Mielensäpahoittajan huikea menestys tuli yllätyksenä Tuomas Kyrölle – nyt kirjailija tienaa suuria summia: ”Enpä ihan tätä arvannut”

Tuomas Kyrö ei aio päästää Mielensäpahoittajaa sanomaan vielä viimeisiä sanojaan. Vanha jäärä kiinnostaa nyt ulkomaillakin – ja pitää kirjailijan firman vireänä.

Tuomas Kyrö ei aikoinaan kuvitellut Mielensäpahoittajaa suurmenestykseksi.

27.8.2017 15:37

Tuomas Kyrö on tehnyt kesän aikana sauna- ja mökkiremonttia. Jos paikalla olisi ollut Mielensäpahoittaja, hänellä olisi varmasti ollut sanottavaa pojan taidoista – tai ehkä hän olisi ilahtunut, että kirjailija edes yrittää tehdä kunnon hommia.

– Olen se, joka työntää kottikärryjä ja kantaa roskia – apumiehen apumies, Kyrö toteaa remonttitaidoistaan.

Kyrön ensimmäinen Mielensäpahoittaja-romaani julkaistiin 2010. Vanhasta jäärästä kertovia kirjoja on myyty 450 000. Se on paljon. Mielensäpahoittajaa on nähty myös valkokankaalla ja teattereissa.

Mielensäpahoittajan Suomi – 100 tavallista vuotta -kirjassa (WSOY) jääräpää käy läpi Suomen historiaa itsekseen ja lapsenlapsensa Likan kanssa.

– Pitää olla aina toisenlainen perusidea kuin edellisessä kirjassa, Kyrö toteaa syyksi, miksi hän jaksaa olla saman tyypin kanssa.

Uudessa Mielensäpahoittajassa on jokaiselle Suomen itsenäisyyden ajan vuodelle oma tarinansa. Eikä Mielensäpahoittaja ole vielä sanonut viimeistä sanaansa.

– En ole sitä suunnitellut, mutta eiköhän hahmolla ole vielä elinaikaa ainakin viisi vuotta, itsestäni en tiedä, Kyrö naureskelee.

Kyrön isovanhemmilla on ollut vaikutusta Mielensäpahoittajaan, joten kirjan alussa lukee ”Mummuille ja papoille kiitos 1901–2015”.

– Isoäitini kuoli kaksi vuotta sitten 93-vuotiaana. Molempien sukujeni kertomukset ovat vaikuttaneet kirjoihini, mutta varsinkin hänen kanssaan keskustelin maailman muutoksista.

Mielensäpahoittaja ihmettelee asioita, joita monet muutkin ihmettelevät. Onhan se outoa, että nyt pääsee hipaisemalla kaikkeen tietoon, mutta edes Ikean lipastoja ei osata koota.

Mutta tätä eivät ole monet huomanneet päivitellä: ”Paavo Nurmen patsaalla ei ole housuja. Kyllä en tiedä miksi. Miltä näyttäisi, jos marsalkka ratsastaisi pelkkä karvalakki päässään.”

84-vuotiaan Mielensäpahoittajan ajatuksia peukuttavat monet nuoretkin, mutta onhan ukko myös täysin hölmö. Hän on jättänyt eläkkeenkin nostamatta, kun se ei ole työllä tullut.

Mielensäpahoittajasta kirjoittaminen on vaikuttanut kirjailijaan yllättävällä tavalla: Kyrö on entistä harvemmin närkästynyt muutoksista.

– Siinä olen eniten samaa mieltä Mielensäpahoittajan kanssa, että voitaisiin olla tyytyväisempiä nykytilanteeseen, kun on mahdollisuus valita sushin ja karjalanpaistin väliltä. Valitettaisiin vähemmän, tehtäisiin enemmän.

Liikuttavia kirjassa ovat kuvaukset Mielensäpahoittajan ”emännän” muistin katoamisesta dementian sumuihin.

– Lähipiirissäni on ollut muistisairaita. Siinä sammuu valot huone kerrallaan. Mitä ihmisyydestä jää, kun ei ole muistia? En haluaisi sellaista loppuaikaa, mutta en ole sitä alkanut pelkäämäänkään. Nykyään monet elävät aivojen teknisen käyttöiän yli.

 

Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvan ensi-ilta on syksyllä 2018. Ensimmäisen elokuvan esitysoikeudet on myyty 15 maahan. Nyt Kyrö kirjoittaa kolmatta Mielensäpahoittaja-elokuvaa.

Vastikään hän oli Soulissa, jossa suomalainen jäärä kiinnostaa. Syyskuussa Mielensäpahoittaja-kirja julkaistaan englanniksi ja saksaksi. Se on ilmestynyt jo muun muassa Virossa ja Hollannissa. Mielensäpahoittajan kaltaisia jääräpäitä on kaikkialla maailmassa.

– Paukutellaan sitten vasta henkseleitä, kun on lontoolaiset henkselit, Kyrö toteaa mahdollisesta läpimurrosta ulkomailla.

Kyrö ei aikoinaan kuvitellut Mielensäpahoittajaa suurmenestykseksi. Hänelle oli tarpeeksi iso juttu se, että sai kirjoittaa ammatikseen.

– Kun Soulissa kuvattiin Samsungin esittelytilassa Mielensäpahoittajan kamoissa, ajattelin, että enpä ihan tätä arvannut.

On olemassa myös Mielensäpahoittaja Oy, joka työllistää 4–7 henkilöä. Kyrö on pitänyt itseään yrittäjänä jo ensimmäisen romaaninsa ilmestyttyä, mutta bisnesmies kuulostaisi hänen korvissaan vieraalta.

– Kirjailijahan maksaa yrittäjäeläkettä, Kyrö toteaa.

Mielensäpahoittaja-olutta ei tullut kauppoihin, mutta esimerkiksi saunalakkeja on ollut. Mielensäpahoittaja-villasukat ovat olleet menestystuote, samoin hiihdon MM-kisoissa ollut Mielensäpahoittajan metsäkatsomo.

– Mutta yritys keskittyy lähinnä kirjoihin, elokuviin ja teatteriesityksiin. En panosta Mielensäpahoittaja-kumitossuihin, Kyrö huomauttaa.

Kyröstä tuntuu, että kyse on hauskasta leikistä, jossa tavoitteena on katsoa, miten pitkälle päästään. Taloudellisia tavoitteitakin yrityksellä toki on:

– Tavoitteena on elättää itseni sekä maksaa palkkiot ja rojaltit. Yritys on olemassa, jotta voin itse keskittyä kirjoittamiseen.

Kyrö tienaa hyvin, kiitos Mielensäpahoittajan, mutta hän ei ole huomannut elämänsä erityisesti muuttuneen niistä ajoista, jolloin hänen vuositulonsa oli 8 000 euroa.

– Käyn jääkiekkomatseissa, syön hyvin läheisteni kanssa ja otan humalan neljä kertaa vuodessa, Kyrö kertoo ja huomauttaa, että tietenkin raha antaa turvallisuuden tunteen, mutta onnen antajaksi siitä ei ole.

Kyrö asui puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa vuosia maaseudulla. Nyt he asuvat Helsingissä, jossa Kyrö pääsee nopeammin palavereihin ja nauhoituksiin.

– Maaseudulla oli enemmän tilaa ja aikaa – hitautta hyvässä ja pahassa. Nyt pitää välillä päästä mökille eroon ihmiskunnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?