Danny 75 vuotta! Muistelee elämänsä tähtihetkiä ja karikkoja – avioero, Armin kuolema, uusi rakkaus...

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen täyttää tänään sunnuntaina kunniakkaat 75 vuotta. Tie maamme huipulla on ollut mielenkiintoinen, välillä myös mutkikas.

24.9.2017 7:34

Kun Ilkka ”Danny”Lipsanen, saavuttaa 24. syyskuuta 75 vuoden rajapyykin, ei hän suinkaan ole ainoa ikäisensä uraa jatkava tähti. Dannyn ohella maailmalla esiintyvät edelleenkin muun muassa Tom Jones, Paul McCartney, Paul Anka sekä kaikki Rolling Stones -jäsenet. Lista on pitkä.

Wall Street Journal julkaisi taannoin mielenkiintoisen artikkelin. Lehti oli tutkinut yli seitsemänkymppisten muusikoiden levymyyntiä.

– Siinä kysyttiin, miksi 1960-luvulla uransa aloittaneet tähdet ovat yhä mukana. Tilastot osoittivat senkin, että vuosina 1991–2016 Yhdysvalloissa 25:stä eniten myydystä artistista yksi on alle 40-vuotias, Danny sanoo viitaten Britney Spearsiin.

– Näistä 25 artistista peräti 19 on yli viisikymppisiä. Ikääntyvien starojen konsertitkin ovat melkein poikkeuksetta loppuunmyytyjä, hän jatkaa.

Danny ei asiaa ihmettele, sillä hänen show’nsa ovat olleet hittejä samoin kuin yhdessä Frederikin sekä Tapani Kansan kanssa tehdyt Finnhittien kuninkaat -illat.

Huikean uran maassamme – ja maailmallakin – tehnyt Danny muistelee mielellään vuosikymmeniään, vaikka aina ei ole ollut ylämäkeä. Yksityiselämässäkin on ollut omat karikkonsa.

Danny sanoo olleensa uransa suhteen onnekkaassa tilanteesta. Hän on saanut vuosikymmenten varrella elää ja kokea etäältä esikuviensa etenemisen kuin rinnakkaisystävinä, ja oppinutkin heiltä paljon.

– Olen jopa saanut nousta samoille lavoille Tom Jonesin, Paul Ankan ja Benny Anderssonin kanssa. Olen elänyt Suomessa ajan, jolloin kevyen musiikin tekijöitä ei pahemmin arvostettu, eikä pop-musiikista kirjoitettu iltapäivälehdissä, hän muistelee.

Viime vuosien aikana Danny on huomannut viihdekulttuurin nousseen rakastetuksi ja seuratuksi sekä tärkeäksi toimijaksi maassamme. Ja siitä hän on iloinen.

Ensimmäiset kymmenen vuotta

Elämän kohokohtia syntyi eri ihmisten kautta. Äidinäiti Magda Aufrichtig oli musiikinopettaja Porissa. Isän äiti Impi (Fammu) Lipsanen kutsui Dannya Fammun pikku kapellimestariksi. Äidin isä, seikkailija ja pirtukuningas Algot ”Agi” Niska kannusti aina sanomalla: Elä rohkeasti. Isoisä, kauppaneuvos August Lipsasen mielestä Dannysta pitäisi tulla kauppias.

1950-luku

Muutto Helsinkiin Porista. Pianonsoiton opettaja professori Erik Tawaststjerna oli tärkeä ihminen samoin kuin koulussa musiikinopettaja Erik Bergman. Molemmat innoittivat Dannya musiikin tielle. Rockmusiikin esikuvat, Elvis, Chuck Berry, Ray Charles ja moni muu, alkoivat innostaa Dannya. Nuori poika sai veljensä kanssa kitaran.

1960-luku

Uran luominen alkoi. Danny perusti Danny ja Islanders -yhtyeen ja julkaisi ensimmäisen levynsä East Virginia. Samalla vuosikymmenellä Danny alkoi luoda ammatillisesti ihmissuhteita ja tutustua musiikin vaikuttajiin; Jaakko Salo, Esko Linnavalli, Antti ja Paavo Einiö sekä Juha Vainio, Jyrki Hämäläinen, Markku Veijalainen ja Spede Pasanen.

Danny kuvattuna vuonna 1968.

Danny kävi Brasiliassa popin MM-kisoissa ja esiintyi 40 000 ihmiselle Rion suurhallissa, teki kaksi Spede-elokuvaa, voitti Cannesin Midem Trophyn (eniten myynyt artisti) sekä perusti D-tuotannon.

1970-luku

Häät Liisa Lipsasen (o.s. Seppälä) kanssa ja lasten syntymät. Kuusamo-hitti, Laser-ajassa -show, Vexi Salmi ja Juha Vainio -levyt.

Dannyn 1970-luvun kohokohtiin kuuluvat avioliitto Liisa (o.s. Seppälä) kanssa sekä lasten syntymät.

Armi Aavikko kruunattiin 1977 Miss Suomeksi ja siitä alkoi hellyysbuumi, josta Danny nappasi kiinni. Pari teki yhdessä Tahdon olla sulle hellä -kappaleen ja heidän välilleen syntyi rakkaussuhde. D-tuotantoa alettiin purkaa, tuli timantti- ja kultalevyjä.

Kun Armi Aavikko kruunattiin Miss Suomeksi 1977, Dannyn mielestä siitä alkoi hellyysbuumi. Pari oli erottamaton. Kuva Kevään sävel -kilpailusta toukokuussa 1980.

1980-luku

Isän kuoleman (1979) jälkeen Danny lunasti perheen kesäpaikan Rauman lähellä ja jäi pois show’n tuottamistöistä. Asui kesät Raumalla. Vuosikymmen oli hiljainen, eikä Danny tehnyt kuin muutaman levyn.

1990-luku

Danny teki Tämä taivas, Tämä maa -kiitoslaulun suomalaisille. Se oli jäähyväislaulu. Danny ajatteli lopettaa uransa tuon kappaleen julkaisun jälkeen. Sitten Viking Line ja Silja Line alkoivat järjestää matkustajille show-iltoja ja se työllisti Dannya ryhmineen. Danny tuotti ja käsikirjoitti produktionsa.

Show’t olivat suosittuja, varsinkin Dannyn Legendat elävät ikuisesti- sekä Valoa ja Energiaa -illat olivat supersuosittuja.

90-luvulla Danny Show oli suosittua laivayhtiöiden ohjelmistoa.

Mukana oli myös Armi Aavikko. Armi ilmoitti Dannylle väsyneensä esiintymiseen ja hän vetäytyi elämään omaa elämäänsä 1995.

Danny ryhmineen oli kolmas länsimainen kokoonpano, joka kävi Kiinan-kiertueella 1995. Danny esiintyi myös Amerikassa. Kaiken kaikkiaan Danny on uransa aikana esiintynyt 22 maassa.

2000-luku

Danny teki musiikkia Vexi Salmen ja Kassu Halosen kanssa. Armi Aavikko menehtyi tammikuussa 2002. Suuri uutinen oli sekin, kun Danny ja hänen vaimonsa Liisa Lipsanen erosivat 2005.

Danny sanoo Liisan halunneen muuttaa Ruotsiin, mutta Danny ei halunnut, joten ero tuli.

Danny Armin hautajaisissa tammikuussa 2002.

2010-luku

Finnhittien kuninkaat -kiertue työllistää Dannya ja hän tekee yksityistilaisuuksia. Danny tapasi tangokuningattareksi valitun Erika Vikmanin. Heidän suhteensa tuli julkiseksi vuosi sitten ja Danny myönsi asian tuolloin Ilta-Sanomille.

Vuosi sitten Danny myönsi läheisen suhteen tangokuningatar Erika Vikmanin kanssa. Sankari viettää syntymä- päiväänsä Erikan kanssa Rhodoksella. Kuva Thaimaasta viime joulukuulta.

Danny ja Erika pitävät yhtä ja pian he lähtevät yhteiselle kiertueelle. Marras- ja joulukuussa duo tekee pikkujoulukeikkoja ja työn alla on yhteisesiintymisiä suurissa saleissa.

Erika Vikman nähdään tänä syksynä myös Tähdet tähdet -ohjelmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?