Kirsi Alm-Siira kertoo tuskaisesta ajanjaksosta elämässään – ei pystynyt nukkumaan: ”Puoli vuotta meni sumussa”

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira on kasvanut työssään epävarmasta nuoresta naisesta rautaiseksi ammattilaiseksi. Ruuhkavuosia elävä perheenäiti on kärsinyt myös pitkäaikaisesta unettomuudesta.

20.8.2017 9:58

Kun MTV:n pitkäaikainen uutisankkuri Kirsi Alm-Siira, 42, katsoi pienenä tyttönä uutisia lapsuudenkodissaan Noormarkussa, ruudun toisella puolella päivän tapahtumia kertasi legendaarinen, jo eläkkeelle jäänyt ankkuri Pirjo Nuotio.

Elettiin 1980-lukua, ja Alm-Siira päätti jo tuolloin, että hän haluaa olla jonain päivänä kuin ihailemansa Nuotio. Televisiosta tuttu, lämmin kasvo, joka kertoo suomalaisille päivän tapahtumat selkokielellä.

Nyt kahden pienen tytön äiti elää unelmaansa.

– Elämme keskellä kapulakielimaailmaa. Minun tehtävänäni on kertoa vaikeatkin asiat mahdollisimman ymmärrettävästi, Alm-Siira kuvailee työnkuvaansa.

Nelosen urheiluankkurina aiemmin työskennellyt Alm-Siira kauppasi itsensä MTV:n uutisiin 2000-luvulla, yli kymmenen vuotta sitten. Uutisiin pääsy oli tuolloin kolmekymppiselle naiselle henkilökohtaisesti todella suuri juttu.

– Yhtä suuri kuin supertähdelle, joka vetää täyteen Wembleyn stadionin Englannissa, Alm-Siira naurahtaa.

 

Alm-Siiran televisioura on kestänyt yli vuosikymmenen. Hänet tunnetaan reiluna työkaverina, joka auttaa parhaansa mukaan ja on kiinnostunut kollegoidensa kuulumisista aidosti. Ohikulkeva työtoveri kehaisee, että Alm-Siiran näkeminen tuo aina hyvälle tuulelle.

Katsojillekin tutuksi on tullut Alm-Siiran luonnollinen olemus ja korviin saakka ulottuva hymy. Hän myöntää silti, että keskittyi uransa alkuaikoina aivan vääriin asioihin. Energiaa meni ulkonäön pohtimiseen. Alkuvuosina Alm-Siira yritti esimerkiksi pukeutumisellaan lisätä uskottavuuttaan ja peittää epävarmuuttaan.

– Keskityin liikaa esiintymiseen, vaikka enhän minä esiinny. Minun tehtäväni on kertoa asioita, hän jatkaa.

Vuodet ovat tuoneet varmuutta. Nyt hän keskittyy olennaiseen, uutistenlukemiseen.

– Pelkäsin nuorempana, mitä kaikkea suorassa lähetyksessä voi sattua. Kerran kun putoaa tuolilta, ei enää paljon jännitä, Alm-Siira nauraa.

Alm-Siira viittaa vuonna 2010 tapahtuneeseen inhimilliseen sattumukseen, jolloin hänen tuolinsa petti alta kesken suoran lähetyksen, Alm-Siira lennähti lattialle ja alkoi nauraa. Hän oli varma, että saa potkut. Potkuja ei tullut, sen sijaan videopalvelu YouTubesta löytyvää videopätkää tapahtuneesta on katsottu yli 500 000 kertaa.

 

Alm-Siira vaikuttaa olevan aina hyväntuulinen. Hän nauraa, että elämään mahtuu toki välillä huonojakin päiviä.

– Olen kyllä pääsääntöisesti hyvällä tuulella. Perusluonteeni on positiivinen. Jos asiat eivät ole hyvin, koetan ratkoa ongelmat.

Yksi iso ongelma Alm-Siiran elämässä oli pidempiaikainen unettomuusjakso, josta hän on muutaman kerran kärsinyt. Ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, jolloin unettomuus kesti muutaman kuukauden. Edellinen kerta kolme vuotta sitten oli pahempi.

– Se kesti yhden kevään, tammikuusta toukokuuhun. Puoli vuotta meni sumussa, Alm-Siira kuvailee tuskallista ajanjaksoa.

Alm-Siira ei saanut unenpäästä kiinni ja heräili öisin. Molempien unettomuusjaksojen aikaan Alm-Siira oli stressaantunut ja teki paljon töitä. Kolme vuotta sitten taustalla oli myös perheen nuorimman tyttären pitkään kestänyt huonounisuus ja elämänmuutokset, kuten tyttöjen päiväkodin aloitus.

– Lyhyttä unta kestää jonkin aikaa ja univelkaa kestää jonkin aikaa. Unettomuuteni meni kuitenkin niin pitkälle, etten saanut unta, kun oli mahdollisuus nukkua.

Alm-Siira oli pahantuulinen, pienet ongelmat tuntuivat isoilta ja olo oli kokonaisvaltaisesti huono. Ylimielinen suhtautuminen nukkumiseen karisi kertaheitolla.

 

Alm-Siira oli hakemassa vaivaan ammattilaisen apua, mutta unettomuus hellitti lopulta itsestään. Ensimmäiseksi hän luopui liiallisesta suorituskeskeisyydestä.

– Olen opetellut elämään vähän sotkuisessa asunnossa. Jos asiat, kuten pyykkivuoren, voi hoitaa kahden päivän päästä, hoidan sen vasta sitten. Lapset eivät pyykkivuoresta kärsi, mutta he kärsivät hermot kireällä olevasta äidistä.

Alm-Siira otti selvää unettomuudesta ja sen syistä. Hän alkoi noudattaa asiantuntijoiden neuvoja. Aamuvuoroa edeltävät tukevat iltapalat vaihtuivat kalapainotteiseen illalliseen kuuden maissa. Kun herätys on aamulla puoli neljältä, hän ei myöskään lähde juoksulenkille enää iltamyöhään.

– Myös alkoholi vaikuttaa unenlaatuun todella paljon. Jollekin yömyssy saattaa toimia, itselleni ei. Huomaan yhdenkin viinilasillisen vaikutuksen uneen.

Alm-Siira vaihtoi myös ennen nukkumaanmenoa sängyssä älypuhelimen selaamisen kirjan lukemiseen. Makuuhuoneen hän piti viileänä.

– Yhtäkkiä huomasin, että olin nukkunut ilman yöllisiä heräämisiä.

Unilääkkeisiin Alm-Siiran ei tarvinnut turvautua. Hän ymmärtää silti, että joillekin ne saattavat olla viimeinen apukeino.

Uutisten ankkuroinnin lisäksi Alm-Siira juontaa Huomenta Suomi -aamuohjelmaa ja tekee radiovuoroja. Muutaman kerran viikossa urheilullinen perheenäiti suuntaa kuntosalille vetämään aerobic-tunteja. Myös perhearjen pyörittäminen pitää Alm-Siiran kiireisenä. Kotona riittää hulinaa, siitä pitävät huolen 9- ja 5-vuotiaat tyttäret.

Miten perheen ja uran yhteensovittaminen onnistuu?

– Ihmeen hyvin, Alm-Siira sanoo.

– Minulla on paljon viikkoja, jolloin olen töissä vain neljänä päivänä. Olen myös aina illalla tai aamulla kotona, hän jatkaa.

Perheen tukiverkosto on myös vahva. Sukulaiset auttavat tarvittaessa. Myös perheen isän aikataulut joustavat. Alm-Siiran tytärten isä Kalle Siira on yrittäjä. Työn merkeissä tavannut pari meni naimisiin 2006. Pariskunta elää keskellä ruuhkavuosia.

– Nyt on sellainen hetki elämässäni, että fokus on lapsissa ja työssä, Alm-Siira jatkaa.

Alm-Siira aikoo työskennellä uutisankkurina niin pitkään kuin mahdollista, eläkeikäänsä saakka. Ammatti ei ole hänelle vain työ, se on intohimo.

– Olen naureskellut kavereilleni, että on kaksi paikkaa, joista en lähde kuin kottikärryillä roudaamalla pois. Toinen on Maikkarin uutiset ja toinen aerobic-tunnit, joita vedän.

Yksi iso ongelma Kirsi Alm-Siiran elämässä oli pidempiaikainen unettomuusjakso, josta hän on muutaman kerran kärsinyt.

Alm-Siira aikoo työskennellä uutisankkurina niin pitkään kuin mahdollista, eläkeikäänsä saakka.

–Pelkäsin nuorempana, mitä kaikkea suorassa lähetyksessä voi sattua. Kerran kun putoaa tuolilta, ei enää paljon jännitä, Alm-Siira nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?