Satu Tuomisto löysi onnen Petri-kihlattunsa kanssa: ”En ole ollut edellisissä parisuhteissani mikään enkeli”

Satu Tuomisto elää elämänsä hektisintä, mutta myös ihaninta aikaa. Parasta on arki kihlatun kanssa. – Olen heittäytynyt uskomaan tulevaisuuteen ja luotan siihen.

Vuoden 2008 Miss Suomi Satu Tuomisto on menossa naimisiin kihlattunsa Petri Aarnion kanssa, mutta häiden ajankohdan Tuomisto haluaa pitää vain itsensä ja lähipiirinsä tiedossa.

29.7.2017 9:35

Seesteinen ja onnellinen. Nämä ovat ensimmäiset ajatukset, jotka välittyvät juontaja-yrittäjä ja vuoden 2008 Miss Suomi Satu Tuomiston ruskettuneilta kasvoilta. Tummatukkainen kaunotar on yhtä hymyä, kun hän avaa vehreän metsikön ja järven rannalla sijaitsevan idyllisen puutalon oven ja päästää kaksi isokokoista koiraansa juoksentelemaan pihalle.

Vuoden 2016 alussa Espooseen liikealalla työskentelevän kihlattunsa Petri Aarnion luokse Helsingin kantakaupungin hälinästä muuttanut Tuomisto elää parhaillaan elämänsä parasta, mutta samalla myös hektisintä aikaa. Kahta yritystä pyörittävä Tuomisto kertoo, että aika on kortilla. Kun hän kurvaa työreissultaan hiekkatien päässä sijaitsevan kotitalonsa pihaan, mieli rauhoittuu kuin itsestään.

– Kun iltaisin tulen kotipihaan, tuntuu kuin tulisin lomalle kesämökille, Tuomisto kuvailee.

Talvisin vuoden pimeimpänä aikana metsikön siimeksessä sijaitseva talo ei kuitenkaan aina tunnu parhaalta mahdolliselta paikalta elää. Myös palvelut ovat kaukana, jääkaapin täydennys ei onnistu kadun toiselle puolelle siirtymällä. Kerralla täytyy ostaa useamman päivän ruoat.

Satu Tuomisto asuu kihlattunsa kanssa Espoossa järven rannalla sijaitsevassa idyllisessä puutalossa.

Talo on ollut myynnissä jo hetken aikaa. Seuraavan yhteisen kodin etsinnässä täytyy Tuomiston mukaan kuitenkin tehdä kompromissi, löytää kultainen keskitie.

– Petri haluaisi vielä syvemmälle maalle, minä taas Helsingin keskustaan, Tuomisto nauraa.

Hän sanoo, ettei uuden kodin etsintä ole vielä ajankohtainen asia, sillä nykyinen talo saattaa mennä kaupaksi kuukaudessa, vuosien päästä, tai sitten ei ollenkaan.

Tilaa nykyisessä kodissa riittää. Tuomiston eläkkeellä oleva äiti saapuu usein tyttärensä kotiin useammaksi päiväksi koiravahdiksi. Vierailulle mahtuu myös isompi porukka, kuten juhannuksena viime vuonna, kun grilliherkuista koostetun ruokapöydän ympärillä oli Tuomiston äidin ja veljen lisäksi molempien ystäviä ja sukulaisia.

– Täällä on hyvät puolensa. Koiria ei esimerkiksi aina tarvitse lähteä lenkittämään, kun ne voi päästää pihamaalle. Välillä kaipaan kuitenkin kaupungin hulinaan. Se tuo minulle turvallisuuden tunnetta.

Tapasivat työmatkan yhteydessä

Tuomisto on pitänyt yhtä miehensä kanssa nyt reilut kaksi vuotta. Edellisissä suhteissaan petetyksi tullut nainen kokee elävänsä elämänsä ensimmäisessä parisuhteessa, jossa on kokonaisvaltaisesti hyvä olla. Luotto toiseen ja suhteen tulevaisuuteen on vankkumaton.

Rakastavaiset tapasivat työmatkan yhteydessä. Lentokentällä alkanut kevyt jutustelu muuttui tapailuksi ja lopulta yhteisen kotipesän rakentamiseksi. Kihlat vaihdettiin helmikuussa 2016. Häätkin ovat tulossa, ajankohdan Tuomisto haluaa pitää vain itsensä ja lähipiirinsä tiedossa.

– Olen valmistautunut siihen, että olemme koko loppuelämän yhdessä, Tuomisto sanoo.

Satu Tuomisto ja Petri Aarnio ovat olleet kihloissa puolitoista vuotta. Viime keväänä pariskunta osallistui Ilta-Sanomien 85-vuotisjuhliin Vanhalla ylioppilastalolla Helsingissä.

Tuomisto pitää tärkeänä, että molemmat haluavat panostaa omaan työhönsä. Töiden viemästä ajasta tai työmatkoista ei tällöin tarvitse kinastella, vaan ymmärrys on molemminpuolista. Välillä yhteinen aika jää vähiin, mutta koti on kuitenkin molemmille tukikohta, jonne on aina mukava palata rankan viikon päätteeksi.

– Sellainen teiniajan meininki, että pitää olla koko ajan yhdessä, sellaista meillä ei ole ollenkaan.

Tuomisto tietää, että suhteen lujuus mitataan siinä vaiheessa, kun arki astuu ensihuuman takaa kuvioihin.

– Mielestäni kuitenkin meidän suhteen parasta aikaa on arki, hän sanoo.

Tuomisto kokee kasvaneensa myös ihmisenä edellisten suhteidensa jälkeen. Vuosia on tullut lisää ja elämänkokemus lisääntynyt.

– Ihminen käyttäytyy eri ihmisten kanssa eri lailla ja totta kai eri ihmisiin luottaa eri tavalla. En ole missään nimessä itsekään ollut edellisissä parisuhteissani mikään enkeli, Tuomisto pohtii.

Edellisiä suhteita on vaivannut luottamuspula. Nykyiseen suhteeseen Tuomisto myöntää heittäytyneensä, mitä hän ei ole koskaan ennen tehnyt.

– Olen heittäytynyt uskomaan tulevaisuuteen ja luotan siihen.

Kaksi yritystä pyöritettävänä

Satu Tuomistoa ei ole viime vuosina julkisuudessa juuri näkynyt. Hänen mukaansa tauko on ollut tietoinen valinta. Sinä aikana Tuomisto on keskittynyt töihin – omien sanojensa mukaan vähän liikaakin.

Hän pyörittää kahta yritystä: toisen kautta hän tekee itse pr-keikkoja, toinen yritys, promootiotoimisto Mainio, työllistää lähes 150 ihmistä. Haastattelua edeltävällä viikolla Tuomisto oli messuilla Ruotsissa, sitä edellisellä emännöimässä suomalaista yritystä Ranskassa.

– Olen reissannut koko kevään, minulla ei ole ollut edes muutamaa päivää, että olisin voinut hengähtää kotona. Jos olen ollut kotona, tekemistä on riittänyt. Työmäärä promootiotoimistossa kasvaa koko ajan.

Vähäisen vapaa-aikansa Tuomisto pyhittää perheelleen. Kullanruskea rusketus on peräisin talon suuren puutarhan parissa puuhastelusta. Kun käsivarret uppoavat multakasan uumeniin, myös mieli rentoutuu.

– Keväisin tulee fiilis, että täytyy panna asioita uusiksi. Pihanlaittaminen kuuluu siihen, Tuomisto naurahtaa.

Satu Tuomiston koti sijaitsee metsän keskellä. –Kun iltaisin tulen kotipihaan, tuntuu kuin tulisin lomalle kesämökille, Satu kuvailee.

Tuomisto tunnetaan julkisuudessa siitä, että hän on aina ollut kova treenaamaan. Hän kertoo, että vuoden alun kolmen kuukauden sairastelukierteen jälkeen säännöllistä urheilurytmiä on ollut vaikea enää löytää. Myös tiukka viljaton ja maidoton ruokavalio on jäänyt. Hän myöntää, että pullallakin tulee välillä herkuteltua. Hän ei silti tunne asiasta huonoa omaatuntoa. Elämä ei ole enää suorittamista ja treenaamista.

– Olen elämässäni niin paljon urheillut verenmaku suussa, että ehkä tekee ihan hyvää vain olla, Tuomisto sanoo.

”Pelkään, miten lapsensaaminen muuttaisi elämää”

Idyllisen, kolmikerroksisen puutalon vehreälle pihamaalle on helppo kuvitella myös jälkikasvua temmeltämään leikeissään. Perheeseen kuuluu nyt vuoroviikoin Tuomiston miehen kaksi teini-ikäistä lasta aiemmasta liitosta. Tuomisto on aina ollut perhekeskeinen ihminen. Perhekoon kasvattaminen on ollut nuorena itsestäänselvyys, nyt hän ei ole asiasta enää varma.

– Oman lapsen saamiseen liittyy tietynlaisia pelkotiloja. Olen seurannut ystävieni perheenlisäyksiä. Harvalla menee sen jälkeen parisuhteessa hyvin.

– Asiat ovat nyt niin hyvin. Pelkään, miten lapsensaaminen muuttaisi elämää. Miten yritykseni pyörisivät, jos jäisin äitiyslomalle?

Tuomisto ei ole sulkenut silti ajatusta äitiydestä kokonaan pois.

– Ehkä suhtaudun asiaan järkevästi. Totta kai haluaisin oman lapsen ja nähdä, kun hän kasvaa. Minulle on sanottu, että sitten vasta tietää, mitä on oikea rakkaus.

Tuomisto ei myöskään pidä jälkikasvua itsestään selvänä asiana. Lapsia saadaan, ei hankita.

– Ehkä myös suojelen itseäni siltä, että jos lasta ei tule, se ei ole maailmanloppu.

Hiukset ja meikki: Tiia Loikkanen, tyyli: Ida Jokikunnas. Vaatteet ja asusteet: Bik Bok, Michael Kors, Nelly, Samsøe&Samsøe ja Glitter.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?