Raakel Lignell, 50, järkyttyi saamastaan pysäyttävästä diagnoosista lääkärissä – ”Tieto jysähti kuin pommi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Raakel Lignell, 50, järkyttyi saamastaan pysäyttävästä diagnoosista lääkärissä – ”Tieto jysähti kuin pommi”

Raakel Lignell sai ikäviä uutisia käydessään gynekologilla.

Raakel Lignell sai ikäviä uutisia käydessään gynekologilla.

Julkaistu: 1.9.2017 7:11

Raakel Lignell kertoo tuoreessa kirjassaan avoimesti terveysongelmistaan.

Juontaja Raakel Lignell, 50, julkaisi torstaina hyvinvointiin keskittyvän tietokirjan Raxun mukana, kivusta tasapainoon (Docendo) yhdessä fysioterapeutti Anne Purasen kanssa.

Kirjassa Lignell kertoo terveysongelmistaan, joihin kuuluvat muun muassa nuoresta lähtien vaivanneet monenlaiset kivut, liiallinen laihdutus ja himotreenaus, lonkkaleikkaus vuonna 2014, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä väärä kävelytapa. Lignell on saanut fysioterapeutti Puraselta kuntoutusohjelman, jota noudattamalla hänen kehonsa toimintakyky on parantunut, ja näitä vinkkejä ja liikuntaohjeita jaetaan myös lukijalle.

Lignell puhuu kirjassa myös avoimesti diagnoosista, jonka sai gynekologilta. Hän oli innostunut treenaamisesta, aloittanut matalahiilihydraattisen ruokavalion ja ravasi rääkkijumpissa monta kertaa viikossa. Liikunta ei kuitenkaan tuonut voimaa, joten hän hakeutui lääkärin vastaanotolle.

– Kun jaksaminen ja ilo olivat kadoksissa eikä lepääminenkään auttanut, tilasin ajan gynekologille. Olisivatkohan vaihdevuodet alkaneet? Näinhän se oli. Estrogeenit olivat vähissä. Lääkärin kanssa kävimme läpi historiaani naisena, myös sukuni naisena. Äitini sai vaihdevuodet kymmenen vuotta myöhemmin kuin minä, Lignell ihmettelee kirjassa.

Raakel Lignell joutui tekonivelleikkaukseen elokuussa 2015.

Raakel Lignell joutui tekonivelleikkaukseen elokuussa 2015.

Vaihdevuosien alun syyksi epäiltiin nimenomaan kovaa treeniä.

– Kerroin myös mittavasta painonpudotuksesta ja hurjista treenimääristä. Gynekologi totesi, että vaikka ne varmasti olivat myös tehneet hyvää, ne olivat osasyyllisiä hormonitasapainon muutokseen. Yhdistelmä keski-ikäinen nainen, tiukka matalahiilihydraattinen ruokavalio usean vuoden ajan, rankka treenaaminen ja stressi olivat myrkkyä.

– Tieto vaihdevuosista jysähti kuin pommi. Tuli paniikki. Tässäkö tämä nyt oli? Nytkö olen vanha, kulahtanut, käyttökelvoton? Ja juuri kun olin saanut itseni elämäni kuntoon, Lignelle kertoo pohtineensa.

Vaihdevuosidiagnoosin jälkeen löytyi vielä toinenkin syy väsymykseen, kun laboratoriokokeet paljastivat kilpirauhasen vajaatoiminnan.

– Alkoi lääkitys, tasoja venkslattiin reilun vuoden verran. Oireet ja olot vain pahenivat. Hakeuduin laajoihin tutkimuksiin, tutkittiin verenkuvat, antioksidantit, lisämunuaisen toiminnat, suoliston tila ja niin edelleen. Elimistöni oli kuulemma aika ”piipaa-tilassa”.

Lignell kertoo kirjassaan testanneensa olonsa helpottamiseksi niin rentoa ruokavaliota, tiukempaa viljatonta ja sokeritonta kuin myös kasvispainotteista sekä maidotonta.

– Oma olo pysyy vireämpänä, kun höttöhiilarit ovat vähissä, mutta kilpirauhasarvoihin tai painoon sillä ei ole mitään vaikutusta. Ajoittain koen turhautumista, raivoa, itsesääliä ja häpeää painonnoususta. Enkö osaa pitää itsestäni huolta? Joskus tekee mieli heittää rukkaset tiskiin. Seuraavana päivänä tai viimeistään seuraavalla viikolla uskon kuitenkin taas valoisampaan huomiseen, hän tiivistää tuntojaan.

Tuoreimmat osastosta