Viihde

Kirotun Ramonesin musiikki elää uutuusleffassa – legendaarisen punkbändin jäsenet eivät sitä itse enää kuule

Julkaistu:

punk-yhtye
Punkin pioneeribändi säväyttää uudessa Spider-Man -elokuvassa. Kukaan alkuperäisistä jäsenistä ei ole enää sitä kuulemassa tai näkemässä.
Amerikkalaisen punkin pioneeribändin Ramonesin musiikki elää, nykyään myös elokuvissa. Uusi Spider-Man: Homecoming kohottaa sankarin korkeuksiin, kun Blitzkrieg Bop iskee kaiuttimista saliin. Laulu on sekä keski-ikäisen väen nostalgiaa että uudelleen nuorelta kuulostavaa ilkikurista hauskanpitoa. Kukaan alkuperäisistä jäsenistä ei tätä pääse kokemaan. Ramones on nimittäin kirottu bändi.

Internet Movie Databasesta löytyy 134 merkintää Ramonesin vierailuista elokuvien, tv-sarjojen ja videopelien musiikkivalikoimissa. Yhtyeen tuotantoa myös julkaistaan erikoislaitoksina. Toinen levy Leave Home (1977) ilmestyi juuri boksimuodossa.


Kaikkiaan Ramones ehti toimia 22 vuotta, jonka aikana se julkaisi 14 albumia ja soitti 2 263 konserttia.

Ramones imi vaikutteita Beach Boysilta ja muilta surf-yhtyeiltä, Beatlesilta, New York Dollsilta, Iggy & The Stoogesilta, Phil Spectorin tuotamilta 60-luvun tyttöyhtyeiltä ja purkkapopista. Näistä aineksista neljä kaverusta kokosi kasaan nopean punkin formaatin.


Vuonna 1975 levytyssopimuksen saanut ja seuraavana vuonna esikoisalbuminsa julkaissut Ramones oli väkevästi vaikuttamassa myös brittipunkin syntyyn. The Clash, The Damned ja Sex Pistols oppivat amerikkalaisilta paljon. Myöhemmin vaikuttuivat sellaiset amerikkalaiset megabändit kuin Metallica, Green Day ja Nirvana. Suomalainen punk Eppu Normaalista alkaen yhdisti Ramonesin vauhdin ja asenteen kotimaiseen melodiaperinteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samaan aikaan Ramonesin kanssa New Yorkissa aloittivat uraansa Blondie, Patti Smith, Talking Heads, Johnny Thunders & The Heartbreakers ja The Cramps. Skene oli niin kova, että sen jäljet voi yhä kuulla musiikissa.


Mutta se kirous. Ramones on ainoa 70-luvulla maineeseen noussut merkittävä yhtye, jonka kaikki jäsenet ovat kuolleet. Jokainen otti käyttöönsä Ramone-sukunimen, mutta veljeksiä he eivät olleet.

Laulusolisti Joey Ramone oli Jeffrey Ross Hyman (1951–2001),

Kitaristi Johnny Ramone oli John William Cummings (1948–2004).

Basisti Dee Dee Ramone oli Douglas Glenn Colvin (1951–2002).

Rumpali Tommy Ramone oli Thomas Erdelyi (1949–2014), unkarinkieliseltä alkuperältään Erdélyi Tamás.


Ramone-soittajia yhdisti vahva identiteetti, joka liittyi bändin kotiseutuun, Forest Hillsin lähiöön New Yorkin Queensin kaupunginosassa. Siellä turhautuneet nuoret saivat erikoista kiukkua otteisiinsa.

Ramonesin jäsenet olivat sopeutumattomia tapauksia, oikeastaan aika friikkejä rockbisneksessä. He näyttivät hullunkuriselta perheeltä. Mustat nahkatakit, kuluneet farkut, tennarit, mustat hiukset. Laulut soitettiin läpi nopeasti ilman isompia taukoja väleissä.

Tosiasiassa perhe hajosi joka kerta, kun keikka loppui. Kukin meni tahoilleen. Solisti Joey ja kitaristi Johnny eivät käytännössä juuri edes puhuneet keskenään koko 22 vuoden aikana.


Nykyään ihmiset ostavat Ramones-paitoja, nimeävät katuja heidän mukaansa, perustavat Ramones-museoita. Bändin historiasta kertova elokuvakin on tekeillä.

Omana aikanaan bändiä syrjittiin. Ramones on legendaarinen nyt, mutta sillä ei ollut koskaan yhtään kunnollista hittisingleä. Spider-Man-elokuvan Blitzkrieg Bopin ohella Sheena Is a Punk Rocker, Pet Sematary, Rock'n'Roll High School, Rockaway Beach ja I Wanna Be Your Boyfriend ovat paitsi ”ramopunkin” myös klassisen rockin timantteja.


Basisti Dee Dee kirjoitti aikanaan: ”Ihmiset, jotka liittyvät Ramonesin kaltaisiin bändeihin, eivät tule tasapainoisista oloista. Tämä taidemuoto ei ole kovin hienostunutta. Punkia soittavat vihaiset kakarat, jotka haluavat olla luovia.”

Johnny kasvoi alkoholistin kodissa väkivaltaiseksi mieheksi, joka kertoi pelkäävänsä joskus jopa itseään. Dee Deen lapsuus oli helvetti. Hänen isänsä oli armeijan palveluksessa, ja perhe liikkui Saksan ja Yhdysvaltain väliä. Äiti oli alkoholisti. Dee Dee itse aloitti huumeiden käytön teini-iässä. Hän rahoitti kaman käyttöä prostituutiolla.

Laulaja Joey oli sairaalloinen nuoresta saakka. Hän syntyi kasvain selkärangassaan. Miehestä kasvoi pitkänhuiskea laiheliini, oudon näköinen tyyppi, jota kiusattiin. Teini-iässä hän alkoi kuulla ääniä päänsä sisältä. Tommyn rasite oli hänen ulkomaalaisuutensa.


Yhdessä nämä sivulliset kaverit tekivät musiikkia, joka vaikuttaa yhä. Mutta kriitikot vihasivat heitä aluksi. ”Kuin 10 000 vessaa vedettäisiin samaan aikaan”, lohkaisi eräs arvostelija.

Bändin historia oli yhtä valtataistelua. Johnny johti rautaisin ottein väittäen olevansa bändin ainoa tähti. 80-luvulla tultaessa suosiokin romahti. Bändi hajosi vihan ja turhautumien keskellä, vaikka hommaa välillä jatkettiinkin.

Joey Ramone kuoli imusolmukesyöpään. Dee Dee menehtyi heroiinin yliannostukseen. Johnny meni eturauhassyöpään. Tommyn kohtaloksi koitui sappitiehytsyöpä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt