Idols-tähti Ari Koivunen avautui vuosien jälkeen – ”Siinä elämäntilanteessa voitto oli aika vastenmielinen kokemus”

Ari Koivunen nousi julkisuuteen vuonna 2007 voittamalla Idols-laulukilpailun kolmannen tuotantokauden. Koivunen vei voiton Anna Abreun nenän edestä.

Ari Koivunen karaoken SM-kilpailuissa Helsingissä toukokuussa 2015.

7.8.2017 9:21

Voittonsa jälkeen Ari Koivunen, 33, on pysynyt mukana musiikkibisneksessä. Hän lauloi metalli­yhtye Amoralin keulalla aina vuoteen 2017 saakka, jolloin bändi laittoi pillit pussiin. Koivusen omaa nimeä kantava bändi on edelleen määrittelemättömän pituisella tauolla. Sen sijaan mies tekee duo- ja trio-keikkoja, teatterihommia ja laulaa Raskasta Joulua -kiertueella.

– Teen ihan samaa mitä ennenkin, Koivunen hymähtää Ilta-Sanomille.

– Oikeastaan nykyiset hommani olivat yksi syistä, miksi Amoral kuopattiin. Kenelläkään ei vain ollut enää aikaa bändille.

Omaa bändiään Koivunen ei ole tuomassa takaisin telakalta.

– Vuodesta 2009 lähtien se on ollut tauolla. Kuten sanoin, ei ole aikaa. Kaikilla soittajilla on paljon omia hommia. Katsotaan tapahtuuko ikinä mitään. Ei me olla päätetty, että kuopataan bändi. Ollaan vaan sellaisessa välitilassa, laulaja nauraa.

Idols-voittoaan Koivunen muistelee mielellään, mutta ei pelkästään hyvällä.

– Siinä elämäntilanteessa se voitto oli aika vastenmielinen kokemus, Koivunen täräyttää.

Ari Koivunen päihitti finaalissa Anna Abreun.

– En mä ollut ikinä menossa koko kisaan. Osallistumiseni oli sellainen perusläppä – kavereiden painostusta. Voiton jälkeenkin tuntui pidemmän aikaa, että se oli typerintä, mitä elämässäni on käynyt. Voihan sitä nyt jälkikäteen pitää hauskana ja opettavaisena kokemuksena, mutta olin tehnyt bändihommia jo yli kymmenen vuotta ennen kisaa. Olihan se omituinen reitti julkisuuteen.

Koivunen tunnustaa, ettei koe itseään vieläkään laulajaksi. Lavan edessä oleminen ei tule luontaisesti.

Amoral ja Ari Koivunen esiintymässä Helsingissä Tuska-festivaaleilla vuonna 2012.

– Kaikki keikoilla käyneet tietävät, että mä vaan nojailen mikkiin ja mietin, että olisin mieluummin jossain muualla. Mulla on rumpalin aivot, ja on paljon luontevampaa istua rumpusetin takana.

Idolsin jälkeen Koivunen sai julkisuudessa lempinimen Hevi-Ari. Nimi ei miestä itseään haittaa.

– Onhan se vähän hassu, mutta toisaalta ymmärrän mistä se nimi tulee. Idolsissa tuli laulettua heviä, mutta kyllä mä vedin paljon muutakin. Nimi on pysynyt, mutta ei sillä niin väliä. Ei nimi miestä pahenna, Koivunen hymähtää.

Idolsin jälkeinen aikataulu oli tiukka. Toisen kauden voittaneen Ilkka Jääskeläinen tavoin Koivunen joutui äänittämään levynsä nopeasti.

– Ripeää oli. Ymmärrän sen kyllä näin jälkikäteen. Levy-yhtiölle voittaja on rahareikä, ja he haluavat nopeasti omansa pois.

Koivusta säälittävät nuoret voittajat, joilla ei ole kokemusta musiikkibisneksen kiemuroista.

– Artistista otetaan kaikki hyöty irti, ja jätetään sen jälkeen kankkulan kaivoon. Monelle nuorelle se on kova paikka, kun yhtäkkiä lähtee kaikki tuki taustalta.

Musiikkihommien lisäksi Koivunen harrastaa videopelejä ja lautailua.

– Ne kaksi hommaa ovat ihan elämäntapani. Tosin olen sen verran vanha, että olen pystynyt rikkomaan rullalautaillessa kaikki paikat kehossani.

Koivunen on pelannut videopelejä aktiivisesti jo vuodesta 1987 lähtien.

– Keräilen pelejä. Mulla on kaikki Nintendon konsolit ja jotain 600 peliä. Sauna lämpiämään ja sen jälkeen pelit pystyyn, Koivunen kuvailee täydellistä vapaailtaansa.

Katso Ari Koivusen Piano man -esitys Idolsissa yllä olevalta Youtube-videolta.

Lue takavuosien Idols-voittajien kuulumisia päivän painetusta IS:sta tai digilehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?