Idols-tähti Kristian Meurman vaihtoi eron myötä keikkalavat yksinhuoltaja-arkeen – ”Muusikon ura lensi romukoppaan”

Julkaistu:

Idols-tähti Kristian Meurman erosi ja vaihtoi muusikon uransa yksinhuoltaja-arkeen. Uusi onni ja oma kahvila pitävät mielen tasapainossa.
– Musiikkiuran päätös oli perhepoliittinen asia. Toki olin keikkaillut jo yli neljä vuotta putkeen ja tuntui, että pieni tauko oli paikallaan, Idols-tähti Kristian Meurman kertoo ja vilkaisee ulos ikkunasta.

– Ei sitä keikkataukoa kyllä ihan näin suunnitellut.

Kristian ja Mikaela Meurman menivät naimisiin vuonna 2009, ja Patricia-tytär syntyi kaksi vuotta myöhemmin. Pari erosi vuonna 2013, ja Mikaela muutti Ruotsiin. Vaikka Meurmaneilla oli paperilla yhteishuoltajuus, käytännössä Kristian jäi yksin taaperoikäisen tyttärensä kanssa.

– Eron jälkeen löysin itseni pienen lapsen yksinhuoltajaisänä. Sen jälkeen ei ollut kauheasti mahdollisuuksia lähteä kiertueelle, niin ajattelin, että rakennetaan elämä sitten lapsen ehdoilla. En ole katunut päätöstä sekuntiakaan, vaikka täysipäiväinen muusikon ura lensi siinä romukoppaan, hän toteaa.

Yhteishuoltajuus toteutui vasta Mikaelan muutettua takaisin Suomeen.

– Patricia asuu virallisesti luonani, mutta nykyään hänellä on kaksi kotia. Eihän sillä ole väliä, kenen nimi papereissa on, mutta onhan se hauskaa olla tilastopoikkeus, muusikko naurahtaa.

Uusi onni löytyi avovaimo Anitasta, jonka kanssa Meurman meni kihloihin marraskuussa 2014. Uusperheen koti sijaitsee Espoon Iivisniemessä.

– Anita on ollut korvaamaton apu arjen pyörityksissä, Kristian myöntää.

Kuusivuotias tytär menee tänä vuonna esikouluun. Patricia on tullut kielellisesti lahjakkaaseen isäänsä.

– On ollut ihanaa huomata, kuinka Patricia ottaa vaikutteita minusta ja ympäristöstään. Hän kommunikoi sujuvasti ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi, ja osaa tuottaa kielellisesti älykästä huumoria, ylpeä isä kertoo.

37-vuotias Meurman itse puhuu seitsemää kieltä. Suomen lisäksi hän puhuu ruotsia, englantia, saksaa, espanjaa, italiaa ja ranskaa. Hän haluaisi kyetä kommunikoimaan kaikkien asiakkaiden kanssa heidän omilla kielillään.

– Haluaisin oppia puhumaan ja kirjoittamaan kymmenellä kielellä ennen 40-vuotispäivääni. Seuraavana opettelulistalla on pohjoissaamen kieli.


Keikkailuelämän jälkeen Meurman palasi ravintola-alalle. Kaksi vuotta sitten hän rakensi Espoon Soukassa sijaitsevaan vanhaan liiketilaan mannereurooppalaistyylisen Cafe Kulman.

– Palasin ensin vanhaan työpaikkaani, jonka jälkeen avautui tilaisuus perustaa oma kahvila. Nollasta tämä rakennettiin, Meurman kertoo ylpeänä ja esittelee ympärilleen.

– Ei tämä helppoa ole ollut, mutta aina on mukavaa tulla töihin. Tämä tuli vastaan pienen sattuman kautta, mutta niinhän kaikki parhaat asiat tapaavat tulla.


Idols-tähden arki ei ole aina rullannut yhtä sujuvasti. Meurman on kertonut avoimesti sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja yrittäneensä itsemurhaa useita kertoja.

– Kyseessä on sairaus, joka asettaa arkeen omia haasteitaan. Olen kiertänyt todella paljon kotimaassa sekä ulkomailla puhumassa mielenterveyden häiriöistä.

Meurman joutuu vastaamaan usein vaikeisiinkin kysymyksiin, kun ihmiset haluavat ymmärtää psyykkisen sairauden kanssa taistelevan mielenmaisemaa.

– Ajatellaan, että psyykkisesti sairas on aina sairas. Jos sairastut syöpään, olet syöpäpotilas. Kun parannut, olet jälleen terve.

– Jos sinulla on ollut syöpä 50 vuotta sitten, kukaan ei näe sinua syöpäpotilaana. Onko teini-ikäisenä masennusta sairastanut ihminen vielä masennuspotilas? Kyseenalaistan ennakkoluuloja, sillä haluan muuttaa ihmisten ajatusmaailmaa mielenterveyden häiriöistä. Niistäkin voi parantua.


Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava kärsii vuoroin maanisista ja depressiivisistä jaksoista. Kristian on maanisilla jaksoillaan polttanut omia ja toisten rahoja. Sen jälkeen on alkanut pitkä masennuskausi.

Muusikko haki sairauteensa oikeaa lääkitystä yli kymmenen vuoden ajan. Viime vuodet ovatkin olleet kohtuullisen oireettomia. Elämänkokemus on opettanut havaitsemaan sairauden tunnusmerkit.

– Kohdallani hyvät välit läheisiin ihmisiin, asianmukainen lääkitys sekä aisoissa pysyvä alkoholinkäyttö pitävät sairauden hallinnassa, hän tuumaa.

Meurman mainitsee myös tasapainoisen parisuhteen tärkeänä tekijänä hyvinvoinnissa.

– Anitan kautta pystyn peilaamaan omaa käyttäytymistäni ja tuntemuksiani. hän huomaa, jos olen liukumassa sairauden kanssa väärään suuntaan. En tietenkään voi koskaan sanoa, ettei romahdusta tulisi. Kaiken kaikkiaan elämä on hyvin epäreilua ja haastavaa, mutta nykyään menen lähes aina onnellisena nukkumaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt