60-luvun nuorisoidoli Lasse Liemola 80 vuotta – lopetti uransa huipulla ja perusti vihannestukun - Viihde - Ilta-Sanomat

60-luvun nuorisoidoli Lasse Liemola 80 vuotta – lopetti uransa huipulla ja perusti vihannestukun

– Takaseinä häämöttää, 80 vuotta täyttävä Lasse Liemola velmuilee.

5.9.2017 7:10

Kun nuori Lasse Liemola voitti 1957 Helsingin Työväentalolla järjestetyn kykyjenetsintäkisan, hänen elämänsä muuttui muutamaksi vuodeksi.

Samana iltana vain naisille järjestetyn kilpailun voiton nappasi sittemmin monien mielestä kaikkien aikojen suomalaislaulajattareksi noussut Laila Kinnunen.

Työväentalon voittoisan illan jälkeen Lailasta ja Lassesta tuli Suomen kansan rakastamia tähtiä, joista Laila esiintyi Lassea kauemmin, kunnes hänen loppuvaiheessa melko traaginen elämänsä tuli päätökseen.

– Laila oli oikeasti sympaattinen, mutta liian hyväsydäminen ihminen. Hän oli ehdottomasti aivan upea laulaja. Me jopa styylattiin silloin 1957, mutta se oli viatonta, Lasse muistelee.

Artistivuosien aikana Lasse lauloi itsensä suomalaisten sydämiin ensin Kadun aurinkoisella puolella -kappaleellaan, jota seurasi moni hitti kuten Diivaillen, Anna pois ja Diana. Orkesterinsa kanssa Lasse kiersi Suomea ahkeraan, kunnes teki täyskäännöksen ja päätti lopettaa.

– Lopetin esiintymiset, koska ajoin keikkamatkalla metsään ja olin puolitoista kuukautta sairaalassa, vuonna 1966 laulajauransa päättänyt ja sen jälkeen opintoihin keskittynyt Liemola muistelee.

Televisiossa ja elokuvissakin uransa aikana esiintynyt Liemola jätti orkesterinsa ja meni niin sanotusti oikeisiin töihin.

Lasse Liemola kiersi paljon keikoilla myös vain kitaransa kanssa ja näitä keikkoja hän on jälleen alkanut tehdä.­

Laulaja perusti vihannestukun ja on edelleen samalla alalla. Syyskuun 5. päivänä 80 vuotta täyttävä Lasse haluaa tehdä edelleen töitä, sillä työnteko on hänelle elämäntapa. Mies on saanut jopa Yrittäjien elämäntyöpalkinnon numero kakkosen. Liemola naurahtaa, että ykkönen on Aira Samulinilla.

– Yrittäjän elämä Suomessa on tehty sellaiseksi, etteivät kaikki suinkaan voi jäädä eläkkeelle iän saavutettuaan. Minä olisin pärjännyt, mutta en halua maata vain kotona. Työnteon tahti ei tietenkään ole enää yhtä kiivas kuin aikoinaan, mutta hyvin tässä pärjätään, muutaman päivän viikossa firmassaan työssä käyvä energiapakkaus sanoo.

”Kaikesta on selvitty”

Liemola on kelvollisessa fyysisessä kunnossa. Hän kertoo pitävänsä huolen siitä, että kävelee noin 10 000 askelta päivässä. Askelmäärää mies seuraa älypuhelimestaan. Ajoittain Lasse nähdään myös Mäkelänrinteen uimahallissa. Vaikka kunto on hyvä ja virtaa riittää, on mies realisti.

– Takaseinä häämöttää ja ainoa tapa elää kauan on vanheneminen. Kyllähän se niin on, että elämä on kahden vaippaiän välissä, hän naurahtaa.

Liemola kertoo menneiden vuosikymmenten sisältäneen ylä- ja alamäkiä.

– Kaikista on selvitty, hän kuittaa.

Siitä Lasse on myös iloinen, että muusikko Vesa Haaja soitti hänelle kauan sitten ja pyysi keikoille.

– Se oli parikymmentä vuotta sitten ja ryhdyimme tekemään aikamatkoja 50-luvulle. Ne olivat suosittuja iltoja. Viime aikoina olen tehnyt keikkaa harvakseltaan, mutta aina innoissani, hän sanoo.

 Työnteon tahti ei tietenkään ole enää yhtä kiivas kuin aikoinaan, mutta hyvin tässä pärjätään.

Lasse Liemola lauloi 60 vuotta sitten Kadun aurinkoisella puolella -kappaleen ja tänä vuonna hän julkaisi Jäbä kelaa -biisin. Kiinnostusta siis löytyy kodin seinien ulkopuolella.

Lauantaina Liemola astui Helsingissä Savoyn lavalle yhdessä joulukuussa 80 vuotta täyttävän Kai Lindin ja Matti Heinivahon, 81, kanssa.

Kiinnostus on ollut suuri, sillä miehet lupasivat esittää hittejään sekä tuttuja kappaleita muun muassa 50-luvulta.

– Yle soittaa kanavillaan musiikkia vain tietylle ikäryhmälle. Siellä on täysin unohdettu lapset ja yli viisikymppiset. Verovarojamme käytetään tässä suhteessa aivan väärin, Liemola tuhahtaa.

Lasse Liemola ja hänen Sirje-vaimonsa ovat kulkeneet yhteistä matkaa jo 36 vuotta. – Ei ole valittamista, Lasse Liemola letkauttaa.­

Liemola antaa suuren kiitoksen jaksamisestaan myös Sirje-vaimolleen, jonka kanssa on oltu yhdessä 36 vuotta.

– Hän on ollut suuri tukeni, ei ole valittamista. Suunnattoman ilon elämään tuovat myös kuusi lastenlastani. Tosin lapsista ja lapsenlapsista näkee myös sen, että aika kuluu, hän herkistyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?