Tekijät kertovat: näin syntyivät TV2:n maalaiskomediat – kolme tragediaa varjosti suosikkisarjojen tekemistä - Viihde - Ilta-Sanomat

Tekijät kertovat: näin syntyivät TV2:n maalaiskomediat – kolme tragediaa varjosti suosikkisarjojen tekemistä

TV2:n maalaiskomediat sekä sarjat Pirunpelto ja Korpelan kujanjuoksu ovat jo parinkymmenen vuoden ajan liimanneet yli miljoona katsojaa television ääreen. Tekijät kertovat, miten suosikkisarjat syntyivät.

30.7.2017 15:55

Kirjailija Heikki Luoma loikkasi tv-käsikirjoittajaksi syksyllä 1989.

– Olin mukana WSOY:n markkinointikiertueella Tampereella esittelemässä Surmansuo-kirjaani. Tilaisuuden päätteeksi kaksi Yle TV2:n miestä, tuottaja Olli Tola ja dramaturgi Jukka Mäkinen kysyivät, että miksi suomalaiset kirjailijat eivät käsikirjoita tv-viihdettä. Ilmoitin heille, että minä kirjoitan, jos siihen annetaan mahdollisuus, käsikirjoittaja Heikki Luoma kertoo.

Kahden viikon päästä tuottaja Tolan pöydällä oli ensimmäinen versio Matkalaukkukostajasta, joka oli miesten ensimmäinen yhteinen tv-tuotanto vuonna 1991.

– Matkalaukkukostajan suosio kasvoi jakso jaksolta ja viimeinen neljäs osa keräsi yli miljoona katsojaa. Sen vuoksi TV2:n draamatiimi tilasi minulta ensimmäisen jakson maalaiskomediaa eli Vain muutaman huijarin tähden -tv-sarjan.

Luoma kertoo, että ohjaajaksi siirtynyt Jukka Mäkinen tiesi jo käsikirjoituksen toista liuskaa lukiessaan, että nyt on tulossa sellainen maalaisdraama, että se uppoaa kansaan.

– Jukka on todennut useasti, että kirkkoherran ja kulttuurisihteerin kohtaaminen oli se juttu, josta ohjaaja tiesi ensimmäisen maalaiskomedian olevan menestyssarja. Niin herkullisia olivat nämä käsikirjoituksen ensimmäiset hetket.

Matkalaukkukostaja oli Heikki Luoman ja Jukka Mäkisen ensimmäinen yhteinen tv-projekti vuonna 1991.­

Vain muutaman huijarin tähden -sarjan ensimmäinen osa keräsi 1,17 miljoonaa katsojaa.

– Uskoimme tarinaan ja sen henkilöihin, mutta tuskin meistä kukaan ajatteli, että tästä tv-sarjasta tulisi niin suosittu.

Luoma sanoo, että Jouko Turkka oli opettanut teatterikoulussa muun muassa ohjaaja Mäkiselle, että ”kirjoittakaa luonteita, kun se on mahdollista”.

– Minun käsikirjoittamista henkilöhahmoista paljastuu luonne aina ensimetreillä. Siksi ihmisten on niin helppo samaistua niihin, Luoma sanoo.

Keskipisteenä Kuusniemen pitäjä

Alkusysäys maalaiskomedioiden jatkumolle syntyi Luoman autoillessa Lahdesta Helsinkiin, jonne hän oli menossa neuvottelemaan Vain muutaman huijarin tähden -sarjan mahdollisesta jatko-osasta.

– Automatkalla rohkaistuin ajatusteni kanssa ja sanoin palaverissa, että miksi meidän on luotava uusi pitäjä, kun Kuusniemi on jo olemassa. Sen lisäksi me olimme onnistuneet luomaan hahmot, joista kansa piti.

Peräkamaripojat-tv-sarja syntyi suhteellisen helposti, kun Luoma sai vapaat kädet käsikirjoitustyötä varten.

– Sarjan suosio oli yhtä vankka kuin ensimmäisen kuusiosaisen sarjamme. Siitä nämä Kuusniemen tarinat lähtivät elämään.

Käsikirjoittaja Luoma muistuttaa, että useiden suomalaisten ihmisten juuret ovat maalla ja he tietävät, että maalaiskyliin mahtuu useita persoonia. Ihmistyypit olivat tuttuja ja turvallisia.

– Olen aina kirjoittanut tarinaa niin, että jännite säilyy jatkuvasti yllä. Maalaiskomedioita on kuvattu lyhyiden kohtausten kautta ja siinä on edennyt monta sivujuonta samaan aikaan. Katsoja siis tietää aina, mitä odottaa.

Turvetta ja timantteja oli viimeinen osa maalaiskomedioiden saagassa. Sarjan suosikkihahmoja olivat Risto Salmen esittämä P.A. Turpeinen ja Tuija Vuolteen Viola Turpeinen.­

Neljännen maalaiskomedian tekeminen alkoi traagisissa merkeissä.

– Työryhmä oli perustettu jo Turvetta ja timantteja -sarjan kuvauksia varten, kun saimme suruviestin, että yksi sarjan päähenkilöistä, Matti Tuominen oli kuollut.

Kuvauksiin oli aikaa kaksi kuukautta, ja työryhmä oli ensimmäistä kertaa tilanteessa, johon ei ollut patenttiratkaisua. Lopulta sarjaa päästiin kuvaamaan suht pienillä muutoksilla.

– Kuusniemen kunnanhallituksen puheenjohtajaksi tuli Matti Tuomisen esittämän Urmas Hakkaraisen veli Armas. Vain alle 10 lausetta meni uusiksi.

