Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häistä 36 vuotta – kaikkien aikojen rakkaustarina päättyi tragediaan - Viihde - Ilta-Sanomat

Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häistä 36 vuotta – kaikkien aikojen rakkaustarina päättyi tragediaan

Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan satumaisista häistä tulee lauantaina kuluneeksi 36 vuotta.

Satuhäät Kun lady Diana Spencer sai elämänsä prinssin, Charlesin, 29. heinäkuuta 1981, liiton piti kestää kuten saduissa. Toisin kävi.

29.7.2017 7:45

Pian 20 vuotta sitten auto-onnettomuudessa kuollut prinsessa Diana ihaili jo nuorena tyttönä Sarah-sisarensa poikaystävää, Walesin prinssi Charlesia. Ujona ladyna Diana jopa punastui aina Charlesin nähdessään.

Kun prinssi päätti seurustelun Lady Sarah Spencerin kanssa ja käänsi katseensa nuoreen Dianaan, ujon nuoren neidin sydän syttyi täyteen rakkauteen.

Vaikka pari oli jo tutkaillut toisiaan eri tilaisuuksissa, kohtalo puuttui lopullisesti peliin eräissä maaseutujuhlissa 1980. Jaarli John Spencerin suku oli kuulunut vuosikausia kuninkaallisen perheen ystäväpiiriin ja he olivat usein samoissa juhlissa. Nyt jaarli ilahtui huomatessaan prinssin olevan oikeasti kiinnostunut Dianasta.

Vaikka prinssin sydän hakkasi edelleen hänen ensirakkaudelleen, Camillalle (o.s. Shand), Charles kuunteli vanhempiaan ja alkoi seurustella Dianan kanssa. Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip olivat sitä mieltä, että Charlesin on otettava vaimokseen ”puhdas” nuori nainen.

Vuoden seurustelun jälkeen Charlesin ja Dianan kihlaus julkistettiin helmikuussa 1981. Tuosta päivästä muistetaan Charlesin kryptinen vastaus liittyen rakkauden tunteeseen. Prinssiltä kysyttiin, onko hän rakastunut ja mies vastasi: ”Mitä rakkaus nyt sitten merkitseekin”.

Kaikesta huolimatta häät järjestettiin heinäkuussa 1981 St Paulin katedraalissa. Kirkkoon saapui yli 3 000 vierasta ja lehtitietojen mukaan häitä seurasi television välityksellä 750 miljoonaa ihmistä. Diana sai rakastamansa miehen ja hänestä tuli Walesin prinsessa.

Liitto näytti päällisin puolin onnelliselta, vaikka Diana veikin mieheltään julkisuudessa kaiken huomion. Charles tokaisi usein, että hän näyttää olevan heidän liitossaan kakkonen, sillä Diana kiinnostaa ihmisiä enemmän kuin hän. Kansa rakastui Dianaan ja kaikki vaikutti täydelliseltä, kun prinssi William syntyi kesäkuussa 1982.

Jo ennen Williamin syntymää, ja sen jälkeenkin, Charles piti yhteyttä Andrew Parker-Bowlesin kanssa aviossa olleeseen ensirakkauteensa Camillaan. Aikuinen Camilla jaksoi kuunnella Charlesia, nostatti tämän itsetuntoa ja lohdutti prinssiä kuullessaan Dianan eri tempauksista.

Prinssi Harryn synnyttyä 1984 Walesin prinssiparin liitto oli jo ohi. Pikkuhiljaa he alkoivat viettää yhä enemmän aikaa erillään. Diana myös paljasti myöhemmin aavistaneensa miehensä suhteen Camillaan jatkuneen heidän liittonsa aikanakin.

Diana oli epätoivoinen ja koska hän ei saanut tukea edes kuningattarelta, hän sairastui syömishäiriöön. Alkuajan julkisuus toi myös omat paineensa. Ennen kuin Diana tottui lehdistöön hän kärsi suunnattomasti.

Charlesin pettäessä vaimoaan Camillan kanssa, Diana alkoi tapailla pojilleen ratsastusta opettanutta James Hewittiä. Näin molemmilla oli avioliiton ulkopuoleiset suhteet, jotka he sittemmin ovat myöntäneet. Diana vaihtoi jossain vaiheessa Jamesin muihin miehiin, mutta Charles pysyi uskollisena Camillalleen.

Satuhäät Kun lady Diana Spencer sai elämänsä prinssin, Charlesin, 29. heinäkuuta 1981, liiton piti kestää kuten saduissa. Toisin kävi.

Kuningattaren mahtikäskystä liitto jatkui, kunnes prinssipari lähti Etelä-Koreaan. Valokuvat tuosta 1992 tehdystä matkasta kertoivat totuuden; Charles ja Diana välttelivät toisiaan koko matkan ajan. Kuningatar veti kuvista johtopäätöksensä, ja Walesin prinssiparin erosta ilmoitettiin joulukuussa 1992. Kesti vielä neljä vuotta ennen kuin he erosivat lopullisesti vuonna 1996.

Jo ennen eroaan Diana oli valloittanut maailman hyväntekeväisyystyöllään ja omistautumisellaan pojilleen. Hän oli oppinut hallitsemaan julkisuutta ja käytti sitä hyväkseen saadakseen omat agendansa esiin. Diana olikin julkisuudessa entistä enemmän, nyt omasta tahdostaan. Prinsessa tuki myös muun muassa kampanjaa maamiinojen kieltämiseksi ja tuo kampanja palkittiin hänen kuolemansa jälkeen Nobelilla. Dianan jalanjäljissä samaa asiaa ajaa nyt hänen poikansa prinssi Harry.

Tehdessään virallisen vierailun Etelä-Koreaan, matkalta otetut kuvat kertoivat omaa karua totuuttaan; Walesin prinssipari oli ajautunut lopullisesti toisistaan erilleen. Heidän erostaan ilmoitettiin saman vuoden joulukuussa.

Dianan eläessä omaa elämäänsä, prinssi Charles keskittyi suhteeseensa Camillaan. Charles ja Camilla alkoivat tapailla yhä enemmän ja Camillan erotessa miehestään suhteelle ei ollut enää estettä. Tai oikeammin oli; he eivät halunneet tulla yhdessä julkisuuteen, sillä he pelkäsivät kansan reaktiota. Erosta kun tuolloin syytettiin Charlesia.

Dianan kuolema muutti kaiken. Kun Diana ja hänen silloinen miesystävänsä Dodi Al Fayed istuivat Henri Paulin ajamassa autossa Pariisissa paeten paparazzeja, Paul menetti auton hallinnan Pont de l’ Alman -tunnelissa. Hän osui ensin pieneen Fiat Unoon ja sen jälkeen betonirakenteisiin. Suruviesti Dianan kuolemasta saapui 31. elokuuta 1997.

Kansan reaktio prinsessan kuolemasta oli häkellyttävän voimakas ja Charlesin oli siksikin odotettava Camillansa kanssa.

Westminster Abbeyssa pidetyt hautajaiset olivat koskettavat ja niitä seurasi lehtitietojen mukaan television välityksellä 2,5 miljardia ihmistä.

Dianan elämä päättyi liian aikaisin ja häntä kaipaavat edelleen rakkaat pojat, prinssit William ja Harry.

Prinsessa Diana veti omat johtopäätöksensä miehensä suhteesta Camilla Parker- Bowlesiin ja alkoi seurustella poikiensa ratsastusopettajan James Hewittin kanssa.

Prinssi Charles ja Camilla odottivat vielä tovin ennen kuin tulivat yhdessä julkisuuteen. Kun Camillan Annabell-sisar täytti 50 vuotta 1999, Walesin prinssi ja Camilla ilmestyivät ensimmäistä kertaa kameroiden eteen The Ritz -hotellin edessä Lontoossa.

Kun Charles ja Camilla avioituivat 2005, ihmiset olivat onnellisia heidän puolestaan. Äskettäin 70 vuotta täyttäneestä Camillasta tuli pikkuhiljaa ahkera kuninkaallisen perheen edustaja. Liiton myötä hänestä tuli myös Cornwallin herttuatar ja Walesin prinsessa. Tuota Walesin prinsessa -arvonimeä Camilla ei halua käyttää kunnioituksestaan Dianaan kohtaan.

Buckinghamin palatsissa on avattu prinsessa Dianan elämästä kertova näyttely, joka on auki lokakuun alkuun saakka. Esillä on muun muassa lukuisa määrä Dianan henkilökohtaisia tavaroita, jotka hänen poikansa, prinssit William ja Harry ovat näyttelyyn valinneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?