Juha Muje sairastui vaikeasti – valtavat kivut pakottivat jättämään teatterityön: ”Pystyisin näyttelemään vain pyörätuolissa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Juha Muje sairastui vaikeasti – valtavat kivut pakottivat jättämään teatterityön: ”Pystyisin näyttelemään vain pyörätuolissa”

Juha Muje toivoo, että pystyisi vielä palaamaan teatterien näyttämöille. Toistaiseksi se ei kuitenkaan terveysongelmien vuoksi ole mahdollista.

Julkaistu: 1.9.2017 16:27

Juha Muje näyttelee tällä hetkellä elokuvissa ja tv-sarjoissa, sillä pitkiin näytelmiin hän ei pysty.

Näyttelijä Juha Muje, 67, on nähty kymmenissä elokuvissa ja tv-sarjoissa, ja lisää on luvassa. Parhaillaan Muje kuvaa kakkososaa suosikkikomedialle Varasto.

– Tällä kertaa mukana on myös salarakkautta. Roolihahmoni myymäläpäällikön hormonit alkavat hyrrätä muuallekin kuin vaimon suuntaan, Muje paljastaa.

Myymäläpäällikkö on naimisissa, mutta tuntee vahvaa vetoa oman alaisensa anoppia kohtaan. Anoppina loistaa armoitettu komedianne Hannele Lauri, joten taitavan kaksikon keskinäisiltä kohtauksilta voi odottaa paljon.

Rohkeita kuvia ei kuitenkaan ole luvassa, sillä roolihahmoilla pysyvät vaatteet päällä tunne-elämän roihuissakin.

Muje jäi Kansallisteatterista eläkkeelle nelisen vuotta sitten, vaikka tekeekin koko ajan töitä. Mutta teatterissa hän ei pysty tällä hetkellä näyttelemään. Se aiheuttaa murhetta ja pelkoa siitä, eikö teatterinlavalle voi astua enää ikinä.

– Jalat ovat niin huonossa kunnossa, että parinsadan metrin kävelyn jälkeen tulee jo tarve istua. On särkyjä ja kipuja, joka huolestuttaa, Muje myöntää.

– Jalkojen kunto rajoittaa nyt kovasti elämää. Jos aion vielä joskus seisoa näyttämöllä, jalat pitäisi saada hoidettua. Tällä hetkellä en usko pystyväni tekemään koko illan näytelmää. Pystyisin näyttelemään vain istuen tai pyörätuolissa.

Teatteri on niin rakas laji, että näyttelijä haluaisi vielä astua parrasvaloihin.

– Ihan turhaan sanoin eläkkeelle jäädessäni, että enää en tee teatteria. Turhaan uhosin. En ole malttanut kieltäytyä rooleista. Imarteleehan se, kun kysytään töihin. Onhan siinä sekin.

Veri vetää vieläkin näyttämölle.

– Myönnettäköön, ettei minusta ole vielä sohvalla makoilijaksi. Kuten joku viisaampi on sanonut: ei sirkushevonen pysy tallissa.

Viime talven Muje näytteli Tampereella.

– Pärjäsin lavalla, vaikka kivun kanssa piti tehdä. Varsinkaan vasemmassa jalassa veri ei kierrä kunnolla. Lepokipua ei ole, mutta liikkuminen koskee.

Varasto 2 -elokuvassa on nimekäs näyttelijäkaarti. Mukana on muun muassa Minttu Mustakallio, Kari-Pekka Toivonen, Aku Hirviniemi, Ulla Tapaninen, Leena Uotila, Hannele Lauri ja Juha Muje.

Muje kuvaa nyt Varaston lisäksi vielä roolin tv-elokuvaan, jonka jälkeen hän alkaa keskittyä terveydestään huolehtimiseen.

– Toivon hoitokeinon olevan pallolaajennus. Minulla on sepelvaltimotauti, ja minulle on tehty sydämen ohitusleikkaus jo 2000-luvun alussa, näyttelijä kertoo.

Teatterialalla toimiva Juha Heiskanen on kirjoittanut Mujesta kirjan Näyttämöllä ja kulisseissa (Docendo), joka julkaistaan parin viikon kuluttua.

– Siinä käydään läpi lähinnä uraani, mitään paljastuksia ei ole tulossa.

Varasto oli julkaisuvuotenaan 2011 suurmenestys. Komedian kakkososa saa ensi-iltansa helmikuussa 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?