Kansa rakasti myös maalaiskomedioiden viimeistä osaa ja se palkittiin Yleisö-Venlalla.

Sutkista tuli kansansuosikki

Pirunpelto-sarjan juuret ovat radiokuunnelmassa Kantolan perhe, jonka yhtenä käsikirjoittaja Luoma toimi.

– Kuunnelman työryhmän kautta tutustuin Erkki Kauppiseen, joka näytteli Pirunpellossa Asseri Kantosta. Kauppinen tiesi paljon maalaispitäjien sorabisneksestä Keski-Suomesta, ja minä kiinnostuin tästä aiheesta.

– Kun kuulin, että se, jolla on soraherruus, hallitsee koko pitäjää, tiesin tasan tarkkaan millaisen tv-sarjan käsikirjoitan.

Pirunpelto-sarja teki pääosia näytelleistä Matti Ristisestä ja Karoliina Blackburnista koko kansan tuntemia tv-tähtiä.­

Pirunpellon hahmoista kansansuosikiksi nousi Sutki.

– Sutki oli hyväuskoinen reppana, joka ei tehnyt edes kärpäselle pahaa. Hän oli oiva vastapari Sorjoselle, joka oli taas totaalinen öykkäri.

Ilman tragedioita ei selvitty Pirunpellon tuotannostakaan: venäläistä Rummia näytellyt Asko Sahlman kuoli kesken sarjan kuvausten ja Sutkin esittäjä Jukka Salmela pian sarjan esittämisen jälkeen.

Pirunpelto teki pääosia näytelleistä Matti Ristisestä ja Karoliina Blackburnista koko kansan tv-suosikkeja.

– On ollut aina ilo saada omiin tv-sarjoihin lahjakkaita nuoria näyttelijöitä, Luoma sanoo.

Pohjat kävelylenkillä Humppilaan

Ohjaaja Jukka Mäkisen mukaan Luoman ainutlaatuinen huumorintaju oli havaittavissa jo ensimmäisessä yhteistuotannossa, Matkalaukkukostajassa. Luoman hahmot ovat olleet aina ristiriitaisia sekä kytköksissä toisiinsa.

– Ehkä Heikin draaman perusopinnot ovat vanhoissa amerikkalaisissa länkkäreissä. Ne ovat monin paikoin draamankaareltaan niin samanlaisia.

Mäkistä ja Luomaa on varoiteltu siitä, että vakavaa draamaa ja huumoria ei saa koskaan yhdistää tv-sarjoissa.

– Olemme olleet tästä valitettavasti eri mieltä. Myös Suomen kansa on seissyt tukevasti tämän ajatuksen takana kanssamme.

Ohjaaja Jukka Mäkinen (vas.) ja käsikirjoittaja Heikki Luoma kuvaavat parhaillaan Korpelan kujanjuoksun kolmatta kautta Tampereen seudulla. IS vieraili herrojen luona Nokian Sorvassa.­

Kaikkien yhteisten tv-sarjojen pohjat on luotu kävelylenkillä.

– Kun tapaamme Heikin luona Jokioisilla, niin lähdemme aina 1,5 kilometrin lenkille Humppilaan ideoimaan asioita. Sen jälkeen maestro käsikirjoittaa aina ideamme puhtaaksi.

Jos toinen tekijöistä saa uusia ideoita päähänsä, he saattavat soitella kuudestikin päivässä. Luoman tapaa kirjoittaa draamaa Mäkinen kuvaa ”bachmaiseksi”.

– Se on polyfonista. Sieltä nousee aina esille teemat ja ne menevät jatkuvasti ristiin.

Mäkisen mukaan on ollut erittäin antoisaa tehdä saman tiimin kanssa työtä nämä vuosikymmenet.

– Tässä meidän tuotantotiimissä on ollut paljon samanhenkisiä kavereita ja luottamus ammattitaitoon ja toimintaan on ollut joka hetki vahvasti läsnä, hän toteaa.

Korpelan kujanjuoksu jää viimeiseksi

Korpelan kujanjuoksun kolmannen tuotantokauden kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä Tampereen seudulla. Ensimmäinen ja toinen tuotantokausi nähdään uusintana TV1:ssä elokuun alusta alkaen. Pienen kunnan kaivoshankkeen ympärille rakennetun sarjan kolmas kausi saapuu ruutuihin ensi vuoden puolella.

Korpelan kujanjuoksun pääosissa nähdään Janne Kataja (vas.) ja Esa Latva-Äijö.­

Korpelan kujanjuoksua kirjoittaessaan Talvivaaran käänteet ovat olleet Luoman takaraivossa.

– Olemme ohjaaja Mäkisen kanssa luontoihmisiä ja huomanneet, kuinka suomalainen kaivoslaki on epäoikeudenmukainen. Kuka tahansa voi joutua pakkolunastuksen kohteeksi, jos joku sattuu löytämään arvokkaan malmiesiintymän toisen tonttimaalta. Kaivoslaissa ei puhuta sanallakaan luonnonsuojelusta, Luoma toteaa.

Luoma pitää todennäköisenä, että Korpelan kujanjuoksu jää tuotantotiimin viimeiseksi työksi. Hänen mukaansa yksityisillä tuotantoyhtiöillä on niin kirjavat sopimuskäytännöt, ettei käsikirjoittaja saa siellä keskittyä olennaiseen eli luovaan työhön.

– Oma käsikirjoittajan ura osui Ylen draamaan kultakauteen ja sain tehdä paljon työtä kotimaisen tv-viihteen parissa. Siitä olen erittäin kiitollinen.

Ylen maalaiskomediat katsottavissa myös Yle Areenasta täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?