Axl Smithin asunnon myynti ei takaa korvauksia salakatselun uhreille – ulosotossa yhä jättisumma - Viihde - Ilta-Sanomat

Axl Smithin asunnon myynti ei takaa korvauksia salakatselun uhreille – ulosotossa yhä jättisumma

Juontaja Axl Smithiltä ulosotossa vaadittujen korvausten yhteissumma on kivunnut yli 130 000 euron.

12.9.2017 19:03

Seksikumppaneitaan salaa kuvannut juontaja Axl Smith, 33, tuomittiin viime helmikuussa Helsingin käräjäoikeudessa maksamaan uhreilleen mittavat korvaukset. Yhteensä käräjäoikeus määräsi noin 100 000 euroa vahingonkorvauksia ja yli 50 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Uhreina oli 29 nuorta naista.

Valtaosa korvauksista on vielä maksamatta. IS tarkisti tilanteen tiistaina, jolloin Smithillä oli ulosotossa yhä perittävänä yli 130 000 euroa rikosvahinko- ja tuomiolauselmasaatavia.

Korvausten osalta Smithin tuomio on jo lainvoimainen. Helsingin hovioikeus alkoi käsitellä salakatseluvyyhtiä tiistaina, mutta siellä kysymys on enää rangaistuksen mittaamisesta, josta syyttäjä valitti. Kukaan uhreista ei valittanut hovioikeuteen, ei myöskään Smith itse.

Ulosottovirasto oli käräjäoikeuden tuomion jälkeen ottanut haltuunsa Smithin omistaman asuinhuoneiston Helsingin kantakaupungissa. IS kertoi aiemmin tiistaina, että asunto saatiin myytyä juuri ennen hovioikeuskäsittelyä.

Axl Smith ei saapunut hovioikeuteen tiistaina. Kuva helmikuulta, jolloin tapausta puitiin kärjäoikeudessa.­

Myyty asunto on arvostetulla alueella sijaitseva 36,5-neliöinen yksiö. Toteutunut kauppahinta ei ole tiedossa, mutta pyyntihinta oli 290 000 euroa.

Alueen hyvin tunteva kiinteistönvälittäjä Jari Hänninen Kiinteistömaailmasta arvioi, että yksiön hintapyyntö on ollut realistinen.

– Yleinen hintataso alueella on noin 7 000 euroa neliöltä, mutta korkeampiakin on. Olen itse esimerkiksi myynyt sieltä kolmion hintaan 7 150 euroa neliöltä, Hänninen sanoo.

Pankki ensin, muut sitten

Voidaan siis olettaa, että myyntihinta on todennäköisesti asettunut haarukkaan 250 000–290 000 euroa. Koska asunto-osakkeet oli ulosmitattu, kauppahinta maksetaan ulosottoviraston tilille eikä Smithille itselleen.

Vaikka myyntihinta ylittää selvästi tuomitut korvaukset, niin uhrit eivät silti välttämättä saa kaikkia korvauksiaan asuntokaupasta.

– Olen hieman skeptinen. Katsotaan nyt, mitä tilitettävää jää, sanoo useita uhreja käräjäoikeudessa avustanut lakimies Markus Talvio.

Hän huomauttaa yleisellä tasolla, että vastaavissa tapauksissa ulosmitatun asunnon realisoinnin jälkeen ensin täytyy selvittää, onko asunto-osakkeet esimerkiksi pantattu asuntolainan vakuudeksi. Jos näin on, niin pantti lunastetaan ensin ja vasta sitten muut saatavat.

Syyttäjä vei jutun Hovioikeuteen, vaikka uhrit tai Smith eivät aiemmasta tuomiosta valittaneet.­

Eli jos Smithillä on maksamatonta asuntolainaa, niin pankki ottaisi ensin omansa pois. Jäljelle jäävä osuus voitaisiin sitten jakaa salakatselun uhrien kesken.

Toki ellei asuntolainaa ole tai sitä on jäljellä hyvin vähän, niin myyntivoitto voisi riittää kaikkiin korvauksiin. Jos kuitenkaan ei riitä, niin loput korvaukset jäisivät ulosottoon. Niitä sitten perittäisiin jatkossa Smithin palkka- tai muista tuloista sitä mukaa kun tai jos hän työllistyy tai saa tuloja tai varallisuutta muualta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?