Mitä kuuluu Finnhits-menestyjille? Mombasa-hitin esittäjä alkoi opiskella aivan uutta alaa – ”10 vuotta pidin hiljaiseloa”

Julkaistu:

finnhits-festivaalit
Liuta iskelmämusiikin kulta-ajan tähtiä nousee viikonloppuna festarilavalle. IS selvitti, miltä legendojen arki nykyään näyttää.
Kesä on tapahtumien parasta aikaa, ja Suomen suvessa on voinut käydä katsomassa lukuisten eri artistien keikkoja erilaisilla festivaaleilla.

Tulevana viikonloppuna Himoksella järjestetään hieman erilaisempi festari, jossa pääsee nauttimaan nostalgiasta. Finnhits Festivaalin lavalle nousee nimittäin pitkä liuta artisteja, jotka eivät enää kierrä lavoja – ja varsinkaan festareita – yhtä aktiivisesti kuin ennen, mutta he ovat silti todellisia legendoja Suomi-musiikin saralla.

Yhteislaulua on varmasti luvassa, kun festarilavalle nousevat koko kansan rakastamat artistit kuten Taiska, Matti Esko, Juhamatti, Markku Aro, Fredi, Lea Laven ja Kai Hyttinen. Toki tapahtumassa on myös festarilavoiltakin tutumpia laulajia muun muassa Juha Tapio, Laura Voutilainen, Lauri Tähkä ja Kaija Koo.

Ilta-Sanomat selvitti, mitä muutamat oman aikansa suosikkiartistit tekevät nykyään keikkailun sijaan ja millaista heidän elämänsä on.

Taiskan superhitti oli lipsahdus


Rock- ja popmusiikkia nuoresta pitäen rakastanut Hannele Kauppinen, 62, eli Taiska päätyi iskelmämusiikin pariin ”vähän vahingossa”.

– Mombasa oli sellainen lipsahdus toiselle puolelle ja siitä jäi minuun ikuinen iskelmäleima, Taiska kertoo.

Vuonna 1975 julkaistu Mombasa nosti Taiskan suureen suosioon, seuraavana vuonna julkaistua Haltin häät -kappaletta unohtamatta.

Taiska piti pitkän tauon keikkailusta, kun hän alkoi opiskella ja työskennellä teatterin parissa vuonna 1986.

2000-luvulla hän kuitenkin palasi keikkalavoille, ja nykyään hän keikkailee yhdessä bändinsä kanssa, johon kuuluu muun muassa hänen oma poikansa.

– Kymmenisen vuotta minä pidin täysin hiljaiseloa kevyestä musiikista.

70-80-luvuilla Taiska kiersi keikkapaikkoja paljon moottoripyörällään ja se oli hänelle silkkaa nautintoa.

– Nautin suunnattomasti reissuista ja keikoista, yleisön edessä olemisesta ja hyvästä bändistä, laulaja listaa.

Juuri ennen teatteriuraansa Taiska kertoo tehneensä solistikeikkoja ilman omaa bändiään. Silloin kaikki ei ollut niin hienoa.

– Jouduin ottamaan paikallisia kokoonpanoja taustalleni, ja välillä ne olivat todella surkeita. Eräässäkin paikassa minulla oli soittajina räätäli ja suutari, jotka eivät tainneet osata edes nuotteja!

Nykyään Taiska viihtyy todella hyvin kotikaupungissaan Kemissä – on viihtynyt jo 27 vuoden ajan.

Aikaansa hän viettää teatteritöiden lisäksi uimahallissa ja hiihtoladuilla sekä tietysti yhdessä miehensä Ilpon, poikansa Eliaksen ja lapsenlapsiensa Teemun ja Riston kanssa.

– Elän ihan normaalia tavallista elämää ja olen saanut olla todella terve.

Juhamatti keikkailee yhä ahkerasti


Laulaja Juha Mäkelä eli Juhamatti, 67, on aina keikkailut ahkerasti. Tähden ura urkeni 1970-luvun puolivälissä Iskelmähaavi-laulukilpailun myötä, jonka ansiosta levytyssopimus solmittiin. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun lapualainen laulaja julkaisi hitiksi nousseen levynsä Fanny Fanny. Viime toukokuussa ilmestynyt Jylhä maa oli Juhamatin 17. pitkäsoittolevy.

–Tosi kivaa on ja intoa on kuin nuorella pojalla, laulaja iloitsee.

–Keikkaa tehdään ihan reippaasti joka viikonloppu.

Laulaja myöntää, että viikonlopuille ajoittuvat keikat väsyttävät. Mukavana vastapainona viikot ovat vapaat, jolloin laulaja ehtii harrastaa kaukalopalloa, lentopalloa ja golfia. Pallopelit ovat laulajalle viikon kohokohtia.

Keikkamäärissä on vuosien saatossa ollut muutoksia.

–Tuntuu, että tanssipaikat vähenevät. Kyllä se on havaittavissa, että väkimääräkin on vähentynyt vuosi vuodelta, laulaja surkuttelee.

Juhamatti muistelee villejä vuosiaan, jolloin keikkoja oli 200 vuodessa.

–Aivan hirveä meno oli silloin päällä. Siitä se on hiipunut rutkasti, iskelmätähti kertoo.

Juhamatilla on kaksi aikuista lasta, Jarno ja Henna, edellisestä avioliitostaan. Kova työtahti kuitenkin verotti parisuhdetta ja liitto päättyi eroon.

Nykyisestä avioliitosta hänelle on syntynyt kaksi lasta, Jesse, 23, ja Neea, 20. Lapset ovat harrastaneet musiikkia, mutta opiskelevat nyt liikunta-alaa. Lasten arvostus isän musiikkia kohtaan on kyseenalainen.

–Vaikka hirveästi olen levyjä tehnyt, niin ei ne oikein arvosta sitä. Nuorten musiikkimaku on niin erilaista, laulaja nauraa.

Fredi muistelee uran huippuvuosia ilolla


Matti ”Fredi” Siitonen on monissa liemissä keitetty muusikko. Miehen ura alkoi jo 1960-luvulla, ja hän on tullut suomalaisille tutuksi muun muassa hiteillään Kolmatta linjaa takaisin, Pieni nukke ja Avaa sydämesi mulle. Hänen armeija-aikoinaan syntyi viihdyttäjäkvartetti Kivikasvot, joka ilahdutti ihmisiä niin esiintymislavoilla kuin tv:ssä.

Vaikka Fredille on ehtinyt kertyä ikää jo 75 vuotta, se ei ole ole hidastanut miehen menoa. Hän kertookin olevansa oikein pirteässä ja virkeässä kunnossa.

–Voin oikein hyvin, yksi syy siihen on varmaankin positiivinen mielenlaatuni, Fredi toteaa naureskellen.


–Kyllähän tämän ikäisellä kaikkea pientä aina on, mutta ei mitään suurempaa terveydellistä ongelmaa.

Fredi tekee edelleenkin toisinaan keikkaa Kivikasvojen kanssa, ja hän myös säveltää jatkuvasti uutta musiikkia.

–Uutta levyä tässä on mietiskelty, ja materiaalia kerätty kasaan, hän paljastaa.

Fredi muistelee uransa huippuvuosiaan ilolla, eikä hän suunnittele vieläkään jäävänsä pois rakkaan uransa parista.

–Sitä oppi tuntemaan Suomen maantiet ja suomalaiset ihmiset.

–Kiertäminen oli kuitenkin todella raakaa. Välillä sitä rupesi miettimään, että hetkinen, onko tämä nyt niin mahtavaa. Mutta kyllä se vei vaan mukanaan.

Tulevaa viikonloppua ja Finnhits Festivaaleja Fredi odottaa innolla.

–On mahtavaa nähdä kaikkia vanhoja kollegoita. Jälleennäkemiset ovat nykyään harvassa, laulaja toteaa.

–Kyseessä on kuitenkin vain yksi tapahtuma, ei kiertue, Fredi huomauttaa ja lisää, ettei kiertue-elämä ole enää hänen ikäistään varten.

Lea Laven elää rauhaisaa elämää Naantalissa


Lea Laven on viihdyttänyt suomalaisia iskelmämusiikin ystäviä 1960-luvun puolesta välistä lähtien.

69-vuotiaan Lavenin tunnetuimpiin hitteihin kuuluvat muun muassa Tumma nainen, Ei oo, ei tuu ja Rotunainen.

Tummasta ja matalasta äänestään tunnettu laulajatar jäi eläkkeelle jokunen vuosi sitten. Vai jäikö sittenkään?

–Kyllähän mä eläkkeellä olen ja elämä etenee omalla painollaan. Välillä tulee kuitenkin tehtyä erilaisia keikkoja. Esimerkiksi syksyllä ja talvella minut nähdään taas laivakeikoilla.

Laven elää nykyään rauhallista elämää Naantalissa 8-vuotiaan Dino-koiransa kanssa.

–Mitään muita suuria rakkaustarinoita elämässäni ei nyt ole. Hän on ihanin ja armain asuinkumppanini, Laven toteaa.

Nainen on ollut aikaisemmin naimisissa kolme kertaa, mutta kaikki liitot ovat päättyneet eroihin.

Vaikka rauhallinen elämä ja pitkä kävelylenkit ovatkin Lavenin mieleen, hän kaipaa myös musiikkiuran tuomaa jännitystä ja menoa.

–Kyllähän nämä tapahtumat, kuten Finnhits Festivaali, tuovat sellaista kaivattua mielenvirkistystä. Välillä saa olla vähän liikaakin omassa rauhassa.

Parhaiten oman uransa huippuajoilta Lavenille ovat jääneet mieleen lavoilla tavatut ihmiset, pitkän keikkamatkat ja kiertäminen ympäri Suomea.

–Kyllä ne matkat rasittivat todella paljon. Mutta kun jäin eläkkeelle, niin minulle tuli ikävä maanteille ja aloin ajella huvikseni eri paikkoihin. Ihan vain, että sain kilometrejä tiellä, Laven paljastaa naureskellen.

Laven muistelee mielellään uransa kulta-aikoja.

–Suosittelen laulajan uraa ihan kaikille! Valitettavasti keikkapaikat alkavat olla nykyään aika vähissä.

Kuka on menneiden vuosien suosikkiartistisi? Kommentoi alla!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt