Muistatko vielä? Ensimmäinen Selviytyjät-voittaja kuohutti nakuilullaan – voittopotti johti ongelmiin: vietti vuosia vankeudessa - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko vielä? Ensimmäinen Selviytyjät-voittaja kuohutti nakuilullaan – voittopotti johti ongelmiin: vietti vuosia vankeudessa

Yhdysvaltalaisen Selviytyjät-sarjan kaikkien aikojen ensimmäinen voittaja oli Richard Hatch. Häijyksi tuomittu kisaaja kohautti sarjassa nudismillaan ja päätyi myöhemmin vaikeuksiin muhkean voittopottinsa takia.

Richard Hatchia sanottiin ”television suurimmaksi roistoksi” hänen häikäilemättömän strategian ja pelaamisen vuoksi.­

21.7.2017 12:33

2000-luvun suosikkisarja Selviytyjät palaa jälleen televisioon uuden version voimin, kun suomalaiset julkkikset kisaavat viidakossa keväällä 2018 esitettävässä sarjassa.

Selviytyjät nousi vuosituhannen alussa jättimäiseksi ilmiöksi ympäri maailmaa. Tv-ohjelma alkoi Ruotsissa jo vuonna 1997, mutta sen maailman valloittanut yhdysvaltalaisversio kisattiin ensimmäisen kerran vuonna 2000. Suosikkisarjaa on Yhdysvalloissa tehty jo 35 tuotantokauden verran.

Ensimmäisellä tuotantokaudella 16 ihmistä kilpaili luontoa ja toisiaan vastaan 39 päivää Borneolla. Tiukan ja uuvuttavan kisan päätteeksi voiton vei yrityskouluttaja Richard Hatch.

Nykyään 56-vuotias Hatch herätti kilpailun aikana runsaasti huomiota häikäilemättömällä juonittelulla muiden pelaajien selän takana. Hatch liittoutui kolmen muun kilpailijan kanssa äänestääkseen järjestelmällisesti muita kisaajia ulos pelistä.

Hatchia kritisoitiin julmaksi ja häijyksi, ja hänestä tuli nopeasti vihattu ja rakastettu pahis. Häntä tituleerattiin pitkään sarjan jälkeenkin ”television suurimmaksi roistoksi”.

Hatchin käytöstä Selviytyjissä pidettiin häikäilemättömänä ja itsekkäänä. Hänestä tuli nopeasti tv-katsojien inhokki.­

Hatch kohautti sarjassa myös alastomuudellaan. Nudismista nauttiva mies oleskeli sarjan kuvauksissa alasti välittämättä muiden mielipiteistä. Todayn mukaan Hatch sai estottomuutensa vuoksi useita lempinimiä, muun muassa ”lihava alaston mies”, joksi talk-show-isäntä David Letterman häntä kutsui.

Selviytyjät-voittonsa jälkeen Hatch nähtiin lukuisissa muissa tosi-tv-ohjelmissa, muun muassa Selviytyjien All Star -kaudella, Suurin pudottaja -sarjassa sekä Haluatko miljonääriksi -kisassa.

Hatch nappasi Selviytyjistä muhkeat miljoona dollaria ja hänestä tuli julkkis. Suuri voittopotti johti myöhemmin ongelmiin lain kanssa, sillä Hatch ei maksanut miljoonastaan veroja asianmukaisesti. Todayn mukaan Selviytyjät-tähti tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen veronkiertoyrityksestä vuonna 2006. Syyttäjän mukaan Hatch oli kertonut todistaessaan väärää tietoa, joka vaikutti osaltaan tuomioon.

Hatchin asianajaja vetosi oikeudessa siihen, että hänen asiakkaansa oli ”maailman huonoin kirjanpitäjä” ja epäonnistui siksi verojensa maksamisessa. Hatch päätyi kuitenkin istumaan tuomionsa.

Suuri voittopotti johti ongelmiin. Hatch tuomittiin kahdesti vankeuteen maksamattomien verojen vuoksi.­

Hatch tuomittiin vankeuteen toisenkin kerran, vuonna 2011, kun hän rikkoi ehdonalaistaan. Todayn mukaan Hatch jätti ensimmäisen tuomionsa jälkeen maksamatta verovelkansa, ja rikkoi näin kolmen vuoden pituista ehdonalaistaan. Hatch istui toisella keralla yhdeksän kuukautta.

Hatchin arvioitiin tuolloin olevan velkaa Yhdysvaltojen verohallitukselle noin kaksi miljoonaa dollaria eli noin 1,7 miljoonaa euroa. Velkoja kertyi paitsi tv-tähden voittopotista, myös tämän ansiotyöstä maksamatta jättämistä veroista sekä asunnon vuokrauksesta.

People-lehti kertoi vuonna 2007 Hatchin vankila-ajasta. Tosi-tv-tähti vietti tuomionsa ensimmäiset puoli vuotta yhdessä murhaajien ja muiden väkivaltarikosista tuomittujen kanssa.

– Keskustelu oli täysin sisällötöntä ja jotain, mitä en pysty sanoin kuvailemaan. Se oli henkistä kidutusta, jota suurin osa ihmisistä ei ymmärrä. Oli aikoja, jolloin vartijat heittivät ruokani lattialle. Se oli yksi niistä painajaisista, joista ajattelet: ”Olen varma, että herään pian ja olenkin kotona sängyssäni”, Hatch kuvaili tuolloin oloja vankilassa.

Hatch poseerasi vuonna 2010 yhdessä Selviytyjät-kilpailija Ruby Boeschin kanssa. Hatch ja Boesch liittoutuivat sarjassa muita kisaajia vastaan.­

Vankeustuomioidensa jälkeen Hatch kohautti kertomalla julkisesti luovuttaneensa spermaa. Abc:n mukaan tv-tähti sanoi olevansa yli 200 lapsen isä. Hatch oli luovuttanut opiskeluaikanaan spermaa satoja kertaa, sillä jokaisesta luovutuskerrasta ansaitsi 30 dollaria eli noin 26 euroa.

Hatch kertoi Abc:n haastattelussa tavanneensa kaksi sperman luovutuksensa kautta syntyneistä lapsistaan.

Hatch on kertonut avoimesti olevansa homo. Hän on ollut naimisissa puolisonsa Emilio Cabralin kanssa vuodesta 2005. Hatchilla on vuonna 1998 adoptoitu poika.

Viime vuosina Hatch on pysytellyt poissa julkisuudesta. Hän on vakuuttanut yhä olevansa syytön veronkiertoon ja syyttänyt Yhdysvaltain verohallintoa tapauksen puutteellisesta tutkinnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?