Kari Tapion pojilla vaihtelevat elämäntilanteet – Joona, 39, löysi äidin kotoa elottomana: ”Kaikista kovin kokemus” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kari Tapion pojilla vaihtelevat elämäntilanteet – Joona, 39, löysi äidin kotoa elottomana: ”Kaikista kovin kokemus”

Kiertueelle lähtevät Kari Tapion pojat Jani, Joona ja Jiri Jalkanen tietävät, että vanhemmat halusivat heidän löytävän oman paikkansa elämässä.

Kuvassa Kari Tapion ja Pia Viheriävaaran pojat Jani, Jiri ja Joona Jalkanen.­

10.9.2017 8:21

Rakastetun laulajan Kari Tapion kolme poikaa Joona, Jani ja Jiri Jalkanen haluavat tavata Tapiolassa. Kyseessä on heidän lapsuusmaisemansa, kolmikko kasvoi alakouluiästä aikuisuuteen Heikintorin kulmilla pyörien. Veljeksistä Jiri, 47, ja Joona, 39, ehtivät tutkia tutun levyliikkeen vinyylilevyjen laajaa valikoimaa keskimmäistä veljeä Jania, 45, odotellessa.

– Täällä tulee käytyä edelleen usein levyostoksilla ja syömässä, vaikka kukaan meistä ei enää asu tällä suunnalla, Joona Jalkanen kertoo.

Veljesten tämänhetkiset elämäntilanteet poikkeavat paljon toisistaan, mutta nyt ollaan yhteisellä asialla. Lokakuun lopussa käynnistyvä kiertue kantaa juhlallista nimeä Kari Tapio – Sinivalkoinen ääni 100-vuotiaalle Suomelle. Kohta seitsemän vuotta sitten menehtynyttä isää Kari Tapiota ei lavalla nähdä, mutta hänen tutuksi tekemiään hittejä esittävät useat vierailijat.

Kari Tapio menehtyi äkillisesti joulukuussa 2010. Pitkäaikainen puoliso Pia Viheriävaara kuoli viisi vuotta myöhemmin.­

Jani on solistina Espoon Sellosalissa järjestettävässä konsertissa. Kiertueen juontaa Joona ja kitaristina konserteissa toimii Jiri. Isän eläessä Jani ja Jiri soittivat isän yhtyeessä Hänen Orkesterinsa.

– On mahtavaa mennä hommissa eteenpäin yhdessä veljien kanssa. Tämä kiertue tehdään vanhempiemme muistoksi. Meidän kolmen yhteistyö saattaa poikia jatkossa muitakin kuvioita, managerina työskentelevä kuopus Joona väläyttää.

Kari Tapion taustayhtye Hänen Orkesterinsa perustettiin 20 vuotta sitten vuonna 1997.

– Isälle oli iso asia, että omat pojat soittivat bändissä. Joka keikalla ei ollut taustalla eri muusikot. Koska en soita mitään, minulle jäi vastuu keikkojen järjestelemisestä, Joona perustelee.

– Isän kuolemaan asti olimme työn takia tosi intensiivisesti tekemisissä toistemme kanssa. Perheyhteytemme on ollut aina vahva.

Vapaa-ajalla jokaisella oli silloin, kuten nytkin, omat kuvionsa. Jani on kolmen lapsen isä, Joona avioitui viime vuonna ja Jiri elää itsekseen.

– Kun ikää tulee lisää, sitä haluaa olla enemmän kotona perheen kanssa. Olisi aika köyhää, jos elämä olisi pelkkää musaa ja keikkoja. Elämässä pitää olla muutakin sisältöä kuin musiikki, Jani linjaa.

Jiri Jalkanen.­

Veljeskolmikko menetti molemmat vanhempansa yllättäen. Kummankin sairauskohtaukset iskivät äkkinäisesti eikä hyvästeihin jäänyt aikaa. Isän menehtymisen kanssa on eletty kohta seitsemän vuotta, äidin poismenosta tuli keväällä kaksi vuotta.

– Suru muuttuu ajan myötä, mutta tunne ihmisestä elää sisimmässä. On lohduttavaa tietää heidän olevan läsnä elämässämme, vaikka emme heitä tällä hetkellä näekään. He ovat eri hertsitaajuuksilla. Uskon elämän jatkuvan toisessa muodossa, Jani myöntää.

– Kun kuolema kävi kahteen otteeseen, elämän tarkoitusta ja merkitystä alkoi miettiä enemmän. Nuorena sitä luulee olevansa kaikkivoipa ja kuolematon, mutta enää kaikkea ei ota itsestäänselvyytenä. Karulla tavalla on pitänyt oppia arvostamaan elämää, Jani pohtii.

Espoon Tapiola on veljesten lapsuusmaisemaa. Kolmikko kasvoi alakouluiästä aikuisuuteen Heikintorin kulmilla pyörien.­

Joona käsitteli surua tekemällä paljon kaikkea.

– Kun isä lähti, muutin äidin luo hänen tuekseen. Purin surua huolehtimalla äidistä päivittäin. Samalla kävimme näitä asioita läpi puhumalla paljon.

Joona löysi äidin pääsiäisenä kotoa aivoinfarktin saaneena.

– Se oli todella kova paikka. Vaikka kaikkea muutakin hurjaa on ehtinyt tapahtua, tuo oli kaikista kovin kokemus, Joona myöntää.

Veljekset tietävät, että vanhemmat halusivat elämän jatkuvan, ja poikiensa löytävän elämässä oman paikkansa.

– Sitä heidän toivettaan yritämme täyttää kukin omalla tavallamme kaikessa tekemisessämme. Työssä viemme isän muistoa eteenpäin pitämällä hänen biisejään elossa, Joona summaa isoveljien nyökytellessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?