Viihde

Näkökulma: Eturivissä haukoteltiin avoimesti – HIM:n viimeinen festarikeikka ei sujunut odotusten mukaan

Julkaistu:

HIM-yhtyeen jäähyväisfestivaalikeikasta oli tunnelma täysin kateissa, kirjoittaa Ilta-Sanomien viihdetoimittaja Nita Makkonen.
Kansainvälisesti menestynein suomalaisbändi kautta aikain, HIM, ilmoitti maaliskuussa Facebook-sivujensa välityksellä lopettavansa 26 vuoden jälkeen. Pian lopettamispäätöksen jälkeen HIM kertoi isosta jäähyväiskiertueestaan, johon kuuluisi myös pari perinteistä festarikeikkaa Suomen suvessa.

Yhtyeen jäähyväiskeikka festarikansalle nähtiin torstain ja perjantain välisenä yönä Tuurissa Miljoona Rockissa Vesa Keskisen 50-vuotisjuhlien yhteydessä. Innostunut HIM-faniyleisö pakkautui jo varhain metalliaidan eteen saadakseen parhaat paikat jäähyväiskeikalta. Illan pimentyessä HIM-jännitys tiivistyi Tuurissa.

Myös päivänsankari Keskinen tuntui odottavan illan keikkaa innolla, olihan hän varta vasten halunnut suomalaisen suosikkiartistinsa illan päätähdeksi ja oletettavasti myös maksanut siitä sievoisen summan. Keskinen odotti keikan alkua Jane-vaimonsa kanssa aivan lavan edessä, lanteillaan HIM-fanivyö.


Iskevä aloitus

HIM aloitti keikan niin jykevällä bassolla, että se oli peittää alleen Ville Valon äänen ja kaiken muunkin lavalla tapahtuvan. Jäähyväiskeikka alkoi Buried Alive By Love -hitillä iskevästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pian avaussetin jälkeen tunnelma alkoi kuitenkin hiipua. Valo vaikutti lavalla lähietäisyydeltä seurattuna äärimmäisen pitkästyneeltä. Häneltä irtosi aluksi pari etäisesti flirttailevaa hymyä yleisölle, mutta hymy näytti väkisin väännetyltä ja perin pohjin tylsistyneeltä.

Bändi ei kommunikoinut lavalla keskenään juuri lainkaan keikan aikana, vaan Valo seisoi yhtyeensä etunokassa kuin yksinäinen, hehkunsa menettänyt majakka. Yhtye soitti hitin hitin perään, mutta yksikään niistä ei sytyttänyt edes eturivin innostuneinta fanijoukkoa HIM-hurmokseen. Koko keikka oli kuin silkkinaruilla kiinni solmittu lahjapaketti, jonka sisällä ei ollut yhtään mitään.

Keikan loppuvaiheessa aitaa vasten nojannut fanijoukko haukotteli jo avoimesti. Nuoret HIM-fanit tuijottivat idoliaan suorastaan epätoivon vallassa: Tätäkö tämä on, eikö muuta ole luvassa?


Valon karisma on tallella

Yhtyeen keulamies Ville Valo on ollut lopettamisen tiimoilla pitkästä aikaa näyttävästi esillä julkisuudessa. Hänestä ja HIM:n muista jäsenistä oli esillä Ville Juurikkalan kuvaama valokuvanäyttely HAM-museossa Helsingissä alkukesän ajan. Valo kertoi hiljattain Helsingin Sanomien isossa haastattelussa tulevaisuudensuunnitelmistaan kitsaasti. Se tiedetään, että Vain elämää -ohjelmaan tähti ei aio ja että HIM ei varmuudella enää tee yhdessä uutta musiikkia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Miljoona Rock -illan aikana kuultiin HIM-hittien lisäksi kaksi cover-biisiä, Billy Idolin Rebel Yell ja Chris Isaakin Wicked Game. Jälkimmäinen oli pitkällisyydessään nautinnollinen elämys. Sen sijaan HIM:n eläkepäivien raihnaiset kirstunpullotuskeikat eivät. Miksi pitää myydä sellaista, minkä eräs ei selvästikään haluaisi enää olevan kaupan?

Valon karisma ei ole kateissa, vaan hänen motivaationsa ja nöyryytensä. Kuulijana jäi harmittamaan, että festivaalikeikasta oli tunnelma täysin kateissa.