Hollantilainen menestyskirjailija Herman Koch asui nuorena Pohjois-Karjalan maaseudulla – ”Epämiellyttävät ihmiset ovat kiinnostavia”

Hollantilainen bestseller-kirjailija Herman Koch etsi nuorena elämälleen suuntaa ja päätyi maatilalle Suomeen. Kirjoissaan hän pilkkaa keskiluokan moraalin rappiota.

Herman Kochin kirjasta Illallinen on tehty elokuva, jonka pääosassa on Richard Gere. –Kyllästyin 12 minuutin kohdalla. Ajattelin, että jos tämä elokuva ei olisi tehty kirjastani, lähtisin pois.

1.10.2017 15:03

Hollantilainen menestyskirjailija Herman Koch asui 19-vuotiaana puoli vuotta Suomessa. Oli vuosi 1973.

Suomi kuulosti tulevan bestseller-kirjailijan mielestä sopivan eksoottiselta maalta. Nuori mies oli päättänyt lukion ja mietti, mitä elämällään tehdä.

– Tuttavani tunsi suomalaisen maanviljelijän, joka otti ulkomaalaisia töihin, Herman Koch kertoo helsinkiläisen hotellin aulassa.

Hän on Suomessa markkinoimassa neljättä romaaniaan Pormestari (Siltala).

Koch päätyi Pohjois-Karjalaan Vuonisjärvelle lypsämään lehmiä, kyntämään traktorilla ja kaatamaan puita.

– Tykkäsin maatilan töistä paljon, hän kertoo.

Suomen kieli on 40 vuodessa unohtunut. Koch, 64, kertoo joskus tunnistavansa kuulemiaan yksittäisiä sanoja Amsterdamin kadulla.

Kolmikymppistä isäntäperhettään Koch muistelee hyvällä. Vuosi sitten hän vieraili vaimonsa kanssa Vuonisjärvellä ensimmäisen kerran lähtönsä jälkeen. He yöpyivät vuokramökissä kymmenen päivää.

– Emme olleet pitäneet ollenkaan yhteyttä. Oli mukava nähdä monen vuoden jälkeen. Olimme kaikki vanhentuneet.

Nyt kirjailija ei kahden päivän Suomen-vierailullaan Pohjois-Karjalaan ehdi. Haastattelupäivänä Kochilla on tapaaminen Alankomaiden suurlähettilään kanssa Helsingissä. Hollannissa hän on julkkis. Hänen kirjojaan on myyty tulppaanivaltiossa yli miljoona kappaletta.

Herman Koch vieraili Helsingissä syyskuussa.

Kotimaassaan Koch löi itsensä läpi ennen kirjailijauraansa television viihdeohjelmassa Roskis (Jiskefet). Hän näytteli siinä kahden kaverinsa kanssa 15 vuotta ja myös käsikirjoitti sitä.

– Ne ajat ovat menneitä. Nykyään haluan vain kirjoittaa.

Tarinat kiehtoivat Kochia jo lapsuudessa. Kun vanhemmat kysyivät pojaltaan, miten koulussa meni, hän ei tiennyt, mitä sanoa – ja keksi tarinoita. Vanhemmat uskoivat. Hän jatkoi keksimistä.

– Tajusin, että tätä haluan tehdä.

Kochin romaanien päähenkilöt ovat ällöttäviä tyyppejä ja vähän vinksahtaneita. Tyyli on irvaileva, ikään kuin hän haluaisi nähdä ihmiset pahoina.

– Epämiellyttävät ihmiset ovat kiinnostavia ja usein lähempänä totuutta kuin tasapainoiset ihmiset, Koch sanoo.

– Kirjoittaminen on ihmisluonteiden tutkimista. En ota tutkimista vakavasti. Kun pääsen porautumaan henkilöiden luonteenpiirteisiin, olen saavuttanut jotain.

–Moraali keskiluokkaisen ihmisen näkökulmasta kiehtoo minua, Herman Koch sanoo.

Kochin menestysromaanissa Illallinen on hyytävä tunnelma. Kaksi veljestä vaimoineen nauttii illallista kalliissa ravintolassa keskustellakseen poikiensa ongelmista. Ruokalajien vaihtuessa paljastuu totuus: perheessä on tapahtunut kauheita.

Romaani ilmestyi Hollannissa 2009 ja on myynyt yli 800 000 kappaletta. Se sai sysäyksen tositapahtumasta. Koch asui Barcelonassa vuonna 2005, kun kolme teiniä murhasi asunnottoman naisen.

– He olivat tavallisia, mukavan oloisia teinejä.

Keskiluokkaiset kulissit romahtivat.

– Moraali keskiluokkaisen ihmisen näkökulmasta kiehtoo minua.

 Halusin pilkata näitä ravintoloita, joissa tarjoilija kertoo, että lehmällä on ollut hyvä elämä. Kaikkea tätä tekopyhyyttä.

Romaanissaan Koch naureskelee ruokahifistelijöille. Monissa ravintoloissa on kallista mutta huonoa ruokaa. Hienot ravintolat ovat Kochin mielestä pelkkää showta.

– Halusin pilkata näitä ravintoloita, joissa tarjoilija kertoo, että lehmällä on ollut hyvä elämä. Kaikkea tätä tekopyhyyttä.

Kochin mukaan asiakkaalta viedään hienoissa ravintoloissa yksityisyys. Ympärillä pyörii koko ajan viisi tarjoilijaa, jotka keskeyttävät ja selittävät, mistä salaatti tulee ja miten liha on tuotettu.

– Minua ei kiinnosta. Asiakkaan pitäisi olla ravintolassa pääasia eikä ruoan. Pidän ravintoloista, joissa on puheensorinaa ja että minunkin pöydässä puhutaan.

Matkustaessaan Koch ei mene hienoihin hotelleihin, vaikka hänellä olisi varaa. Hän ei pidä viiden tähden hotelleita parhaina.

– Tulet matkalaukun kanssa ja se viedään. Haluan kantaa omat tavarani.

Kirjailija ja kirja.

Pormestari on viimeisin Kochin romaaneista suomennettu. Se kertoo Amsterdamin pormestarista, joka epäilee vaimollaan olevan suhde. Keskiluokan elämä natisee.

36 vuotta naimisissa ollut Koch yrittää itse elää mahdollisimman tavallista elämää. Menestys ei ole kihahtanut päähän.

– Tein saman kuin kuka tahansa jalkapallonpelaaja: ensimmäisillä kirjamyynnistä saamillani rahoilla ostin hyvän auton. Se riitti. En tarvitse muuta.

Seuraava kirja kertoo Suomesta. Koch aikoo kirjoittaa kokemuksistaan 19-vuotiaana ja sen jälkeen.

– Päähenkilön nimi on Herman Koch, mutta se ei tarkoita, että kaikki olisi totta.

Ennen kotiinpaluutaan Koch menee suomalaisen kustantajansa kanssa illalliselle.

– Hän ei vie minua viiden tähden paikkaan, koska tietää, etten pidä niistä, Koch virnistää.

– En ole sellainen turisti, joka tulee Suomeen ja ja haluaa syödä poroa. Voin yhtä hyvin mennä italialaiseen ravintolaan Helsingissä. Tunnelma on tärkeä.

Lukijana toivoo, että Kochin Suomen-illallinen olisi samaa tasoa kuin hänen romaaninsa. Niitä lukee ahmien – ja on mahdotonta jättää kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?