Vegaaniruokavalio aiheutti Lotta Näkyvälle erittäin kiusallisen vaivan – kärsi 9 kuukautta ja luovutti: ”En ole enää vegaani” - Viihde - Ilta-Sanomat

Vegaaniruokavalio aiheutti Lotta Näkyvälle erittäin kiusallisen vaivan – kärsi 9 kuukautta ja luovutti: ”En ole enää vegaani”

Lotta Näkyvä avautuu Instagramissa vegaaniruokavalion aiheuttamista vaikeista ilmavaivoista.

Lotta Näkyvä syö jälleen lihaa, sillä vegaaniruokavalio ei sopinut hänelle.­

24.9.2017 16:26

Missikaunotar Lotta Näkyvä paljastaa Instagram-tilillään, ettei hän ole enää vegaani. Näkyvän tarkkasilmäiset seuraajat huomasivat hänen lauantaina julkaisemastaan kuvasta, että vuoden 2013 Miss Suomi syö jälleen lihaa. Kuvassa Näkyvä herkutteli kanansiivillä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sunnuntaina Näkyvä julkaisi tilillään pitkän kirjoituksen, jossa hän myönsi, ettei ole enää vegaani. Näkyvä päätti ryhtyä vegaaniksi yhdeksän kuukautta sitten syödäkseen eettisemmin ja tehdäkseen maailmasta paremman paikan.

Vegaanit eivät syö mitään eläinperäisiä tuotteita ja karsivat ruokavaliostaan kokonaan pois esimerkiksi maitotuotteet, lihan ja kananmunat. Sen sijaan ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, pähkinöitä ja erilaisia eläinperäisiä ruokia korvaavia tuotteita.

Vegaaniksi ryhtyminen aiheutti Lotta Näkyvälle ikävän ja kiusallisen vaivan. Lopulta hän joutui luovuttamaan ja luopumaan uudesta ruokavaliostaan.

– Psyykkasin itseni totaalisesti ja 9 kuukautta sinnittelin ja toivoin että vatsa tottuisi, mutta ei... Joka päivä sama turpoaminen. Siihen kun vielä yhdistää henkisesti rankan kesän ja totaalikyllästymisen tämän maailman ruokafiksaatioihin, niin päätin valita eettisesti hieman heikomman vaihtoehdon, mutta ilman ilmavaivoja, Näkyvä kertoo Instagramissa.

– Myös Kristian Näkyvä on tästä valinnasta kiitollinen, Lotta kirjoittaa puolisoonsa viitaten.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Näkyvä laukoo kirjoituksessaan suorat sanat nykyajan ruokakulttuurista. Hän harmittelee sitä, että ihmisten elämä pyörii vain ja ainoastaan ”oikeaoppisen” ruoan ympärillä.

– Valitettavasti ruoasta on tullut monen elämässä keskipiste, joka syö energiaa ja voimia, ja on ajatuksissa jatkuvasti. Joko sen kontrollointi tai sitten sen syöminen. En halua olla enää tämän ajattelumallin uhri ja päätin vapauttaa myös henkisen elämäni kaikista ruokaan liittyvistä kahleista ja rajoitteista. Ihan sama mitä se tekis ulkoisesti mun kropalle.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni musta tuntuu että oon oikeasti vapaa siitä syömishäiriöstä, joka jäi häpeän takia käsittelemättä 15 vuotta sitten. Lyhyesti: en ole enää vegaani. Ihan Lotta vaan ja mun fokus on nyt oikeasti tehdä tästä maailmasta parempi paikka.

Lotta Näkyvä kertoo, että hänen Kristian-puoliso on helpottunut vegaaniruokavaliosta luopumisesta. Ruokavalio aiheutti Näkyvälle vaikeita ilmavaivoja.­

Näkyvä sairasti vaikeaa anoreksiaa teini-ikäisenä. Hän kertoi sairaudestaan Me Naiset -lehdelle vuonna 2013. 52 kiloa painaneen Näkyvän paino laski vain 39 kiloon. 14-vuotiaana hän joutui anoreksiansa takia sairaalaan, ja alkoi parantua hiljalleen.

Sairaus iski uudelleen, kun Näkyvä oli 18-vuotias ja hänen elämässään oli meneillään erittäin raskas vaihe.

Muilla samankaltaisia kokemuksia

Näkyvän kokemat vatsavaivat ovat tuttuja myös muille. Sara Forsberg kertoi viime vuonna YouTubessa ryhtyneensä vegaaniksi. Lihaa rakastanut nainen halusi syödä kestävämmin, eettisemmin ja terveellisemmin, mutta koki karun yllätyksen vaihtaessaan ruokavaliota.

Forsberg oli kärsinyt vatsavaivoista ennen vegaaniksi ryhtymistä ja toivoi, että ruokavalio auttaisi niihin. Yllättäen hänen vaivansa kuitenkin pahenivat ja terveys petti. Kahden kuukauden sinnittelyn jälkeen Forsberg luopui ruokavaliosta ja palasi syömään lihaa.

– Täytyy kertoa, että todella nautin siitä, ettei minun tarvitse käydä kakalla 20 kertaa päivässä, Forsberg totesi lokakuussa.

Vegaaniruokavalio ei sopinut Sara Forsbergille. Hänen kehonsa ei tottunut kasvisruokaan kahdessa kuukaudessa.­

Lääkäri totesi Forsbergille, että vegaaniruokavalio oli sekoittanut tämän elimistön täysin.

– Olin lopen uupunut ja ruoansulatukseni ei toiminut, Forsberg kuvaili oloaan.

Lihansyöntiin palaaminen harmitti Forsbergia, mutta terveysongelmat eivät lopulta jättäneet hänelle muuta vaihtoehtoa.

– Ajatukseni olivat ristiriitaisia, koska tahdon edelleen pelastaa maailman, mutta kroppani vain vastusti rankasti sitä, mitä tein sille. Se oli vaikeaa, Forsberg sanoi ja jatkoi:

– Eläinten asiat ovat todellisia ja surullisia. Loppujen lopuksi oman terveyden etusijalle laitto on kaikkein tärkeintä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?