Toimintaleffan kuvauskopteri mätkähti Presidentinlinnan lähelle – sitten kuvausryhmää vietiin: ”Mustaa autoa tuli enemmänkin” - Viihde - Ilta-Sanomat

Toimintaleffan kuvauskopteri mätkähti Presidentinlinnan lähelle – sitten kuvausryhmää vietiin: ”Mustaa autoa tuli enemmänkin”

Layers of Lies -elokuvan kuvauskopteri teki pakkolaskun Presidentinlinnan lähistölle.

Kuvassa vasemmalta oikealle: Ramin, Farhad, Pepe, Peyman ja Antti.­

27.9.2017 20:48

Suomalais-iranilainen leffaryhmä lennätti kuvauskopteriaan keksiviikkona Helsingin keskustassa, lähellä Presidentinlinnaa.

Apulaisohjaaja Pepe Karai ja avustaja Farhad Kheirkhah ohjastivat kopteria, kun toistaiseksi tuntemattomasta syystä ilma-alus ajautui ongelmiin.

Akun varaustaso tippui kolmestakymmenestä ensin kahteenkymmeneen ja välittömästi kymmeneen prosenttiin, jolloin Karai käynnisti kotiinpalautustoimenpiteen saadakseen kopterin haltuunsa. Kopteri yritti hakea reittiään heittelehtien, muttei onnistunut, joten kuvauskopteri jatkoi laskeutumistaan, kunnes tukijalat koskivat miesten kertoman mukaan Presidentinlinnan pihan asfalttia.

– Meillä oli tarkoitus kuvata ihan yleisnäkymää Helsingistä, elokuvan käsikirjoittaja Sami Laulajainen kertoo Ilta-Sanomille.

– Meille tapahtui pieni sekaannus lentokieltoalueen rajoissa ja ilmoitus Trafille lennätyksestä oli lähtenyt vähän liian myöhään, koska olimme mielestämme vain kuvaamassa julkista paikkaa, käsikirjoittaja myöntää.

Laulajainen kertoo kuvausryhmän olevan pitkän linjan ammattilaisia, mutta tekniset ongelmat pääsivät yllättämään miehet.

Seuraavaksi paikalle saapui virkavalta.

– Siihen tuli siviilipukuinen herra ja meidän jätkillä oli kädet täynnä nappeja. Lennättäjä oli vielä mennyt ärähtämään siviilipukuiselle poliisille, että mulla on tässä vähän hommat kesken, Laulajainen kertoo.

Poliisi otti miehet ja kopterin haltuunsa.

– Olihan siinä suuroperaation makua. Mustaa autoa tuli paikalle enemmänkin ja putkaanhan pojat päätyivät.

Helsingin poliisista vahvistetaan Ilta-Sanomille, että kaksi henkilöä on otettu päivällä kiinni.

– Tällainen tapaus tosiaan on. Epäily on salakatselusta, poliisin yleisjohdosta kerrotaan.

Miehet on vapautettu.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan Ilta-Sanomille, ettei kopteri suinkaan pudonnut linnan pihalle, eikä linnan turvallisuusyksiköstä ole puhutettu lentäjiä.

Peyman (elokuvakameran kanssa) Ramin ja Sami (kännykkäkameran kanssa).­

Laulajainen kiittelee poliisin toimintaa ja pahoittelee ryhmänsä virhettä.

– Poliisit olivat todella reiluja. Kuvaajat saivat soittaa meille, toisessa kuvauspaikassa tapahtumahetkellä ollut Laulajainen kiittää.

– Otamme tästä opiksemme. Jatkossa tarkistamme pykälät. Leffan päätähti Antti Reinikin nauroi kuultuaan asiasta, että harvemmin näkee niin katuvaisen näköisiä jätkiä.

Elokuva on ensimmäinen suomalais-iranilainen toimintaelokuva. Layers of Lies elokuvan ohjaa Ramin Sohrab ja elokuvassa näyttelevät muun muassa Anu Sinisalo, Sonja Farling ja Antti Reini. Suomen kuvaukset ovat lopuillaan ja tiimi on siirtymässä Iraniin kuvaamaan elokuvan loppuun. Elokuva valmistuu ensi-iltaan vuonna 2018.

Edit: Juttua muokattu 28.9. klo 14:17. Tasavallan presidentin kanslian mukaan kuvauskopteri ei laskeutunut Presidentinlinnan pihalle. Myöskään heidän turvallisuusosastonsa ei puhuttanut lentäjiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?