Hanna Sumarilta ankara tilitys arkaluontoisesta aiheesta – kimpaantui miesjohtajien käytöksestä: ”Voi luoja, mitä ahneutta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Hanna Sumarilta ankara tilitys arkaluontoisesta aiheesta – kimpaantui miesjohtajien käytöksestä: ”Voi luoja, mitä ahneutta”

Hanna Sumari paheksuu blogissaan toimitusjohtajille maksettavia jättieläkkeitä ja ihmettelee, mikseivät naiset pyydä kunnon palkkioita.

Hanna Sumari kummeksuu blogissaan valtion omistamien yritysten toimitusjohtajien suuria lisäeläkkeitä.­

10.8.2017 18:16

Toimittaja ja juontaja Hanna Sumari avautuu Apu-lehden blogissaan paljon puhuttaneesta aiheesta. Taloussanomat kertoi keskiviikkona, että 12 toimitusjohtajaa saa valtio-omisteisissa yhtiöissä lisäeläkettä. Valtio omistaa 15:tä pörssiyhtiötä.

Lisäeläkkeitä maksetaan muun muassa Fortumin, Finnairin ja Nesteen toimitusjohtajille. Summat vaihtelevat noin 130 000 eurosta noin 550 000 euroon vuodessa. Lisäeläkettä maksaa vakuutusyhtiö, mutta sitä kerryttää yritys.

Sumari kertoo, että uutisen näkeminen sai hänet pöyristymään, eikä hän tiennyt itkisikö vai nauraisiko. Hän arvasi heti, ettei mukana ole ainuttakaan naista.

– Miksi en tiedä avaanko onnen kyyneleiden hanan vai annanko raivon kyyneleiden kastella rinnukseni? Koska on raivostuttavaa, etteivät naiset johda tällaisia yrityksiä. Koska on raivostuttavaa, etteivät naiset osaa pyytää kunnon palkkioita, Sumari toteaa blogikirjoituksessaan ihmetellen naisten anteeksi pyytelevää asennetta työelämässä.

Sumari kertoo, että on ollut itse lukuisia kertoja tilanteessa, jossa hänen työtään ostava miesjohtaja on yrittänyt tinkiä siitä. Hänen mukaansa neuvotteluissa on aina sama ”alentuva” ja ”äijämäinen” tunnelma.

Juontaja kertoo, ettei tingi työstään ikinä, mutta voi tarvittaessa neuvotella hinnasta jos siihen on tarvetta. Sumari on työskennellyt monissa tv-ohjelmissa, esiintynyt sisustusalan messuilla luennoitsijana ja toiminut PR-alalla. Hän on myös työskennellyt freelance journalistina.

Naisten ja miesten työtavassa ja työeduissa on Sumarin mukaan paljon eroja. Hän havainnollistaa niitä blogikirjoituksessaan kuvailemalla työpaikan virkistysmatkoja.

– On raivostuttavaa, että miehet menevät virkistysmatkalle Formula ykkösiin ja naiset sieniretkelle Sipooseen. Kun miesjohtaja varaa lentomatkan (siis sihteeri, joka on nainen) hän istuu business luokassa, kun naisjohtaja varaa oman lentolippunsa hän ottaa edullisemman vaihtoehdon.

Sumari pohtii, että ehkä on kuitenkin lopulta ihan hyvä, että naiset hänen kokemuksensa mukaan tyytyvät vähempään, ajattelevat yrityksen parasta ja ovat vaatimattomampia. Sumaria puistattaa se, että suurimpia etuja nauttivat toimitusjohtajat saavat jopa miljoonia lisäeläkettä.

– Koska voi luoja, mitä ahneutta on 2,2 miljoonan lisäeläke. Kerranhan joku johtoasemassa ollut nainen oli vuokrannut vähän isomman kämpän ja ottanut työsuhdeautoksi avoauton. No mitä siitä seurasi? Hirveä huuto ja säätö. Varmaan potkut.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Sumarin mielestä on väärin, että valtio käyttää varojaan lisäeläkkeisiin muiden kulujen sijaan. Hän ymmärtää, ettei lisäeläkkeistä koituvilla kuluilla juuri saataisi parannettua koulutusta tai sairaanhoitoa, mutta hän ei silti ymmärrä, miksei rahoja käytetä hänen mielestään oikeasti tärkeisiin asioihin.

– Jos tekee nyrkit savessa duunia itselleen ja saa yrityksensä kukoistamaan ja ehkäpä antaa töitä ja kukoistusta muillekin, ihminen saa puolestani, vaikka kylpeä eläkkeissä ja nauttia sydämensä kyllyydestä. Mutta jos alkaa valtio-omisteisen yhtiön toimitusjohtajaksi jätti(lisä)eläkkeet on luokatonta ahneutta ja kuvottaa minua.

– Mokomaa kukkoilua. Äijien rinnanröyhistelyä, Sumari puhisee kirjoituksena lopussa.

Sumari ottaa blogissaan usein kantaa puhuttaviin aiheisiin, eikä pelkää ilmaista omaa mielipidettään. Hän on aiemmin kirjoittanut esimerkiksi lasten ravintolakäyttäytymisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?