Godzilla on kuollut – Japanilaisnäyttelijä muisteli haastattelussa 100-kiloista betonipukua - Viihde - Ilta-Sanomat

Godzilla on kuollut – Japanilaisnäyttelijä muisteli haastattelussa 100-kiloista betonipukua

Haruo Nakajimalla ei ollut aavistustakaan vuonna 1952, että tämän pukemasta Godzilla-puvusta tulisi vielä maailmanlaajuinen brändi.

Haruo Nakajima veti Godzilla-puvun ylleen ensimmäistä kertaa 1950-luvun alussa.­

8.8.2017 1:15

Näyttelijä Haruo Nakajima on kuollut 88-vuotiaana. Asiasta kertoo muun muassa Variety.

Nakajiman nimi ei välttämättä kerro suurelle yleisölle mitään, mutta miehen näyttelemä hahmo tunnistetaan kaikkialla: Nakajima oli alkuperäinen Godzilla-hirviö.

Ensimmäinen Godzilla-elokuva julkaistiin Japanissa vuonna 1954. Nakajima näytteli suurta tuhoa tehnyttä hirviötä aina vuoteen 1972 asti, jolloin julkaistiin Godzilla vs. Gigan -elokuva. Kaikkiaan hän veti hirviöpuvun ylleen 12 elokuvassa.

Kaupunkeja parilla askeleella tuhoavasta Godzillasta tuli katastrofielokuvien suunnannäyttäjä.­

Nakajima näytteli kuitenkin uransa aikana kymmenissä eri elokuvissa. Hänen ensimmäisiä roolisuorituksiaan nähtiin ohjaajalegenda Akira Kurosawan Seitsemän samuraita -elokuvassa.

Toisen maailmansodan jälkeen Nakajima haki Toho-elokuvayhtiölle töihin, koska halusi kovasti näyttelijäksi. Tänä päivän Toho muistetaan erityisesti Godzilla-elokuvista ja katastrofielokuvien pioneerina.

Viime maaliskuussa Nakajima antoi videohaastattelun Great Big Storylle, jossa hän muisteli Godzillan näyttelemistä. Hän kertoo viettäneensä aikaa eläintarhassa tutkien suurten eläinten käyttäytymistä ja liikehdintää.

Nakajima muistelee, kuinka ensimmäinen versio puvusta tehtiin betonista. Japanissa oli pula monista materiaaleista toisen maailmansodan jäljiltä, joten esimerkiksi kumia ei ollut saatavilla. Puku painoi sata kiloa.

– Se oli niin painava ja kuuma, että studiovalaistuksessa siihen oli polttavaa edes koskea. Hiki valui kasvoillani, mutta minä tein parhaani, Nakajima muistelee Great Big Storyn haastattelussa.

Godzilla-elokuvat ovat sittemmin valloittaneet maailmaa muun muassa suurten Hollywood-versiointien myötä. Viimeisin julkaistiin vuonna 2014. Sen jatko-osa, Godzilla: King of the Monsters, julkaistaan tämänhetkisten tietojen mukaan vuonna 2019.

Twitterissä kunnioitettiin Nakajiman muistoa heti uutisten tultua julki kansainvälisessä mediassa.

Some say Haruo Nakajima was 6'1, but we all know he was over 50 m tall.#GodzillaFact #RIP pic.twitter.com/LSNd5IBMQy— Cinemania (@RealCinemania) 7. elokuuta 2017

– Jotkut sanovat, että Haruo Nakajima oli 185 senttiä pitkä, mutta me kaikki tiedämme hänen olleen yli 50 metriä pitkä.

RIP to Harauo Nakajima, the original man-in-the-Godzilla suit from 1954-1972. #Godzilla pic.twitter.com/aFVc8FMG65— B-Movie Poster Vault (@DistortedKiwi) 7. elokuuta 2017

– Lepää rauhassa Haruo Nakajima, alkuperäinen mies Godzilla-asussa vuosina 1954–1972.

King Kong vs. Godzilla vuodelta 1962 oli kolmas Godzilla-sarjan elokuva.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?