Hollywood-ilmiö ravistelee elokuvamaailmaa – action-rooleihin halutaan vain naisia: Charlize Theron ”superblondina” - Viihde - Ilta-Sanomat

Hollywood-ilmiö ravistelee elokuvamaailmaa – action-rooleihin halutaan vain naisia: Charlize Theron ”superblondina”

Naisnäyttelijät ovat nyt valtaamassa Hollywoodin action-roolit.

Charlize Theron on yksi monista naisista, jotka ovat valtaamassa Hollywoodin action-roolit. Kaksi ensimmäistä kuvaa oikealla ylhäällä elokuvasta Atomic Blonde.­

12.8.2017 15:31

Atomic Blonde. Jo nimi lupaa hyvää. Ja kun näkee kuvat Charlize Theronista peruukissa pätkimässä konnia kuonoon, aina vain paranee. Theron on vain yksi monista naisista, jotka ovat valtaamassa Hollywoodin action-roolit.

Kun miehistä ei tunnu olevan enää mihinkään.

Muuri on murtumassa Berliinissä. MI6:n agentti selvittää kollegansa murhaa. Charlize Theron on elokuvan houkutin, varsinainen superblondi.

Theron (s. 1975) osoitti action-kykynsä jo Mad Max: Fury Roadissa (2015) ja kaahaussarjan kovimmassa osassa Fast & Furious 8 (2017). Atomic Blondessa Theron on modernilla kamppailutekniikalla vastustajia takova agentti Lorraine Broughton, sulava ja tyylikäs kuin James Bond ja vaarallinen kuin John Wick.

Perjantaina Suomessa ensi-iltansa saanut Atomic Blonde on tiettävästi historian ensimmäinen avoimesti seksuaalivähemmistömyönteinen toimintaelokuva. Heterot tuskin pelästyvät lesbosankaritarta.

Charlize Theron on elokuvan houkutin, varsinainen superblondi.­

Toimintaroolit menevät nyt pienelle joukolle naisia. Miehet saavat hoitaa univormuihinsa sonnustautuvien supersankarien persoonattomat roolit.

Atomic Blondessa brittiagentin ranskalaista ”Bond-tyttöä” esittävä Sofia Boutella (s. 1982) on yksi nousevista. Hän on egyptiläinen muumiohenki elokuvassa The Mummy. Elokuva oli floppi, joten ei siitä enempää.

Boutella on algerialaissyntyinen näyttelijä ja klassisen koulutuksen saanut tanssija. Hän teki vaikutuksen jo elokuvassa The Kingsman: Salainen palvelu (2014), jossa hän halkaisi miehiä kahtia jalan korvanneella terällä. Star Trek Beyondissa (2016) hän oli avaruuden hurjin naissoturi Jaylah. Seuraavana on vuorossa futuristinen jännäri Hotel Artemis.

Scarlett Johansson.­

Naisten nousu alkoi jo keväällä mangaan ja animeen perustuvalla futuristisella kummajaisella Ghost in the Shell, jossa animaatio, grafiikka ja näytellyt jaksot sulautuivat. Elokuva ei menestynyt aivan odotusten mukaisesti, mutta ei päätähdellä Scarlett Johanssonilla hätää ole. Hän on Marvel Cinematic Universen vakiojäsen Avengers- ja Captain America-leffasarjoissa. Johanssonin tehokas hahmo Natasha Romanoff alias Musta leski on mukana ensi vuonna tulevassa elokuvassa Avengers: Infinity Wars.

Michelle Rodriguez nähdään japanilaisviihteeseen perustuvassa filmissä Alita -Battle Angel.­

Toinen japanilaisviihteeseen nojaava elokuva on tuleva Alita: Battle Angel. Elokuva valmistuu ensi vuonna. Hurjaa kybersoturia esittää Michelle Rodriquez (s. 1978), joka on aiemmin nähty Fast & Furious- ja Machete-elokuvissa. Ensi vuoden lopulla valmistuu Widows, jossa Rodriquez esittää yhtä neljästä leskestä, jotka hoitavat kuolleilta miehiltään kesken jääneen ryöstökeikan.

Yksi vaikuttavimmista uusista action-naismestareista on Israelissa syntynyt ja kaksi vuotta maan puolustusvoimissa palvellut akrobaattinen Gal Gadot (s. 1985), jonka Wonder Woman on tehnyt katsojiin vaikutuksen. Hänetkin on jo tavattu Fast & Furious -elokuvissa. Wonder Woman on mukana kahdessa tulevassa Justice League -elokuvassa, joissa DC-maailman sankarit kokoontuvat.

Wonder Woman seikkailee elokuvassa Justice League, joka tulee ensi-iltaan loppuvuodesta.­

Zoe Saldana (s. 1978) vallan urakoi. Hän on ollut uusien Star Trek -elokuvien Uhura ja Guardians of the Galaxy -elokuvien Gamora. Kolmas eksoottinen hahmo on James Cameronin Avatarin (2009) muukalaisprinsessa Neytiri. Cameron on valmistelemassa peräti kolmea uutta Avatar-elokuvaa, jotka filmataan kimpassa. Toinen osa on luvassa 2020, seuraavat 2021 ja 2024. Tulevassa mystisessä jäännärissä nimeltä Dominion Zoe Saldana esittää naista, joka on puoliksi enkeli.

Ruotsalainen Rebecca Ferguson näytteli Mission Impossible: Rogue Nationissa (2015) Tom Cruisen taisteluparia.­

Mission Impossible: Rogue Nationissa (2015) Tom Cruisen taisteluparia esittänyt ruotsalainen Rebecca Ferguson (s. 1983) on jo filmaamassa sarjan kuudennetta osaa. Välissä hän ehti vierailla Jason Bournen (2016) ja Alien-henkisen Lifen (2017) pääosissa.

Star Wars The Last Jedi -elokuvaa tähdittää Daisy Ridley.­

Toinen ruotsalainen, Alicia Vikander (s. 1988) oli sensaatio pienen budjetin tyylikkäässä tieteiselokuvassa Ex Machina (2014). Kohta hän perii Angelina Jolielta videopelisankaritar Lara Croftin roolin elokuvassa Tomb Raider.

Uusimman Star Wars -trilogian Rey-sankaritar on mukana jouluksi saapuvassa kolmannessa osassa Star Wars: The Last Jedi. Häntä esittää brittiläinen Daisy Ridley (s. 1992).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?