Viihde

Sinkkuna elävä ikisuosikki Arja Saijonmaa nauttii luomisen vapaudesta: ”Yksityiselämässäni en ole uhrannut mitään”

Julkaistu:

Ikitähti Arja Saijonmaa sanoo olevansa sydämeltään aina suomalainen. – Suomalainen voi lähteä Suomesta, mutta Suomi ei suomalaisesta, hän sanoo ja nauttii nykyään luomisen vapaudesta.
– Ei ei ei! Pariisista etelään ei koskaan kysytä ihmisen ikää, koska sellainen on epähienoa, taiteilija Arja Saijonmaa huudahtaa, kun kysyn hänen ikäänsä.

Arja kertoo olleensa monesti sekä miesten että naisten syntymäpäiväjuhlissa Ranskassa, eikä kukaan ole juhlan aikana kysynyt sankarin ikää.

– Nainen on parhaimmillaan silloin, kun hänelle on iän myötä tullut viisautta, kokemusta ja sisäistä kauneutta, joulukuussa syntynyt Arja huomauttaa.

Mittavan uran tehnyt Saijonmaa on vuosien varrella saanut tunnustuksia. Pro Finlandian viereen hän saa syyskuun lopulla korkeimman Pablo Neruda -kunniamerkin, jonka Chilen valtio myöntää taiteilijalle. Samanlaisen ovat saaneet muun muassa oopperalaulaja Placido Domingo sekä U2:n johtohahmo Bono.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olen kiitollinen tunnustuksista, mutta tärkeämpää on saada tehdä rakastamaansa työtä, hän huomauttaa.

Vaikka Arja Saijonmaa on asunut Pariisissa vuosikymmenet, on hänellä kodit myös Suomessa ja Ruotsissa. Tukholma valikoitui asuinpaikaksi siksi, että pohjoismaiset aktiviteetit ovat lähellä; Tukholmasta on lyhyt matka muihin maihin keikoille.


Saijonmaa ei laske menneitä vuosikymmeniä, mutta hän voisi viettää jo ainakin 45-vuotistaiteilijajuhlaa. Artistin ura alkoi siitä, kun Arja nuorena ja radikaalina naisena osallistui Ylioppilasteatterin toimintaan.

Sitä kautta hän kiinnostui vankilassa istuneesta vastarintataistelijasta, musiikistaan tunnetusta Mikis Theodorakiksista. Mielessään Arja päätti, että joskus hän tapaa tämän kreikkalaisen vapaustaistelijan. Kesti pari vuotta ennen kuin parivaljakko tapasi.

– Mikis oli paennut Kreikan diktatuuria ja tuli Suomeen esiintymään. Tavatessamme Ylioppilasteatterin näyttämöllä hän ilmoitti yleisölle, että Arja lähtee nyt mukaani maailmankiertueelle. Lähdin ja elämäni muuttui, Nuori alaston nainen -kirjassaan aiheesta kirjoittanut Arja kertoo.

– Tuolloin alkoi elämän kestänyt seikkailu ja olen edelleenkin sillä matkalla, hän kertoo.

Arjan ja Mikisin tiet erosivat aikoja sitten, mutta ystävyys on säilynyt. Viimeksi he tapasivat kesäkuussa Mikisin syntymäpäiväjuhlissa.

– Antiikin stadion oli Ateenassa täynnä, ja illan aikana esitettiin Mikisin lauluja, Arja kertoo.


Rahattomana Ranskaan aikoinaan muuttaneen opiskelijatytön vuosikymmenet ovat vierineet, miesystäviä on ollut, mutta avioliittoa Arja ei ole solminut. Arja ehti olla kaksi vuotta kihloissa tunnetun norjalaisen kustantajan William Nygardin kanssa ja 15 vuotta laulaja eli ruotsalaisen tv-ohjaajan ja musiikkituottajan Lars Eglerin kanssa. Tällä hetkellä Arjalla ei ole suhdetta vaan hän sanoo nauttivansa luomisen vapaudesta.

– Yksityiselämässäni en ole uhrannut mitään, sillä jos ihminen uhrautuu, hän kärsii ja voi katkeroitua. Elämä on täynnä valintoja, olen rakastanut omia valintojani, Arja kiittää.

Arja voi huoletta sanoa elämäänsä tapahtumarikkaaksi, jossa on aina ollut punainen lanka: tuli, palo ja jano kulkea eteenpäin.

Maailmalla arvostettu Arja esiintyi tällä viikolla Tukholmassa muiden tunnettujen suomalaisartistien kanssa. Kungsträdgårdenissa järjestetään kolmipäiväinen Finland 100 -juhla. Arjalle Suomen juhlavuosi on sydäntä järisyttävä asia.

– Olen ollut mukana erilaisissa tilaisuuksissa ja esiinnyn mielelläni hienon maamme kunniaksi. Olen raivosuomalainen, Tukholman vanhassakaupungissa pian Muumi-kahvilan avaava Arja huomauttaa.


Suomessa ei aina ole kuitenkaan ollut Arjalle sellaista vientiä kuin naapurimaissamme. Arja ei ole lannistunut ja hän onkin kääntänyt asian päinvastoin; vuosikymmenten aikana hän on vaikutusvallallaan ja musiikillaan kertonut, että me suomalaiset olemme kivoja ihmisiä.

Jo 80-luvun alussa Arja vei Ruotsiin tangot, mitä Suomessa ihmeteltiin.

– Tuolloin kuva suomalaisista oli Ruotsissa rajoittunut ja halusin muuttaa tuota kuvaa, Arja muistelee.

Arja esiintyi tangoineen Hamburger Börsissä, paasasi Suomen ja suomalaisuuden puolesta sekä jatkoi uutterasti suomalaisen kulttuurin viemistä Ruotsiin.

Tavallaan Arja teki tuolloin uskaliaan hypyn, mutta niin hän on tehnyt koko elämänsä – eikä ole katunut.

– Aikoinaan Ruotsissa ajateltiin suomalaisista, että he ovat viinaan meneviä, heiluvat puukon kanssa ja asuvat Slussenin siltojen alla. Katsoin, että minun on pystyttävä muuttamaan mielipiteitä. Ryhdyin rakentamaan toisenlaisia siltoja ja pikkuhiljaa asenteet muuttuivat. Toki mukana oli muitakin toimijoita, Arja Saijonmaa sanoo.

Arjan mielestä ruotsalaiset ajattelevat nyt, että suomalaiset ovat Ruotsissa aristokratiaa: suomalainen menestyy ja suomalaisuus voi läntisessä naapurissamme hyvin.

– Meillä on paljon yhteistä, mutta ehkä suomalaiset edelleenkin eristäytyvät ja haluavat pysyä omissa oloissaan, hän naurahtaa.

Tangojen jälkeen tuli 90-luvulla saunakirja. Ja siitäkin oltiin montaa mieltä. Kun kirja sitten menestyi Norjassa ja Ruotsissa, Suomessakin herättiin ja se julkaistiin kotimaassa.


Vastustuksista ja negatiivisista asioista Arja saa voimaa. Hän myöntää olevansa onnellinen siitä, ettei aikoinaan antanut periksi vaan on muissa Pohjoismaissa jaksanut tuoda esille kulttuuriamme.

Ruotsissa Arja on niin suosittu, että hän on esiintynyt muun muassa kaksi kertaa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

– En ajattele, missä olen suosittu. Laulan kaksikielisesti, joten Norjassa ja Ruotsissa on paljon töitä. Suomessa minulla ei ole manageria, hän selittää vähäisiä esiintymisiään kotimaassaan.

Arja etsii alati myös uusia ja erilaisia projekteja. Nyt hänet on pyydetty mukaan YK:n perustamaan UN-Women-naisosastoon.

– Jo oli vihdoinkin aika luoda naisille heidän asioitaan ajava oma osasto.

Suomessa Arjalla on lokakuussa konsertteja Joensuussa ja Helsingissä Finlandia-talossa.

– Totta kai haluan jatkaa esiintymisiäni kotimaassani. Suomi ei ole lähtenyt minusta, kesäpaikankin kotimaassa omistava Arja kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt