Apulanta osallistui erikoiseen tutkimukseen – takapuolesta tutkittiin asioita: ”Sen todella huomasi, milloin mitataan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Apulanta osallistui erikoiseen tutkimukseen – takapuolesta tutkittiin asioita: ”Sen todella huomasi, milloin mitataan”

Toni Wirtanen muistelee Vain elämää -ohjelmassa Apulannan osallistumista erikoiseen tutkimukseen.

Toni Wirtanen muistelee Vain elämää -ohjelmassa Apulannan osallistumista tutkimukseen.­

27.9.2017 16:44

Perjantai-iltaisessa Vain elämää -jaksossa vietetään Toni Wirtasen päivää. Apulanta-yhtyeen keulahahmo muistelee jaksossa, kuinka bändi osallistui harvinaiseen tutkimukseen. Jaksossa näytetään Ylen uutispätkä vuodelta 2009, missä kerrotaan yhtyeelle tehdyistä tutkimuksista.

  • Katso videolta hilpeä pätkä siitä, kun Toni Wirtanen kertoo kollegoillensa tutkimuksesta.

Ylen uutisen mukaan Työterveyslaitos mittasi tutkimuksessa rockmuusikon työn kuormittavuutta tieteellisesti. Uutisen mukaan tutkimuksessa seurattiin etenkin keikoilla tapahtuvaa lämpökuormitusta ja palautumisnopeutta.

Hilpeyttä muissa Vain elämää -artisteissa herätti, kun uutislähetyksessä esiteltiin rektaalimittari.

– Se asetetaan tutkittavan peräsuoleen ja sillä mitataan sisäelinten lämpötilaa, uutisessa kerrottiin.

Yhtyeen rumpali Sipe Santapukki kertoi uutisinsertissä tutkimusmenetelmien olleen mielenkiintoisia.

– Teen niin se oli erittäinkin mielenkiintoinen kokemus soittaa sellaisen kanssa. Varsinkin, kun siinä penkillä tulee välillä heiluttua ja näin ollen se johto ikään kuin aiheuttaa tuollaista nykimisliikettä, Santapukki kertoi.

Apulanta keikalla Iskelmä Festivaalilla heinäkuussa 2016.­

Nyt vuosia myöhemmin Toni Wirtanen naureskelee Satulinnan pöydässä muistolle ja kertoo itsekin huomanneensa rektaalimittarin keikoilla.

– Voin kertoa, että sen todella huomasi, milloin mitataan. Nimittäin se suimistus, mikä siinä kävi, niin se oli aikamoista, Wirtanen kuvailee.

– Kuoliko kipu huutamalla? Juha Tapio kysyy viitaten Apulannan Koneeseen kadonnut -kappaleen kertosäkeeseen.

– Ei ollut ollenkaan kipua, se oli ihan fine, enemmänkin hauskaa. Oli mielenkiintoista dataa itselleni, Wirtanen kertoo.

Tutkimuksissa selvisi muun muassa, se että Toni Wirtasen vetämä keikka yhtyeen laulaja-kitaristina vastasi rasitukseltaan samaa kuin poteron kaivaminen. Lisäksi Wirtasen kehon lämpötilaksi keikoilla mitattiin 38–39-astetta.

– Ajatelkaa, että meillä olisi kuumetta joka ilta. Siinä on tosi kovat lämmöt. Puolentoista tunnin mittaisilla keikalla kaloreita meni muistaakseni 800–850, Wirtanen muistelee Vain elämää -ohjelmassa.

 

Vain elämää perjantaisin Nelosella kello 20.

Edit 28.9. klo 8.25: Työterveyslaitoksen nimi korjattu.

Vain elämää -ohjelman seitsemännellä tuotantokaudella nähdään Juha Tapio, Sanni, Toni Wirtanen, Kaija Koo, Jenni Vartiainen, Jari Sillanpää ja Cheek.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?