Kalle Päätalon ensimmäinen rakastelu naisen kanssa oli hätäistä touhua – kuuntele äärimmäisen realistinen kuvaus 1930-luvun seksistä - Viihde - Ilta-Sanomat

Kalle Päätalon ensimmäinen rakastelu naisen kanssa oli hätäistä touhua – kuuntele äärimmäisen realistinen kuvaus 1930-luvun seksistä

Julkaistu: 21.9.2017 13:50, Päivitetty 21.9.2017 14:12

Kirjailija Kalle Päätalosta on tehty uusi elämäkerta. Kirja tiivistää asiat, jotka Päätalo kertoi omin sanoin kymmenillätuhansilla sivuilla Iijoki-sarjassa.

Kalle Päätalo syntyi kohtalaisen hyvin toimeentulevaan perheeseen. Perhe suistui kurjuuteen, kun isä Hermanni eli Herkko kyörättiin köysissä mielisairaalaan. Äiti Riitu joutui kerjäämään ruokaa ja rukoilemaan jauholappua kunnan piirimieheltä. ”Nöyryytys ja häpeä olivat Kallen elämässä lakipisteessään.”

Nöyryyttäminen sai Kallessa aikaan vimmaisen näyttämisen halun. Jo 18-vuotiaana hän oli savotan kovin työmies, parkkuulanssien kuningas. Työnteko oli Kallelle lähes uskonto.

Poikasena Kalle ei ollut kauneudella pilattu. Hänellä oli lyhyet jalat, pitkä ja leveä selkä, iso pää – ja silmät katsoivat kieroon, toinen itään, toinen länteen. Lisäksi hän oli sorakieli; siitä irvailtiin, ja se romahdutti lisää muutenkin olematonta itsetuntoa.

Päätalon lapsuudesta ja nuoruudesta kertoo myö vuonna 1971 julkaistu romaani Huonemiehen poika. Se aloitti Juuret Iijoen törmässä -sarjan eli tuttavallisemmin Iijoki-sarjan, joka paisui huimaavaksi, 25-osaiseksi elämäkertasarjaksi.

Iijoki-sarjan lukeneet tietävät, että Kalle ei säästellyt itseään. Hän kirjoitti elämänsä auki niin raastavasti, ettei vastaavaa ole Suomessa nähty.

Päätalo on Suomen tunnetuin metsätyömies ja rakennusmestari, muuta uusi elämäkerta käsittelee myös Päätaloa naistenmiehenä. Vaikean nuoruuden jälkeen Päätalo saavutti melkoista suosiota naisväen keskuudessa sota-aikana. Ensimmäinen avioliitto oli vaikea ja sitä sävyttivät salasuhteet. Viimeinen niitti oli Päätalon suhde 17-vuotiaaseen tyttöön.

Vuonna 1974 ilmestyi Iijoki-sarjan neljäs osa Täysi tuntiraha. Tuossa teoksessa Päätalo kirjoittaa yöstä, jolloin hän ensimmäistä kertaa rakasteli naisen kanssa. Ominaiseen tyyliinsä Sonnien yö -niminen kappale on erittäin yksityiskohtaista, jopa piinallisen realistista kerrontaa seksielämästä 1930-luvun Pohjois-Suomessa heinäntekoaikaan. Tuohon aikaan toimitukseen liittyi myös asioita, jotka eivät ehkä tulisi enää nykypäivänä mieleen.

Kuulet tuon katkelman jutun pääkuvana olevasta podcast-tallenteesta.