Viihde

Game of Thrones -sarjan seksikäs liero Aidan Gillen hahmonsa kohtalosta: ”Roistojen on saatava rangaistuksensa, joten...”

rac

Julkaistu:

Suosikkisarja
Menestyssarja Game of Thrones teki irlantilaisesta Aidan Gillenista, 49, tähden. Manipulaattoria näyttelevä hurmuri tunnistetaan jopa intialaisella hiekkarannalla.
Liero juonittelija Littlefinger eli Petyr Baelish on fantasiadraamasarjan Game of Thrones ristiriitaisimpia hahmoja: monen hallitsijan hovissa toiminut manipulaattori on puheillaan pystynyt kääntämään vallanpitäjien aikeet usein omaksi edukseen.

Jättimäisen suosion saavuttanut menestyssarja on tehnyt Littlefingeriä näyttelevästä, vuoden päästä viisikymmentä täyttävästä irlantilaisesta Aidan Gillenistä tähden, joka tunnistetaan ympäri maailmaa. Maanantaina Game of Thronesista alkavat seitsemännen kauden hartaasti odotetut uudet jaksot.

– On aika mukavaa kävellä hiekkarannalla Intiassa ja tietää, että ihmiset saattavat moikata takaisin ja kutsua minua roolihahmoni nimellä, Gillen tunnustaa Ilta-Sanomille lontoolaisessa luksushotellissa.

Tummansinisessä kauluspaidassa ja tummassa pikkutakissa Gillenin huoliteltu olemus ei oikeastaan ole kaukana hänen näyttelemästään liehittelijästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erona ovat vain kurittomasti kihartuvat, harmaaseen taittuvat hiukset sekä kasvoilta pois ajettu parta – eikä Littlefinger ehkä olisi aivan sinut sen kanssa, miten Gillen häntä kuvailee.

– Hän tuskin on psykopaatti, mutta ehdottomasti hän on sosiopaatti – todella ystävällinen sosiopaatti. Sellaiset ihmiset pystyvät jättämään täysin huomiotta tekemänsä halveksuttavat teot ja aiheuttamansa kaaoksen.

Sarjan ytimessä ovat mahtisuvut, jotka käyvät veristä kilpailua vallasta ja paikasta kuninkaan valta­istuimella.

Bordellia pitävä, mielellään neuvoja jakeleva Littlefinger taas on ensisijaisesti peluri, joka saa nautintoa onnistuessaan usuttamaan muut toisiaan vastaan.

– Periaatteessa hän tavoittelee täydellistä valtaa, mutta hän lykkää tavoitetta koko ajan edemmäs, koska sen saavuttaminen on vaarallista: tässä maailmassa elinpäivät alkavat siinä vaiheessa olla luetut.

Siis juuri sellainen hahmo, jota on hauska näytellä.

– Minun tehtävänäni on saada sekä sarjan muut hahmot että katsojat pitämään Littlefingeristä, luottamaan häneen ja arvostamaan häntä – tehdä hänestä houkutteleva ja vetoava.

Juuri siinä Gillen on onnistunut komeasti.

Kehujen lisäksi Game of Thrones on tuonut Gillenille vankan fanijoukon, joista osa on kohottanut sliipatun ja kaikki mielistelytemput taitavan juonittelijan omaksi seksisymbolikseen.

– Hahmoni ei miellytä kaikkia, mutta on aina riemukasta, kun ihmiset osoittavat olevansa hämmentyneitä tai eivät oikein tiedä, miten heidän pitäisi reagoida.

Sekin on Gillenille tuttua – jo parin vuosikymmenen takaa. Uransa jo 1985 aloittanut Gillen teki läpimurtonsa viimein 1999–2000 brittiläisessä draamasarjassa Älä kerro äidille, joka kertoi kolmen manchesterilaisen homosinkun edesottamuksista – aikana, jolloin homohahmot eivät vielä olleet tv-sarjoissa arkipäivää.

Maailman parhaaksi tv-sarjaksi usein nimetyssä rikosdraamassa Langalla (2002–2008) Gillen näytteli kunnianhimoista poliitikkoa Tommy Carcettia. Ennen Game of Thronesia hän ehti pistäytyä myös roistona Renny Harlinin toimintajännärissä 12 Rounds (2009).

Vaikka sarja on kaikista Gillenin töistä isoin, hän ei usko sen muuttaneen häntä näyttelijänä.

– Olen tehnyt töitä yli 30 vuotta, joten olen pyrkinyt suhtautumaan rennosti myös sarjan jättisuosioon.

– Olennaisinta on keskittyä siihen, mitä kuvaushetkellä tapahtuu. Olen ollut alalla niin pitkään, etten oikeastaan ajattele sarjan kokoluokkaa, Gillen toteaa Ilta-Sanomille.

Toukokuussa Gillen nähtiin jälleen valkokankailla toimintaseikkailun King Arthur: Legend of the Sword sivuosassa. Myöhemmin hänet nähdään myös gangsterisarjan Peaky Blinders – gangsteriklaani uusissa neljännen kauden jaksoissa, joita on kuvattu toukokuun lopusta alkaen.

Rooli 1920-luvulle sijoittuvassa brittisarjassa sai fanit spekuloimaan välittömästi netissä Littlefingerin kohtalosta: heittääkö alusta asti mukana ollut hahmo henkensä nyt alkavalla kaudella, joka on sarjan toiseksi viimeinen?

Gillen ei voi paljastaa mitään tulevista koukeroista, mutta tietää fanien povaavan Petyr Baelishille joko totaalista voittoa tai tuhoa.

– Minusta tämä tyyppi on selviytyjä. Silti kannatan kirjallisuuden ja elokuvakerronnan klassisia sääntöjä, joiden mukaan roistojen on saatava rangaistuksensa, joten ehkä sekin on mahdollista..., Gillen aloittaa.

– Se, millaisen kohtalon Littlefinger ansaitsisi, on tosin vaikea asia kysyttäväksi näyttelijältä, joka häntä näyttelee. En halua lähteä sarjasta!

Game of Thrones -sarjan 7. kausi alkaa ma 17.7. netti-tv C Morella ja HBO Nordicilla. Ylen tv-kanavilla uudet jaksot nähdään maalis­kuussa 2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt