Viihde

Sanni ja Joonas -sarjakuvassa ymmärretään väärin ja käkätetään kippurassa

rac

Julkaistu:

Sanni ja Joonas -sarjakuva avaa oven lasten maailmaan. Hupailevien sisarusten seikkailuja seurataan Ilta-Sanomissa kuukauden ajan.
Aikuiset näkevät voimallisesti lasten hassuuden, sanoo Kalle Hakkola, joka on Ilta-Sanomien elokuun kotimaisen sarjakuvan Sannin ja Joonaksen käsikirjoittaja.

– He ehkä muistavat kuulleensa samoja vitsejä omilta lapsiltaan tai lastenlapsiltaan. Lapsuus on samaan aikaa nostalgista ja tässä päivässä kiinni olevaa.

Sanni ja Joonas ovat vitsailevat sisarukset, jotka juttelevat niitä näitä herkullisen värikkäissä stripeissä. Klassiset koululaisvitsit ja väärinymmärrykset ovat keskeinen raaka-aine sarjakuvassa, joka on lapsille tarkoitettu, mutta uppoaa hyvin aikuisiinkin.

Sarjakuvan takana ovat piirtäjä Mari Ahokoivu, 32, ja käsikirjoittaja Kalle Hakkola, 45. He molemmat ovat pitkän linjan sarjakuva-ammattilaisia. Hakkola on Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja, joskin nyt opintovapaalla, ja Ahokoivu tekee Kööpenhaminasta käsin sarjakuva- ja kuvitustöitä. He tapasivat töiden kautta Sarjakuvakeskuksessa, havahtuivat suomalaisen lastensarjakuvan huonoon tilaan ja innostuivat tekemään yhdessä sarjakuvaa aivan pienille.– 2012 alettiin yhdessä kehittää ajatusta lapsille suunnatusta sarjakuvasarjasta, jota lapset itse lukisivat ja joka olisi suunnattu vähän pienemmille. 6-8-vuotiaille ei ole paljon tarjontaa, Hakkola kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäinen Sanni ja Joonas -kirja Taikayö julkaistiin 2014 ja Hugo-serkku 2016. Kolmannen kirjan synopsis on jo valmiina, mutta projekti on tällä hetkellä jäissä. Viime talvena kaksikko päätti alkaa tehdä lyhyempää sarjakuvaa: strippejä, yhden sivun sarjakuvia ja sarjakuvanovelleja. Elokuun Ilta-Sanomien strippi on heidän ensimmäisensä. Koululainen-lehti julkaisee Sannin ja Joonaksen seikkailuja yhden sivun sarjakuvana.

– Kolmen ruudun sisällä asioiden käsittely on aika haastavaa, tosi erilaista, Hakkola sanoo.

Lastensarjakuvan ajaminen on duolle sydämenasia. He tahtovat luoda sarjakuvaa, jota lapsi voi sekä lukea itse että kuunnella aikuisen lukemana. Myös kirjat ovat pieniin osaan pilkottuja, jotta pienikin jaksaa keskittyä opetellessaan lukemaan itse.

– Siitähän stripinkin ajatus lähti, Hakkola jatkaa.Hakkola ja Ahokoivu ovat kiinnostuneita myös sarjakuvanäyttelyiden tekemisestä. Niitä he ovat tehneet paljon Sarjakuvakeskuksen aikoinaan. Sanni ja Joonaskin ovat matkanneet näyttelynä ympäri Suomea ja aina Malmöönkin saakka. Kaksikkoa kiinnostavat erilaiset sokkeloiset tilat näyttely-ympäristönä.

– Siivouskomerot otetaan heti käyttöön, Hakkola naurahtaa.

Unelmana olisi tehdä jonain päivänä tietokirja Sannista ja Joonaksesta maailman jännittävissä paikoissa.

– Paikoissa, jotka ei ole yhtä tunnettuja kuin pyramidit tai Etelämanner, mutta ihan yhtä kiinnostavia, Hakkola kertoo.

Katso videolta alla olevan jalkapallostripin syntymä vaihe vaiheelta. Sanni ja Joonas Ilta-Sanomissa arkisin 31.8. saakka.