– Telkkarin tekeminenhän on tosi mukavaa hommaa. Ainakin on hyvä tekosyy olla tekemättä musiikkia, eikä tarvitse rasittaa aivojaan millään haastavalla toiminnalla.

Näin Toni Wirtanen vastaa, kun häneltä kysyy, miksi hänet on nähty viime vuosina niin useasti television musiikkiviihdeohjelmissa ja erilaisten kykykilpailuiden raadeissa. Hän tietysti vitsailee, mutta voisi hänen ansioluetteloaan silmäillessä luulla muutakin: vuosina 2013 ja 2014 Wirtanen nähtiin Uuden musiikin kilpailussa, 2014 ja 2017 Vain elämää-ohjelmassa ja vuonna 2018 toimii The Voice of Finland -ohjelman tuomarina.

Listasta puuttuu ainoastaan Idols. Tosin sielläkin hänet nähtiin vuonna 2012 vierailevan tuomarin roolissa.

Toni Wirtanen on nähty useissa musiikkiohjelmissa.­

Kun Wirtasta nimittää tv-viihteen jokapaikanhöyläksi, hän nauraa ja toteaa heti perään, että tästähän hänen urassaan on aina ollut kyse: rajojen rikkomisesta ja ”kujeilevasta kokeilusta”. Lisäksi hän huomauttaa, että mikään foorumihan ei ole lähtökohtaisesti väärä – kyse on siitä mitä siellä tekee.

– Lisäksi musta on ollut siistiä mennä telkkariin ja katsoa mitä sillä kokemuksella voisi tehdä. Eihän siellä kuitenkaan tarvitse olla samalla tavalla kuin kaikki muut.

Samalla tavalla hän taisi ajatella jo uransa alussa.

Apulannan lyötyä itsensä läpi 1990-luvun puolivälissä tulivat yhtyeen jäsenet tunnetuiksi arvaamattomina ja sanavalmiina tv-esiintyjinä. Parikymppinen Toni Wirtanen ei pelännyt kertoa omia, monesti karkeitakin mielipiteitään tai vaihtoehtoisesti puhua mitä sylki suuhun toi. Nähtiin hänen suorassa lähetyksessä pelkkään partavaahtoonkin verhoutuneena.

Olisiko tuo nuori heinolalaisrokkari voinut osallistua Vain elämää -ohjelmaan? Ei varmastikaan, mutta ajatkin olivat tuolloin toiset, 42-vuotias Wirtanen sanoo.

– Nykyajan skidit ovat kasvaneet sellaiseen maailmaan, jossa musiikissa kilpaileminen on ihan normaalia. Omalle sukupolvelleni Idolsit ja Popstarsit tulivat ihan puskista ja varmaan siksi näistä samoista ohjelmista mussuttavat kaikkein eniten tällaiset viittäkymmentä lähestyvät hahmot. Enkä voi kiistää, ettenkö olisi itsekin ollut aikanaan mukana noissa samoissa huutokuuroissa.

Olet muuttanut mielipidettäsi?

– Näin on käynyt. Suhtauduin aikaisemmin kaikkiin laulukilpailuihin tosi jyrkästi. Ajattelin, ettei niistä voi syntyä mitään aitoa ja arvokasta. En tosin ole vieläkään varma, onko jonkun Idolsin tai The Voice of Finlandin voittamisesta loppujen lopuksi mitään hyötyä. En silti aina jaksa olla se tyyppi, joka itkee jostain radioiden soittolistoista ja musiikin kaupallistumisesta.

Wirtasella on takanaan menestyksekäs ura musiikin parissa.­

Ei ole vaikea ymmärtää, miksi Wirtanen ei koe enää tarvetta purnaamiselle. Apulannasta kasvoi kahdessa vuosikymmenessä suomalaisen rockin mammutti ja Wirtanen on nykyisin yksi parhaiten ansaitsevista kotimaisista rockmuusikoista ja biisinkirjoittajista.

Menestyksekkään musiikkiuran lisäksi yhtyeen jäsenet ovat tätä nykyä kahvila- ja museoyrittäjiä ja voitokasta arvopaperikauppaa harjoittavan Apulanta oy:n omistajia. Päättyneellä tilikaudella yrityksen liikevaihto oli 4,5 miljoonaa euroa.

Syyskuun alussa yhtyeen kerrottiin myös ostaneen 300 neliön aatelishuvilan Helsingin Munkkiniemestä – koska miksei, Wirtanen sanoo.

Kaupallisesta menestyksestä huolimatta Wirtanen on halunnut pitää toisella kädellään tiukasti kiinni bändin punkjuurissa. Haastatteluissa hänellä on monesti tapana kertoa, miten asiat ”meillä punkpiireissä” ovat.

Hän naurahtaa ja sanoo lausahduksen tulevan enemmän selkärangasta kuin varsinaisesta halusta heiluttaa punkkulttuurin lippua.

Mitä punk sinulle nykyisin merkitsee?

– Aika monelle se näyttää merkitsevän sitä, että laitetaan tietynlainen paita päälle ja tietynlainen tatuointi käteen. Itse en ole ollenkaan niin varma mikä on oikeaa punkia. Mutta onko sillä toisaalta mitään väliäkään? Kai punk merkitsee mulle itselleni ennen kaikkea vapautta tehdä mitä itse haluaa.

Eikö siinä tapauksessa iskelmälaulajakin voisi sanoa olevansa punkartisti?

– Tavallaan. Ja onhan se aika karu meininki, että Jari Sillanpää on nykyään paljon enemmän Sid Vicious (Sex Pistols -yhtyeen yliannostukseen vuonna 1979 kuollut basisti) kuin Apulannan Toni Wirtanen. Onhan se aika laimeaa, mutta tähän on tultu.

Nykyään myös monet mediat näkevät hänet turvallisena vaihtoehtona. Koko perheen musiikkiohjelmien lisäksi Wirtasesta on tullut kotimaisten keskustelu­ohjelmien vakiovieras, jonka avautumista omasta sielunelämästään on kuultu muun muassa psykologi Maaret Kallion emännöimässä Yhden illan jutussa.

Tässä kohdassa Wirtanen haluaa kuitenkin toppuutella.

– Totta puhuen tunnen itseni televisiossa esiintyessäni edelleen ulkopuoliseksi. Se varmaan johtuu kaikkein eniten omasta rajoittuneisuudestani, mutta koen olevani tavallaan tarkkailijan roolissa, vaikka olisinkin paikalla aktiivisena toimijana.

Tänään perjantaina Vain elämää -ohjelmassa vietetään Toni Wirtasen päivää.­

Onko hän omasta mielestään laimentunut iän myötä? Aivan varmasti, Wirtanen toteaa.

– Mutta johtuu se myös siitä, että nykyään tunnen ihan kaikki. Suomi on niin saatanan pieni paikka, varsinkin nykyään, kun on Facebookit ja muut systeemit. Eihän sitä kavereilleen halua alkaa vittuilla.

Tilanne ei häntä häiritsekään. Wirtanen sanoo tuntevansa itsensä tällä hetkellä onnellisemmaksi kuin ehkä koskaan. Elämä on vakaalla pohjalla ja asiat kotona hyvin.

Onko enää mitään mitä vastaan kapinoida? Ei ainakaan pitäisi olla, hän pohtii.

– Kapinointihan on monesti keino määritellä itseään ja tiedän nykyisin aika hyvin kuka olen. Siitäkään syystä en kaipaa konflikteja elämääni. Lisäksi olen nykyään pienen tytön isä ja omat prioriteettini ovat kokonaan siellä suunnalla. Sen rinnalla kaikenlaiset rockmuusikon valitusvirret tuntuvat aika turhilta jutuilta.

Toni Wirtasen päivää vietetään Vain elämää -ohjelmassa tänään perjantaina Nelosella klo 20.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?