Syövän selättänyt Arja Koriseva avoimena: Atlantin yli -ohjelmassa vaaranhetkiä – ”Olisin voinut vaikka kuolla”

rac

Julkaistu:

atlantin yli
Rintasyövästä toipunut Arja Koriseva lähti pelottomasti vaaralliselle valtameren yli purjehdukselle.
Iskelmätähti Arja Koriseva, 52, vietti kuukauden päivät kahdentoista muun ihmisen seurassa pienellä ja virtaviivaisella Lintu-purjeveneellä, jonka avulla uhkarohkea seurue ylitti Atlantin. Lähtöpiste oli Saint Helenan saarella Karibialla, päätösasema Las Palmasissa Kanariansaarilla. Lopputuloksesta syntyi Hjallis Harkimon luotsaama toiminnantäyteinen ohjelma Atlantin yli.
  • Jutun yhteydessä olevalla videolla sarjassa mukana oleva kiekkolegenda Kimmo Timonen esittelee Lintu-veneen. Katso video!
Tosielämän actionia huokuva sarja alkaa televisiossa TV5-kanavalla sunnuntaina kello 21. Ensimmäisessä jaksossa nähdään, kuinka Viivi Pumpanen ajautuu meritaudin kouriin.


Koriseva ei kiistä sitä, etteikö matka olisi ollut monella tavalla äärimmäisen raskas. Veneellä kaikki tekivät samoja hommia sukupuolesta ja iästä riippumatta.

– Minulle raskainta oli se, että yhtäjaksoisen unen määrä oli koko ajan kovin pieni. Sen piti olla maksimissaan kuusi tuntia, mutta se väheni siitä vielä entisestään, koska eihän sitä heti pääse uneen... Kun puolet miehistöstä on hereillä ja äänimaailma on aika raju, niin eihän siinä heti nukahda, Koriseva muistelee IS:n haastattelussa elokuisessa tuulessa Helsingin edustalla.

Taustalla ankkurissa lepää Lintu, joka palasi kevättalvella onnistuneesti Atlantin ylitykseltään.


Olosuhteet Atlantilla olivat todella rankat: aallot olivat lähes kymmenmetrisiä ja myrskytuuli rajua. Kokemattomille purjehtijoille öiden täydellinen säkkipimeys ja meritaudin rajuus tulivat yllättäen.

Koriseva ei onnekseen kärsinyt meritaudista samoissa määrin kuin monet muut purjehduksella mukana olleet.

– Minulla ei ollut kuvotusta, en oksentanut kertaakaan. Kun lähdimme varsinaiselle reissulle, minulla ei ollut ollenkaan heikko olo, Koriseva pohtii.

Laulaja sairastui rintasyöpään marraskuussa 2015, toipui siitä ja on sen jälkeen ollut jossain määrin varuillaan terveytensä kanssa. Hänen fysiikkansa kesti kuitenkin raskaan matkan ajan aivan loistavasti.

– En ajatellut, että fysiikkani ei kestäisi. Olen aina ollut hyvässä kunnossa, joten en treenannut etukäteen mitenkään erityisesti. Solmujen tekemistä ja merenkulun alkeita harjoittelin.


Pienoisia hankaluuksia tasapainon kanssa hänellä oli, kuten kaikilla muillakin veneellä. Tottumattoman purjehtijan voi olla vaikeaa tottua siihen, että jostain kannattaa koko ajan pitää kiinni.

– Kaaduin veneessä kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla olin laskeutumassa alas, kun lensin selälleni kapteenin hyttiin. En onneksi lyönyt päätäni, mutta olin ihan mustelmilla. Ajattelin, että olisin voinut vaikka kuolla! Sitten muistin todella sen, että koko ajan pitää pitää kiinni jostain.

– Moni ajattelee, että kyllähän se helikopteri tulee äkkiä, mutta eipä tule. Kilometrejä on liikaa, bensa ei riitä niin kauas, Koriseva toteaa kasvot peruslukemilla.


Haasteita matkalle tuotti myös henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen. Veneessä oli kaksi pientä vessaa eikä ollenkaan suihkua. Koriseva kertoo peseytyneensä vain kerran kuukaudenmittaisen matkan aikana kunnolla.

– Kosteuspyyhkeitä kului paljon. Pesimme hiuksia merivedellä.

– Siellä ei todellakaan meikattu tai sudittu puuteria naamaan. Herätyksestä oli 15 minuuttia aikaa olla kannella vuorossa. Vaatteet niskaan ja ylös.

Kotona odotti aviomies ja kolme lasta. Kun Hjallis soitti Korisevalle ja pyysi tätä mukaan matkalle, äidin lähdöstä purjehdukselle keskusteltiin etukäteen tarkasti. Hänen seikkailunhimoisen luonteensa tuntien läheiset antoivat nopeasti siunauksensa reissulle.

– He ajattelivat ihan samalla tavalla kuin minä, että ei tähän ketä tahansa kysyttäisi. Jos he kysyvät minua, niin katuisin koko loppuelämäni, jos en lähtisi reissuun mukaan, Koriseva nauraa.


Matkan piti aluksi olla paljon lyhyempi kuin mitä se lopulta oli. Kulku pitkittyi, koska seurue ohjasi venettä osan matkasta väärään suuntaan, ja myrskyt riepottelivat venettä.

Korisevan mukaan parasta matkassa oli täydellinen heittäytyminen pois ympäröivästä maailmasta. Merellä arkisen elämän murheet eivät vaivaa.

– Katsoin horisonttiin, ja näin valtavan, voimakkaan meren. Ihminen on sen kaiken keskellä niin kovin pieni. Tulee se olotila, että tässä on täysin yksin omien ajatusten kanssa. Se teki kauhean hyvää.

Atlantin yli TV5-kanavalla sunnuntaisin kello 21.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt