Viihde

Vesa Keskinen 50 vuotta tänään: Lähipiiri paljasti hätkähdyttäviä detaljeja – ääri-ihminen kaikissa asioissa

rac

Julkaistu:

vesa keskinen 50 vuotta
Ystävät ja työkaverit kertovat, millainen on torstaina 50 vuotta täyttävä Vesa Keskinen. Nuori Vesa luukutti puutalon vintillä saksalaista heviä ja yritti suoristaa hiuksiaan pitämällä mopokypärää sisätiloissakin.
– Tosi tiukka bisnesmies, erittäin lojaali ja sanansa mittainen. Niin tavallinen jätkä. Mies, jonka kanssa pystyy puhumaan asiasta kuin asiasta, luonnehtii synttärisankaria Kyläkaupan tuonti- ja tukkupäällikkö Kari Haka, joka tapasi Vesa Keskisen ensimmäisen kerran vuonna 1987 Kyläkaupan pihassa.

– Tulin myymään Wash&Go-shampoota. Siinä pihalla juteltiin, ja hän kysyi mitä maksaa. Vähän tingattiin hintaa. Ajattelin, että Keskinen voisi muutaman lavallisen ostaa, mutta se sanoikin ottavansa koko rekkakuorman. Kyydissä oli 55 000 pulloa.

Haka oli täysin äimän käkenä, mutta ei siinä vielä kaikki: parin kuukauden päästä Vesa halusi toisenkin rekallisen shampoota.

Shampookauppojen jälkeen miehistä tuli parhaita kavereita. Kari Haka arvostaa kaverinsa tekemää työtä todella paljon. Vaikka Tuurissa on maailman hienoin kyläkauppa, kauppiaalla ei ole ole noussut kusi päähän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vesa on Hakan mukaan rauhoittunut paljon sen jälkeen kun tapasi Janen.

– Jane ja perhe ovat tehneet hänelle hyvää. Kohellus on loppunut.

– Joskus vähän saarnasin hänelle alkoholinkäytöstä, ja vastaavasti Vesa saarnasi minulle tupakanpoltosta. Sovittiin sitten niin, ettei puhuta juomisesta tai tupakanpoltosta puolin eikä toisin, ellei tule pakkotilanne. Sitä ei ole tullut.

Kauppias oli nuorena ujo miehenalku

Vesa Keskisellä on ollut suuri vaikutus Kari Hakan elämässä. Ilman Vesaa hän ei ehkä olisi koskaan tavannut vaimoaan Seijaa. Seija kertoo olleensa Vesan kanssa kaveri 13-vuotiaasta saakka.

– Vesan kautta tutustuin Kariin, ja Vesa oli myös Karin bestman, kertoo Seija Haka, joka toimii Kyläkaupan palvelupäällikkönä.

– Vesa oli nuorena aika ujo. Ei hän pitänyt itsestään ikinä minkäänlaista meteliä. Oltiin molemmat sellaisia vaatimattomia.

Seija Hakan mukaan Vesa asui yksin omassa asunnossaan jo rippikouluikäisenä.

– Asunto oli kaupan pihassa vanhan puutalon yläkerrassa. Siellä hän soitti Scorpionseja, kun kävin kyläilemässä. Myöhemmin hän asui kaupalla peltikoppiin tehdyssä asunnossa.


Alettuaan seurustella Seija ei enää pyörinyt Tuurissa. Kunnes hän 18-vuotiaana poikkesi äitinsä kanssa Kyläkaupalla ja näki Vesan:

– Meinasin ihan pyörtyä. Hän oli niin muuttunut. Äitini vahvisti, että kyllä se on Keskisen Vesa. Vesan iho oli ruskettunut ja paksut rillit olivat vaihtuneet piilolinsseihin. Hänestä oli tullut komea mies.

Seijalle oli iloinen yllätys, kun Vesa löysi Janen ja perusti perheen.

– Olin jo ajatellut, että hän on ikuinen poikamies. Hienoa, että Vesa saa nyt kokea perheonnea.

Inhosi hiuksiaan ja teki kaikkensa suoristaakseen ne


Kun Tuija Korpinen muutti äitinsä ja kahden siskonsa kanssa Töysään, Vesasta ja siskoksista tuli heti hyvät kaverit.

– Vesku on aina sanonut meitä siskoikseen. Olen häntä pari vuotta nuorempi, ja pidän häntä ihan veljenäni edelleen. Hän oli jo nuorena sellainen, että keksi aina jotain mukavaa puuhastelua. Vesan innovatiivisuus on kyllä jäänyt mieleen.

Yksi osoitus innovatiivisuudesta oli Vesan tapa yrittää suoristaa kiharaisia hiuksiaan.

– Hän inhosi hiuksiaan ja istui sisälläkin mopokypärä päässä, jotta saisi ne suoriksi.

Nykyään opettajana työskentelevä Korpinen muistaa hieraisseensa silmiään, kun Vesa oli Floridan-reissun jälkeen yhtäkkiä muuttunut mieheksi.

– Kaikki olivat aivan ihmeissään. Muutos oli niin valtava, ettei hänen oma isänsäkään tuntenut häntä.

Valvoo öitä ja tekee salamannopeita päätöksiä


Kyläkaupan mainos- ja markkinointipäällikkö Minna Haapalainen kuvailee pomoaan erittäin päämäärätietoiseksi.

– Vesa ei päästä itseään helpolla ja hän vaatii myös muilta lähipiirissään olevilta innostuneisuutta ja aktiivisuutta.

Vesan päätökset vaikuttavat useimmiten nopeilta, mutta kaikki tietävät, että niitä edeltää pitkä mietintä ja asioiden kyseenalaistaminen.

– Moni meistä nukkuu yön yli ja miettii asiaa uudestaan, kun taas Vesa saattaa valvoa yön ja rakentaa itselleen mielikuvan ja mielipiteen mietinnässä olevasta asiasta.

– Joissain asioissa hän on piinaavan hidas ja harkitsevainen, kun taas joskus hän antaa intuitiolle vallan ja tekee isojakin päätöksiä silmänräpäyksessä. Ja etenkin toteutuksen on tapahduttava heti tai mieluiten jo eilen, Haapalainen nauraa.

Äärimmäisyyksien ihminen

Pomona Vesa on Minna Haapalaisen mukaan välillä rasittavan pikkutarkka.

– Hän myös sanoo asioita suoraan, turhia kaunistelematta, mutta ei tarkoita sillä mitään pahaa. Hän kuitenkin arvostaa muiden mielipiteitä ja on valmis muuttamaan omiaan tarvittaessa.

Kauppiaalla on usein miljoona rautaa tulessa.

– Välillä hänellä on suorastaan ylitehokkaita kausia. Vesa on äärimmäisyyksien ihminen, jolla äärimmäisyydet korostuvat myös elintavoissa: kun liikutaan, liikutaan todella paljon ja kun laihdutetaan, niin laihdutetaan ”kunnolla”.


Lapset ja perhe ovat Haapalaisen mukaan muuttaneet Vesaa.

– Elämään on tullut työn lisäksi arkisia asioita: lasten hoidosta hakemista ja neuvolassa käyntiä. Jostain syystä leikkipaikat ja lapsille järjestetyt tapahtumat ovat lisääntyneet viime vuosina Kyläkaupalla.

Kyläkauppiaan tilannekomiikkaa markkinointipäällikkö ihailee.

– Hän osaa nauraa itselleen, ja hän muistaa hyviä tarinoita.

Lääkärin neuvot kaikuvat kuuroille korville

Lääkärinä työskentelevä Mika Kettula on kuulunut parikymmentä vuotta Vesa Keskisen lähimpiin ystäviin. Miehiä yhdistää samanlainen elämänasenne: molemmat ovat kunnianhimoisia ja kovia painamaan töitä.

Joskus Kettulan tekisi mieli neuvoa Vesaa pysähtymään ja nauttimaan kaikesta siitä, mitä tällä jo on.

– Olemme käyneet tästä pitkällisiä keskusteluja, ja tiedän, ettei hän rakenna niitä laajennuksia itseään varten. Vesa välittää omasta kylästään ja työntekijöistään aidosti. Totta kai pienenä kruununa on se, että hän on pystynyt rakentamaan sellaisen imperiumin keskelle metsää.

Kettula ihailee ystävänsä rauhallista luonnetta.

– Hän ottaa asioita rauhallisesti vastaan, ei hätäile, tärise eikä mene paniikkiin mistään. Tällainen luonteenpiirre on vain vahvistunut.

– Jos Vesalle uskoo jonkin asian, häneen voi aina luottaa. Koskaan ei ole tarvinnut pettyä.

Kettula kuvailee Vesaa myös ääri-ihmiseksi. Lääkäriystävänkin neuvot kaikuvat kuuroille korville, kun Vesa on päättänyt tehdä jotain – kuten laihduttaa rajusti.

– Hänen päätään on vaikea kääntää. Hän on sellainen pohjalainen jäärä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt