Presidentti Trumpia rajusti kritisoiva Kathy Griffin kehuu Suomen valtionpäämiestä: ”Niinistö on niin sanotusti Real News”

Suomeen saapuva stand up -koomikko Kathy Griffin lataa täyslaidallisen Donald Trumpista. Suomen presidenttiä Sauli Niinistöä hän sen sijaan kehuu.

–Kun yleisön joukosta poistuu joku kesken esityksen, olen onnistunut, Suomeen saapuva Kathy Griffin sanoo.

7.9.2017 9:15

Kun Kathy Griffin avaa suunsa, hän ilmoittaa heti tietävänsä, mitä olen postannut Twitteriin. Hämmästelen asiaa ja hän sanoo haluavansa aina tietää jotakin henkilöstä, joka häntä haastattelee.

– Teen taustatyöni kuten te toimittajatkin, nainen huomauttaa nauraen räväkästi.

Oikeastaan koko keskustelumme ajan tämä maailmankuulu komedienne räväyttelee.

– Rakastan Helsinkiä ja on ihana tulla sinne, hän sanoo kohteliaasti.

Griffin esiintyy Peacockissa 23. marraskuuta, mutta ennen Helsinkiä hän on ehtinyt Laugh Your Head Off -illallaan kiertää puoli maapalloa.

Griffin on Guinnessin ennätysten kirjassa (eniten televisioituja komediaspesiaaleja), hänellä on kaksi Emmyä ja Grammy. Hänellä on mittava tv-ura sekä lukuisia kiertueita takanaan. Pian hän starttaa maailmankiertueelle, joka tulee siis Helsinkiinkin. Maailmalle lähtöön tuli sysäys viime kevään tempauksesta.

Viime toukokuussa Griffin jakoi sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa hän roikotti presidentti Donald Trumpilta näyttävää veristä päätä kädessään. Trump ja hänen perheensä eivät siitä pitäneet, kuten eivät monet muutkaan. CNN perui Griffiniltä tämän perinteisen uudenvuodenaaton juontokeikan ja muutama muu firma päätti yhteistyön hänen kanssaan. Griffinin tekoa ei ymmärretty.

– CNN yritti ehdottaa, että voisin juontaa uudenvuoden lähetyksen, mutta en saisi vitsailla Trumpista kuin neljä kertaa lähetyksen aikana, hän paljastaa.

Presidentti Trump suivaantui lopulta niin, että liittovaltion poliisi alkoi Valkoisen talon pyynnöstä tutkia asiaa. Kahden kuukauden jälkeen tutkinta päätettiin ja juttu kuivui kokoon.

Toki Griffin pyysi anteeksi twiittiään, mutta se ei auttanut. Hän kertoo saaneensa tappouhkauksia, häntä haukuttiin surutta eri tv-ohjelmissa ja jopa hänen 97-vuotiaan äitinsä henkeä uhattiin.

– Maailmalla saan sanoa mitä tahansa meidän presidentistämme, Barack Obamaa aikoinaan näkyvästi kannattanut Griffin räväyttää.

Uutisfriikiksi tunnustautuva Griffin kertoo seuranneensa myös presidentti Sauli Niinistön ja Trumpin taannoista lehdistötilaisuutta Valkoisessa talossa.

– Kuinka hän (Trump) ei erottanut niitä kahta suomalaista naistoimittajaa toisistaan. Toisellahan oli vaaleat ja toisella ruskeat hiukset. Ovatko nämä toimittajat nyt superjulkkiksia Suomessa? Amerikassa he olisivat, Griffin ihmettelee

– Ja sitten Trump sanoi koko ajan teidän presidentti Niinistölle, että ota sinä kysymyksiä, koska ei itse halunnut vastailla, komedienne puhisee.

Griffinia naurattaa vielä Trumpin letkautus, että Suomi olisi ostanut Amerikalta F18-hävittäjiä.

– Teidän presidenttinne ilmoitti Twitterissä sen tiedon olevan ankka. Niinistö on niin sanotusti Real News (oikeita uutisia).

Griffin on seurannut Suomen asioita ja aikoo tietysti tuoda iltaan oman Suomi-osuuden; osansa saavat suomalaissukuiset Pamela Anderson, Matt Damon ja Jessica Lange. Enempää hän ei halua paljastaa show’staan.

Griffin on sitä mieltä, että hänellä on missio: viedä Trump-sketsejä ympäri maailmaa.

– Loppujen lopuksi minä voitin sen kevään keissin. Olenkin jälkeenpäin saanut viestejä, että omalla tavallani sanoin sittenkin totuuden Trumpista, hän kertoo.

Griffin kuitenkin tietää, että hänen turvallisuutensa on ehkä vieläkin uhattuna, eikä hän siksi uskalla enää vitsailla Trumpista Amerikassa.

– Voin sen tehdä maailmalla kiertueellani. Lavalla kerron kaiken, hän lupaa.

Pian 30 vuotta ihmisiä naurattanut ja muun muassa hitiksi nousseen elämäkerrankin 2009 kirjoittanut Griffin on miljonääri. Hän sanoo silti, ettei ajattele rahaa. Griffin nauttii työstään.

– On upea saada ihmiset nauramaan. Ajattelen alati uusia vitsejä ja inspiroidun monista asioista. Saan lavalla olemisesta voimaa ja innostun yleisöstä. Jos kesken esityksen tapahtuu jotain tylsää, vaikkapa joku alkaa huutaa, se on vain laitettava sivuun, hän on oppinut.

Griffin myöntää, että komediennen osa on myös yksityiselämässä hauskuuttaa vieraita juhlissa. Hän kertoo, ettei oikeastaan osaa elää muunlaista elämää.

– En ole kuin Jim Carrey, joka naurattaa valkokankaalla, mutta on kotona täysin sulkeutunut.

– Muut naiskoomikot ovat tyylikkäitä ja katsovat, miten pukeutuvat. Minä en ole sieltä eleganteimmasta päästä.

Bel Airissa 18 vuotta nuoremman kiertuemanagerinsa kanssa asuva Griffin, 57, kertoo, ettei hänellä ole oikeita ystäviä kuin kourallinen.

– Olen ollut paha tyttö, käytän vulgääriä kieltä ja siksi jokaisessa esityksessä joku kävelee kesken ulos. Mutta hei, elämä on lyhyt. Olen sitä mieltä, että yleisö on kaikesta huolimatta ystäväni, hän sanoo.

Kathy Griffin: Laugh Your Head Off Linnanmäen Peacock-teatterissa 23. marraskuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?