Rockabillyn maailmantähti koki yllätyksen saapuessaan nuorena Suomeen – soitti oitis vanhemmilleen

Julkaistu:

Suomen ystävä
Rockabillyn superkitaristi Brian Setzer esiintyy heinäkuussa Lahdessa ja Seinäjoella. – Olen käynyt Suomessa lomailemassakin vaimoni kanssa.
Mitä teki Brian Setzer, kun hän saapui Suomeen ensimmäisen kerran?

Hän soitti saman tien hotellista vanhemmilleen.

– Sanoin, ettette usko millaista Suomessa on: lentokentältä haettiin vanhalla Cadillacilla. Hotellilla odotti fanityttöjä. Sain kultalevyn. Vanhemmat vastasivat, että muista syödä vihannekset lautaseltasi, Setzer, 58, muistelee Ilta-Sanomille.

Setzer ja Stray Cats olivat teinisuosikkeja, rockabilly- ja poikabändi samassa paketissa vuonna 1981. Ja juuri Suomeen trio sattui tulemaan ensimmäisellä ulkomaankiertueellaan.

– Arvelin, että meitä vastaan tullut vanha Cadillac on varmaan Suomen ainoa. Silloin en tiennyt, että Suomessa on paljon jenkkiautoharrastajia.

Mutta nyt hän tietää – kuten tietää Suomesta aika paljon muutakin.


Oli ymmärrettävää, että Setzer soitti vanhemmilleen. Olihan hän Suomeen tullessaan vasta parikymppinen nuorukainen ensimmäisellä reissullaan valtameren takana.

Lisäksi hänellä oli todistettavaa: kitaransoittoa ei sinänsä hänen työläiskodissaan vastustettu, mutta jo instrumentin hankkiminen oli ollut satsaus muutama vuosi aiemmin – ja soittajan uralle lähteminen rohkea ratkaisu.

– Kun sain kitaran, oli itsestään selvää, etten jätä sitä kaappiin pölyttymään, Setzer muistelee.

Eikä hän jättänyt. Hänestä tuli kitarasankari ja bändinsä karismaattinen keulakuva. Stray Catsin varhaisteokset ovat rockin klassikkoja, ja niitä Setzer kiertää esittämässä välillä big bandin eli Brian Setzer Orchestran, välillä Rockabilly Riot! -kokoonpanon kanssa. Taannoin aktivoitunut Stray Cats on taas naftaliinissa.

– Oma soittoni muuttuu hieman bändin mukaan. Big bandissa on tarkemmat sovitukset. Rockabilly Riotissa on vapaampaa, hän vertaa.


Hän on voittanut urallaan kolme Grammy-palkintoa. Levytyksiä on myyty 13 miljoonaa kappaletta.

Silti hän sanoo olevansa soittotyössä ennen kaikkea fiiliksen, ei tunnustusten tai rahan takia.

– Suurin hetkeni on yhä se, kun paikallisradio New Yorkin Long Islandilla kuulutti, että nyt tulee paikallisen Stray Cats -yhtyeen kappale Runaway Boys. Oli pakko ajaa auto tien sivuun ja fiilistellä. Se oli ensimmäinen kerta, kun kuulin oman biisin radiosta. Olin 19 ja tunsin saavuttaneeni sen, mitä halusin, hän muistelee.

Auto muuten oli Chevrolet vuosimallia 1956.

– Minulle on aina ollut tärkeää, millä ajan. Silloinkin, kun autoon ei ollut laittaa kovin paljon rahaa.

 

Se oli ensimmäinen kerta, kun kuulin oman biisin radiosta. Olin 19 ja tunsin saavuttaneeni sen, mitä halusin.

Suomella on erityisasema Setzerin elämässä. Monet artistithan noin sanovat, mutta varhainen vierailu ja useilla myöhemmillä keikkareissuilla koettu lämmin vastaanotto ovat kuitenkin tehneet tästä suhteesta täyttä totta.

– Olen käynyt Suomessa lomailemassakin vaimoni kanssa, Setzer kertoo.

– Pidän Helsingissä paljon. On säilynyt vielä monille salaisuutena, miten mukava kaupunki se on. Mutta minullehan se sopii. Kaupunki on rauhallinen, hän naurahtaa.

Brian Setzer’s Rockabilly Riot! esiintyy heinäkuussa Seinäjoella ja Lahdessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt