Hätkähdyttävä kirja: Näin ohjaajanero Aku Louhimies piiskasi näyttelijöitään yltääkseen huipulle – kyykkyhyppyjä, laihdutusta, eristämistä - Viihde - Ilta-Sanomat

Hätkähdyttävä kirja: Näin ohjaajanero Aku Louhimies piiskasi näyttelijöitään yltääkseen huipulle – kyykkyhyppyjä, laihdutusta, eristämistä

Kyykkyhyppyjä metsätiellä, laihdutusta, ulkopuolelle sulkemista. Aku Louhimies piiskasi näyttelijöistään 2000-luvun hyvinvoinnin pois uuden Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa.

26.9.2017 6:21

Rehottava harmaa parta, läpitunkeutuva katse, tavalliset suomalaiset talvivaatteet roikkuvat yllä. Ohjaaja Aku Louhimies on kuin kuka tahansa, mutta hänenlaisiaan on vain yksi. Pikkutarkka ja perfektionisti, kuuluu Satu Jaatisen hänestä kirjoittaman, tiistaina ilmestyvän kirjan viimeisen kappaleen eräs osuvasti kuvaileva virke.

Lokakuussa ensi-iltaan tuleva Tuntematon sotilas -elokuva on yksi tämän vuosikymmenen odotetuimpia kotimaisia kulttuurituotteita. Mediakuvastaan ja elokuvansa ennakko-odotuksista tarkka Louhimies kertoo kirjassaan avoimesti siitä, millaisilla keinoilla elokuvasta tuli sellainen kuin se lopulta on.

  • Katso yllä olevalta videolta elokuvan traileri!

Historiallinen konteksti asetti koko tuotantoryhmälle ennennäkemättömän määrän paineita. 2000-luvun hyvinvointia on vaikeaa jos ei jopa mahdotonta riisua pois lopputuloksesta. Louhimies teki kuitenkin kaikkensa, jotta hänen Tuntemattomansa ei jäisi aikalaiskuvauksena varjoon Linnan järkälemäiselle alkuperäisromaanille tai varsinkaan aiemmille elokuvaversioille.

Näyttelijät Jussi Vatanen (vas.) ja Eero Aho (kesk.) Tuntematon sotilas -elokuvan kuvauksissa Suomenlinnassa 15. lokakuuta 2016.­

Louhimies ymmärsi heti alkuvaiheessa, että näyttelijöiden tukeva vartalonkunto oli ongelma. Jatkosodan aikaiset miehet olivat keskeisellä tavalla nykymiehiä lyhyempiä ja luisevampia. Tähtien hartioissa pullistelivat lihakset ja vatsat olivat turvoksissa runsaista, herkullisista lounaista.

Hietasta näyttelevä Aku Hirviniemi kertoo IS:lle, että laihtui elokuvan takia kahdessa kuukaudessa yli 13 kiloa. Kuvausten loppusuoralla 180-senttinen mies painoi kevyimmillään vain 70 kiloa. Kuntokuuri rankkoja kuvauksia varten oli osa metodia.

– Meidän piti näyttää 40-luvun riutuneilta pojilta. Laihduin kahdessa kuukaudessa 13 kiloa, näyttelijä muistelee.

Tuntemattoman kuvaukset Suomenlinnassa viime vuoden lokakuussa.­

Kuntovalmentaja käski häntä luopumaan hiilihydraateista kokonaan, sillä vain ruokavaliomuutoksilla Hirviniemi pystyisi laihtumaan tarpeeksi nopeasti. Sen lisäksi hän harrasti viisi kertaa viikossa liikuntaa.

– Louhimies teki alusta asti selväksi, että kuvaukset tulevat olemaan tosi rankat, että se tehdään tällaisella metodilla, Hirviniemi sanoo.

– Kuvausten aikaan elimme kuten sotilaat, nukuimme teltoissa ja söimme armeijaruokaa. Elimme sellaista elämää 24 tuntia vuorokaudessa.

Odotettu Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa 27. lokakuuta.­

Laihduttaminen ei missään tapauksessa riittänyt Louhimiehelle. Tarinassa on kohtaus, jossa miehet vaeltavat vanhan rajan takana Karjalassa ilman kotilomia. Kohtaukseen kuuluu, että runsaslukuinen purnaaminen ja kyllästyminen sakeuttivat ilman. Louhimiehen mielestä näyttelijät eivät olleet riittävän väsyneen oloisia.

Mutta nyt näyttelijät ja avustajat etenivät olosuhteisiin nähden aivan liian ripeästi. Niinpä Aku määräsi väsymystä esiin saadakseen kaikki sotilaat, kantamuksista riippumatta, tekemään 15 jalkakyykkyä. Kyykyt toistettiin tämän jälkeen ennen jokaista seuraavaa ottoa, kirjassa kerrotaan.

Sotaelokuvissa on totuttu näkemään oranssina palavia liekkimyrskyjä räjähdysten yhteydessä. Louhimies linjasi, että Tuntemattomassa ei nähtäisi mitään Hollywood-posahduksia. Sen sijaan toteutetut räjähdykset olivat harmaita ja rumia, maata ja multaa lennätettiin näyttelijöiden kasvoille paineaaltojen mukana.

– Ne eivät olleet mitään toimintaelokuvatyylisiä bensapommeja. Meillä oli äärimmäisen tiukat turvaohjeet kuvauksissa koko ajan, mutta kyllä täytyy sanoa, että siellä pystyttiin tekemään hyvin massiivisia räjähdyksiä, Hirviniemi sanoo.

Aku Louhimiehestä kertova kirja ilmestyi tiistaina kauppoihin.­

Jatkosodassa miehet polttivat paljon palturitupakasta valmistettua mahorkkaa. Se on tupakkalajike, jota voi viljellä kylmässäkin ilmastossa. Palturitupakkaa on viljelty Suomessa runsain mitoin pula-aikana. 50-luvulla mahorkka unohdettiin amerikkalaisen tuontitupakan lisääntyessä.

Hirviniemi toteaa, että varustelu Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa oli kunnossa ja tupakkamiehet käryttelivät aitoja mahorkkasätkiä.

– Pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni maistamaan mahorkasta käärittyä sätkää. En suosittele kenellekään tällaista metodia, mutta elokuvaa varten tuli poltettua määräänsä enemmän, hän myöntää.

Eräs kuvauksissa käytetty metodi oli näyttelijöiden eriyttäminen roolihahmojen mukaan toisistaan.

Kaikki muistavat Linnan nerokkaasta kerronnasta luutnantti Lammion mulkvistimaisen sielunmaiseman. Lammiota esittävä Samuli Vauramo ei saanut osallistua muiden näyttelijöiden kanssa samoihin koulutuksiin, jotta hän ei olisi osa muun porukan yhteishenkeä. Vauramon piti myös nukkua vaikeassa kuvausmaastossa eri teltassa kuin muiden.

– Eristäytyminen auttoi tuomaan tiettyä arvaamattomuutta Lammioon. Mitään vihanpitoa tai kyräilyä vetäytymiseni ei tuottanut. Eikä ollut tarkoituskaan, Vauramo sanoo kirjassa.

Rokkaa esittävä Eero Aho sai ohjaajalta järkähtämättömän ukaasin: Kiroilusta on luovuttava, mikäli tähti tahtoo esittää Rokkaa koko Suomen kansalle.­

Eikä Rokkaa esittänyt Eero Ahokaan selvinnyt ilman omaa osuuttaan Louhimiehen kurinpidosta.

Sen kyllä vaadin Eerolta, että sen piti lopettaa vittu-sanan käyttö. Sehän käyttää sitä normaalisti ihan välimerkkinä. Sanoin, että jos näyttelet Rokkaa koko Suomen kansalle, niin jätät sen kyllä pois.

Räjähdykset, palturitupakka, eristäminen porukasta ja näyttelijöiden riuduttaminen onnistuivat kaikin puolin luontevasti, mutta sääolosuhteille perfektionistinen ohjaajakaan ei ikävä kyllä mahtanut mitään. Aamuisin valkeneva liian lämmin ja leuto sää olivat ajaa ohjaajan hulluksi.

Ilmastonmuutos on todellinen uhka. Sen vaikutus näkyi myös Tuntemattomassa sotilaassa, kun jouduimme siirtämään talvikuvaukset Kainuuseen etelän epävarman lumitilanteen vuoksi, Louhimies harmittelee kirjassaan.

Hirviniemi vastaa ystävällisesti, kun häneltä kysyy, millainen ohjaaja Louhimies on.

– Hänellä on oma, tiukka näkemyksensä. Hän osaa pitää ohjakset käsissään. Ei pahaa sanottavaa, vastaus kuuluu lyhykäisyydessään.

Videolla näyttelijä Joonas Saartamo kertoo elokuvan kuvauksista.

Aku Louhimies – Elokuvaunelmia kirjakaupoissa 25. syyskuuta. Kirjoittanut Satu Jaatinen (LIKE).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?