Aiemmin sensuroidut Muumi-jaksot vihdoin julki – synkimpiä kohtauksia jouduttiin poistamaan: väkivaltaa ja demoneita

Muumilaakson tarinat ovat pian katsottavissa kokonaisuudessaan remasteroituna. Mukana on myös kolme jaksoa, joita ei ole aiemmin nähty Suomessa.

23.8.2017 9:33

Muumilaakson tarinoiden kaikki 104 jaksoa ovat katsottavissa C More -palvelussa 30. elokuuta alkaen. Tuolloin julkaistaan viimeinen erä remasteroiduista muumijaksoista. Mukana 25 julkaistavassa jaksossa on myös kolme Suomessa ennennäkemätöntä jaksoa.

Muumilaakson tarinoista hyllytettiin Suomessa kolme jaksoa, sillä ne sisältävät kiroilua, pelottavia kohtauksia ja kiusaamista. Nyt julkaistavissa jaksoissa nähdään muun muassa hyvin uhkaava kidnappaus, puun sisään suljettu paholainen, sekä syrjivää käytöstä, jotka eivät ole olleet Tove Janssonin alkuperäiskäsikirjoitusten mukaisia.

Kolme Muumi-jaksoa sensuroitiin niiden sisällön vuoksi.

Muumilaakson tarinat remasteroitiin ja äänitettiin uudelleen sarjan siirtyessä MTV:lle vuoden alussa. Ennennäkemättömiä kolmea jaksoa ei koskaan dubattu suomeksi, joten ne on äänitetty suomeksi nyt ensimmäistä kertaa.

Kolme aiemmin Suomessa näkemätöntä jaksoa sijoittuvat alkuperäisen tarinan mukaan hajanaisesti muiden jaksojen joukkoon, mutta nyt ne sijoitetaan jaksonumeroille 102-104.

Jaksosta Hurja merirosvo (nro 102) on leikattu synkimpiä kohtauksia pois ikärajan pitämiseksi sallittuna, kerrotaan C Moren tiedotteessa.

Merirosvojaksossa nähdään hurja kidnappaus, joka on sensuroitu myös C Moren versiossa Muumilaakson tarinoista.

Myös jakson leikkaamaton versio tulee katsottavaksi C Moren suoratoistopalvelussa erilliseen valikkoon, joka on tarkoitettu vanhemmille katsojille tai lapsille katsottavaksi yhdessä vanhempien kanssa.

– Alun perin viimeistä kautta ei pitänyt näyttää Suomessa ollenkaan, sillä sen jaksot eivät perustuneet Toven alkuperäisiin tarinoihin sekä kolme jaksoa päätyivät kokonaan hyllytetyiksi väkivaltaisten ja voimakkaiden kohtausten vuoksi. Nyt olemme sopineet, että myös aiemmin hyllytetyt jaksot tuodaan kuriositeettina kaikkien Muumifanien nähtäville ensimmäistä kertaa myös Suomessa, Moomin Charactersin luova johtaja Sophia Jansson sanoo kanavan tiedotteessa.

Kuka asuu kelon sisällä? -jaksossa nähdään paholainen.

Pikku Myyn alkuperäisenä äänenä tunnettu Elina Salo muisteli IS:lle tammikuussa hyllytettyjen kohtausten sisältöä. Hän koki, että oli hyvä, ettei sarjaa aiemmin esittänyt Yle julkaissut jaksoja.

– Japanilaiset olivat lisänneet sinne omia samuraimiekkojaan, jotka upposivat pehmeään muumivatsaan. Se ei missään nimessä kuulunut Muumilaaksoon ja olimme erittäin ilahtuneita siitä, että Ylellä oli mahdollisuus nämä jaksot hyllyttää, Salo sanoi tuolloin.

Uudistetussa Muumilaakson tarinoissa kuullaan Pikku Myynä Karolina Blom.

Pikku Myynä kuullaan Karolina Blomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?