Huippukokki Jyrki Sukula haluaa auttaa nuoria omien nuoruuskokemuksiensa takia: ”Helvetisti kaikkea muuta touhua kuin koulunkäyntiä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Huippukokki Jyrki Sukula haluaa auttaa nuoria omien nuoruuskokemuksiensa takia: ”Helvetisti kaikkea muuta touhua kuin koulunkäyntiä”

Jyrki Sukula on yhä Sukulan suojatit -ohjelman nuoriensa elämässä läsnä. Myös hänen elämässään suuressa roolissa oli muutama turvallinen aikuinen – ilman heitä hän ei olisi tuntemamme Jyrki Sukula.

Jyrki Sukula auttaa nyt nuoria. –Jos kaikilla vanhemmilla ei ole siihen resursseja, ne auttavat, kenellä on.­

8.7.2017 7:40

Huippukokki Jyrki Sukulan, 51, kännykkä soi tiheään. Välillä puhelin alkaa vilkkua yöpöydällä myös yön pimeimpinä tunteina. Soittaja on silloin todennäköisesti yksi hänen viime syksyisen Nelosen Sukulan suojatit -ohjelman nuorista.

Kultaisella Venlalla palkitussa ohjelmassa seurattiin 18–24-vuotiaita syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, joille Sukula halusi antaa niin sanotusti toisen mahdollisuuden. Sukulan puheesta käy selvästi ilmi, että ohjelma on ollut hänelle henkilökohtaisesti tärkeä projekti, tärkeitä ovat myös ohjelmassa esiintyneet nuoret, joihin hän pitää yhä yhteyttä tiiviisti – vaikka tukemalla ja kuuntelemalla keskellä yötä.

– Näiden nuorten kanssa touhuaminen työllistää minua edelleen television ulkopuolella, se on ihan mukavaa, Sukula sanoo.

Ohjelman kahdeksasta nuoresta neljä jatkoi kuvausten loppuun saakka. Ensimmäiset heistä valmistuvat nyt pian kokeiksi ja aloittelevat uraa ravintola-alalla. Yksi on armeijassa. Sukula on iloinen, että moni rikkinäisestä taustasta ponnistaneista nuorista sai kuvausten aikana elämänlangasta kiinni. Sukula oppi samalla paljon myös itsestään. Perehdyttämisen tärkeydestä.

– Se kylmään päätyyn heittäminen ja testaaminen paineen alla on niin vanhanaikaista kuin voi olla, Sukula sanoo.

Ohjelman nuoret ovat Sukulalle läheisiä myös siksi, että hän näkee heissä paljon myös itseään. Sukula itse ajelehti kouluaikoinaan, keskittyi tunneilla läksyjen sijaan enemmän pelleilyyn. Oli vaikea istua paikoillaan. Keskittyä. Tuusulan Riihikallion ala-asteella oli tuolloin 1970-luvun lopulla kuitenkin rehtorina eräs Jaska. Sukulan setä. Käytävillä vilkkaasti touhottava poika rauhoittui hetkessä, kun turvallinen hahmo ilmestyi näkyviin.

– Jaska valmensi minua kouluaikana maailmalle lähtöön, hän kiittelee setäänsä, joka piti nuoren klopin ruodussa.

Jyrki Sukula pystyy samastumaan nuoriin.­

Lintsaaja Sukula ei ollut, ja kouluun hän saapui aina ajallaan.

– Mutta mulla oli helvetisti kaikkea muuta touhua kuin koulunkäyntiä. Säädin ja hämmensin. En ollut tyhmä, mutta ehkä se koulunkäynti ei ollut se mun juttu, työn kautta uransa rakentanut Sukula muistelee.

30 päivää putkeen tiskarina

Peruskoulun jälkeen 15-vuotias Sukula oli hetken tyhjän päällä. Tammikuussa 1981 hän haki omien sanojensa mukaan läpällä Hangon Casinolle kesätöihin tiskariksi. Intohimoa ravintola-alalle ei vielä tuolloin ollut, mutta kesä vilkkaassa kaupungissa Suomenlahden rannikolla houkutteli. Turisteja kesäisin kuhisevassa paikassa olisi mahdollisuus tavata paljon nättejä mimmejä.

Työt alkoivat 28. toukokuuta, sen Sukula muistaa kirkkaasti. 30 päivää putkeen, ilman vapaapäiviä. Toinen tärkeä hetki tuolta ajalta on myös jäänyt mieleen. Sen jälkeen, kun hän oli ollut keittiössä kolmekymmentä päivää lähes tauotta.

– Tajusin, että musta tulee kokki, että tämä on mun juttu.

– Pari kertaa mut oli hilattu kölin alta, niin aloin tajuta, että näinhän tämä menee, Sukula jatkaa muisteluaan.

Kölin alta hilaamisella Sukula tarkoittaa, että häntä ojennettiin. Kerrottiin tiukasti, miten asioiden kuuluu oikeasti mennä.

– Sanottiin, että jos toi temppuilu ei lopu, lähdet himaan. Kyllä se muhun ainakin tehosi.

 Pari kertaa mut oli hilattu kölin alta, niin aloin tajuta, että näinhän tämä menee.

Työpaikalla oli kaksi esimiestä, Jari Anttila ja Olli Vuori. He puskivat nuorta poikaa eteenpäin ja näkivät tämän potentiaalin. Jarin ansiota on, että Sukula on yksi maamme tunnetuimmista kokeista.

– Jari sanoi mulle, että nyt teet Jyrki suunnitelman. Ja hän kertoi minulle seuraavan viiden vuoden suunnitelmani.

Kesä meni niin hyvin, että syksyllä Sukulalle tarjottiin ravintolasta oppisopimuskoulutuspaikkaa. Tavoite oli, että Sukula valmistuu kokiksi vuonna 1984. Tuo tavoite toteutui. Armeijan jälkeen Sukula eteni nopeasti keittiömestariksi. Ajelehtivan nuorukaisen elämälle oli löytynyt selkeä suuntaviiva. Paljon oli silti opittavaa.

– Olin aivan surkea esimies. Jos jotain voisin ottaa takaisin, niin sen. Huusin ja räyhäsin. Korjasin asian, kun huomasin, ettei jengi halunnut tehdä töitä kanssani, Sukula kertaa uransa alkuvaiheita päätään puistellen.

Asenne työhön lapsuudenkodista

Työntekoa Sukula ei ole koskaan karsastanut. Asenne on peruja lapsuudenperheestä, jossa molemmat vanhemmat paiskivat kovasti töitä.

Sukulan äiti, Kassi-Alman roolistaan muistettu, jo edesmennyt näyttelijä Marja-Leena Sukula teki välillä kolmea työtä yhtä aikaa. Sukulan isä ajoi bussia. Työpäivät venyivät usein iltamyöhään.

Pikkuhiljaa myös Sukulan ahkera työnteko alkoi tuottaa hedelmää. Sukula lähti mukaan ravintolaprojekteihin, pääsi televisioon luotsaamaan kokkiohjelmia. Ohjelmista on koottu lukuisia ruokakirjoja. Suomalaisille hän on ollut tuttu televisiosta jo 1990-luvulta lähtien muun muassa Kaikilla mausteilla, Kokkisota ja Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula! -ohjelmista.

Sukula (oik.) muistetaan muun muassa vuosina 1999–2004 esitetystä Kokkisota-ohjelmasta, jossa hän kisasi esimerkiksi Harri Syrjäsen kanssa.­

Vanhemmat erosivat, kun Sukula oli 9-vuotias. Molemmat olivat silti elämässä vahvasti läsnä. Sukula asui sisarustensa kanssa äidillään. Äiti oli rakas. Kun Sukula muistelee äitiään, mieleen tulee ensimmäisenä sana rohkeus. Sellainen äiti oli, rohkea. Rohkeutta hän painotti myös jälkikasvulleen.

– Rohkeutta tehdä asioita pelosta huolimatta. Vaikka aina ei onnistu, pitää mennä rohkeasti eteenpäin, Sukula kertaa äitinsä tärkeintä ohjenuoraa.

