Badding täyttäisi 70 vuotta – Kummeli-mies ja Risto-Räppääjä esittävät Raulia: ”Esityksessä on vain yksi synkkä kohtaus” - Viihde - Ilta-Sanomat

Badding täyttäisi 70 vuotta – Kummeli-mies ja Risto-Räppääjä esittävät Raulia: ”Esityksessä on vain yksi synkkä kohtaus”

Baddingin kotikulmilla Somerolla juhlitaan laulajan syntymän 70-vuotispäivää musiikkinäytelmällä. Rauli Somerjoen elämään mahtui tragediaakin, mutta nyt ei uida mustissa vesissä.

Samuel Shipway (toinen oik.) esittää lavalla nuorta Baddingia. –Ei meitä valittu ulkonäön perusteella, sanoo Heikki Hela (oik.), joka puolestaan esittää vanhempaa Baddingia.­

24.7.2017 20:01

Mut kauas pilvet karkaavat, turhaan niitä tavoitat....”, Samuel Shipway, 15, laulaa Someron Esakallion lavalla.

Menossa ovat Rauli ”Badding” Somerjoki 70 vuotta -musiikkinäytelmän harjoitukset. Ne mennään nyt ilman lavasteita, maskeja ja roolivaatteita, mutta aivan Baddingin kopioksi ei kukaan muuttunut myöskään ensi-illassa, joka oli lauantaina 22. heinäkuuta.

– Ei meitä valittu ulkonäön perusteella, sanoo Heikki Hela, joka esittää vanhempaa Baddingia.

Hela uskoo, että hetkittäin katsojista voi kuitenkin tuntua siltä, että Badding itse on lavalla. Mielikuvaa auttaa sekin, että ollaan laulajan kotikonnuilla.

Heikki Hela, Samuel Shipway ja Jani Forsman esittävät Baddingiä eri ikävaiheissa. Iso paino esityksessä on musiikilla.­

Nuorta Baddingia esittävä Samuel Shipway vetää hitin hienosti, vaikka julkisia esiintymisiä ei ole toviin ollut äänenmurroksen takia. Suuri yleisö tuntee hänet kolmen Risto Räppääjä -elokuvan nimiroolista.

Shipway on lukenut Baddingin elämästä ja saanut kuvan, että Somerjoki oli lahjakas, mutta yksinäinen ja ahdistunut, eikä saanut tarpeeksi arvostusta eläessään.

– Nyt ei esityksessä synkistellä, vaikka ryyppäämisestäkin puhutaan, Hela kertoo.

Timo Suomi (vas.) ohjaa Badding-musiikkinäytelmän Heikki Metsämäen käsikirjoituksesta.­

Baddingin elämästä voisi kertoa rankkoja tarinoita, mutta käsikirjoituksen tehnyt Heikki Metsämäki on painottanut juhlaesityksessä laulajan valoisampaa polkua, johon kuuluivat monet hittikappaleet.

– Musiikin valinta Baddingin aarrearkusta oli kirjoittajalle ilo, Metsämäki sanoo.

Baddingiltä onnistui rokki, mutta myös tangot, humpat, underground ja lastenlaulut. Hänen itse tekemissään kappaleissa ei suinkaan olla aina synkkyyden syövereissä, niissä on silkkaa iloakin.

Heikki Hela muistaa lapsena kuunnelleensa isoveljensä Badding-levyjä aluksi salaa. Niistä parhaimmalta tuntui Näin käy rock & roll.

Metsämäki on perehtynyt aiheeseensa perusteellisesti. Hän on muun muassa ollut toisena tekijänä kirjoittamassa tämän elämäkertaa ja työstänyt Vaasan kaupunginteatteriin Badding-näytelmän.

– Tämä on kevyempi ja kotiseutuhenkinen, Metsämäki kertoo.

– Esityksessä on vain yksi synkkä kohtaus, ohjaaja Timo Suomi kertoo.

Suvi Karjula näyttelee Baddingin tyttöystävää.­

Näytelmä päättyy vaiheeseen, jossa Baddingin elämän uudesta suunnasta olisi voinut tulla pysyvä. Niin ei tapahtunut.

Näytelmässä on kolme naisroolia, joista yksi on laulajan tyttöystävä. Badding oli toimelias styylaaja, joten tyttöystäviä hänellä ehti olla useampia. Rooli ei ole tarkka kuva heistä kenestäkään.

Baddingin pikkusisko Mailis Niemelä ja laulajan lapsuudenkaveri Rauli ”Rafu” Tanskanen ovat mukana esityksessä omana itsenään.

– Rauli kävi täällä Esakalliossa joskus 15-vuotiaana, Mailis Niemelä muistaa veljensä ensiaskeleista tanssilavalla.

– Nyrjähtäneitä nilkkoja oli, kun tultiin aidan yli, Rafu Tanskanen naureskelee.

Mailis Niemelä kertoo velipojan käyneen Helsingissä tanssikurssillakin, josta hän totesi, ettei siitä mitään hyötyä ollut.

Baddingin nuoruudenkaveri Rauli Tanskanen (vas.) ja pikkusisko Mailis Niemelä toimivat näytelmässä kertojina.­

Pitkään Jetsetters-yhtyeen kanssa keikkaillut Jani Forsman esittää Baddingia parhaimmillaan eli suosion huimimpien vuosien aikana.

– Olen salaa haaveillut, että saisin joskus näytellä jotakin toista henkilöä. Badding on vieläpä esikuvani! Hänet tuntenut tuttavani sanoi, että hän laittoi aina kaiken peliin mikin takana.

Niin hän teki. Mutta Badding alkoi myös pelätä esiintymisiä – tai niihin liittyvää palvontaa. Somerjoki sai yleisönsä hurmioon, vaikka hänellä ei ollut komean sankarin ulkonäköä.

Kotona Rauli oli Mailis Niemelän mielestä eri ihminen kuin julkisuudessa. Veli nauratti hauskoilla jutuilla eikä tuntunut nuorena esiintymispelkoiselta. Kuva vuodelta 1977.­

Toisaalta tähti kaipasi suosiota. Ei hän halunnut kylpyhuoneen kaakeleille laulaa.

– Lahjakkuutta ei voi paeta, on vain pakko voittaa omat pelot ja ujous, Heikki Hela toteaa monen esiintyvän taiteilijan ristiriidoista.

Badding saattoi laulaa selkä yleisöön päin, mikä tulkittiin ujoudeksi tai ahdistukseksi.

Se saattoi kuitenkin myös olla hänen tapansa sanoa: keskittykää hei itse musaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?