Yksi rohkea päätös tapahtui helmikuun lopussa 2011, kun Sukula luopui HK Ruokatalon johtoryhmän paikastaan ja muutti vaimonsa ja kahden tyttärensä kanssa pysyvästi viinitilalliseksi Italian Piemonteen Barolon viinialueelle.

Sukula luopui myös viimeisestä ravintolastaan yli vuosi sitten. Työt eivät silti lopu kesken.

Enemmän töitä kotoa käsin

Sukuloiden perhe asuu Italiassa, jossa myös 10- ja 8-vuotiaat tyttäret käyvät koulua. Sukula kertoo, että Riikka-vaimo on ensimmäistä kertaa 17 vuoteen perheen ulkopuolella töissä.

Aiemmin muun muassa Sukuloiden omien yritysten toimitusjohtajana työskennellyt perheenäiti on nyt vanhan, historiallisen tilan toimitusjohtaja Astin alueella Nizza Monferratossa.

Muutokset perheen arjessa ovat vaikuttaneet siihen, että Sukula tekee enemmän töitä kotoa. Samalla jää enemmän aikaa auttaa tyttöjä koulussa ja harrastuksissa sekä olla ennen kaikkea kotona ja läsnä.

Sukula myöntää, että kiireisimpinä vuosina lasten kasvattaminen jäi pääosin äidin harteille. Sukula on myös mielellään enemmän kotona, koska vuosien aikana lapset ovat välillä toppuuttaneet töitä paiskivaa isäänsä.

– Sitten on vedetty vähän happea ja tehty kimpassa asioita, Sukula kertoo.

Sukula ei usko, että perhe palaa Suomeen ainakaan hetkeen. Perheen arki pyörii hyvin ulkomailla. Jyrki ja Riikka Sukula ovat olleet naimisissa vuodesta 2003. Jyrki sanoo, että ei osaa kertoa, mikä on pitkän parisuhteen salaisuus.

– Se on helvetinmoista liioittelua, että kaikki toimisi koko ajan. Pikemminkin pitkä parisuhde onnistuu, kun ymmärtää, että kaikki ei toimi koko ajan. Ja tekee asioita sen eteen, miksi ei toimi. Parisuhde eroaa duunista siten, että sitä ei voi vaihtaa noin vain.

Kalenteri täynnä

Sukula lentää Suomeen työasioissa muutaman kerran kuussa. Silloin kalenteri on tupaten täynnä. Haastattelun jälkeen Sukula suuntaa hallituksen kokoukseen pitämään tunnin puheenvuoron markkinoinnista ja mainonnasta. Seuraavana päivänä on edessä iso pr-tilaisuus lehdistölle. Loppuviikon Sukula viettää Monacossa ison tastingin merkeissä. Aika hyvin mieheltä, joka lähti ilman päämäärää viettämään hauskaa kesää Hangossa.

 Jos kaikilla vanhemmilla ei ole siihen resursseja, enkä nyt tarkoita rahaa, ne auttavat, kenellä on.

Iso asia on myös Sukulan luotsaaman Jymy-luomujäätelön kansainvälistyminen Saksaan ja Britteihin. Syksyllä hän on mukana TV5:n Atlantin yli -ohjelmassa, jossa liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo luotsaa julkisuuden henkilöitä purjehtimalla valtameren toiselle puolelle. Normimeinikiä, Sukula kuittaa työmääränsä kauhistelun ja vakuuttaa voivansa hyvin niin fyysisesti kuin henkisesti.

– Työ maistuu, koska se on kivaa ja sitä saa tehdä siellä, missä huvittaa.

Yksi työ myös jatkuu pitkälle tulevaan. Ohjelmassa olleiden nuorten tukeminen. Sukulan mukaan on jokaisen velvollisuus jeesata nuoria eteenpäin.

– Tämä oli mun tapa auttaa ja olla aikuinen. Jos kaikilla vanhemmilla ei ole siihen resursseja, enkä nyt tarkoita rahaa, ne auttavat, kenellä on.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?