Joogaaja, taksikuski, Piukat paikat -musikaalitähti... He ovat torstai-illan tangokuningatarfinalistit - Viihde - Ilta-Sanomat

Joogaaja, taksikuski, Piukat paikat -musikaalitähti... He ovat torstai-illan tangokuningatarfinalistit

IS esittelee Tangomarkkinoiden kuningatarfinalistit.

6.7.2017 11:53

Kuuden tangokuningatarfinalistin kohtalon päivä on tänään, kun yhden kutreille painetaan se kirkkain kruunu.

Illan kruunaushetki on vasta alkupiste uralle tangon, iskelmän ja keikkailun parissa, mutta finalistit ovat kulkeneet pitkän tien jo tähän mennessä. Kaikki huipentuu Seinäjoen Tangomarkkinoilla torstai-iltana käytävään finaaliin.

Kuningatarfinalistien joukossa on tällä kertaa vain yksi ensikertalainen – muut ovat tavoitelleet kruunua aiempinakin vuosina. Yksi heistä on 40-vuotias Sini Ikävalko, joka ylsi viime vuonna 16 parhaan joukkoon.

Ikävalko on suurelle yleisölle tuttu myös toisesta – hieman erityylisestä – kilpailusta. Hän lauloi The Voice of Finlandin edellisellä kaudella viime keväänä Olli Lindholmin tiimissä.

Ikävalkon kisa katkesi lopulta niin sanotussa knock out -vaiheessa – mistä hän on nyt, joitain kuukausia myöhemmin, iloinen.

– Näin jälkeenpäin olen tyytyväinen, että tie katkesi. Sitä kautta löysin sen, että tämä tulkinnallinen iskelmä on se linja, mitä haluan tehdä tulevaisuudessa, Ikävalko pohtii IS:lle.

Oikeastaan Ikävalkon elämän ja uran piti näyttää ihan toiselta, tai ainakin hänellä oli jo selvät sävelet kaiken suhteen. Ikävalko työskentelee pastorina Helsingissä Kontulan seurakunnassa. Muutama vuosi sitten pitkäaikainen haave laulajan työstä nosti kuitenkin päätään.

– Sydän sanoi, että nyt on mentävä. Olen himmaillut niin pitkään.

Toinen Ikävalkon tavoin unelmaa uudelleen tavoittelemaan lähtenyt kuningatarfinalisti on Sari Hellsten, 38. Valkeakoskella asuva ja elintarviketyöntekijänä työskentelevä kahden lapsen äiti kertoi jo aiemmin IS:n haastattelussa panneensa miehensä kanssa vauvahaaveet jäihin tangokisan vuoksi.

Nauravainen nainen on osallistunut Tangomarkkinoille useamman kerran vuodesta 2009 lähtien. Finaaliin hän on yltänyt kaksi kertaa.

Tänä vuonna Hellsten on laulukilpailussa mukana täysin uudella draivilla.

– Edelliset kerrat ovat olleet hyviä itsetunnon kohottajia ja kokemuksen tuojia. Myös keikkakokemus on tuonut varmuutta työhön. Nyt tuntui, että kannattaa lähteä oikeasti tavoittelemaan kruunua, Hellsten selittää.

– Olin ajatellut, että en enää osallistuisi, mutta sitten tuli polttava tarve ja pieni kipinä syttyi sisällä.

Hellsten on luonut uraa myös näyttelijänä. Hänet on nähty sivuosassa Uusi päivä -suosikkisarjassa ja pääroolissa Valkeakosken kaupunginteatterin Piukat paikat -musikaalissa. Silti ykkösasemassa on laulaminen.

Ylöjärveläinen Mia Leivo, 45, on mukana kilpailussa kuudetta kertaa. Hän työskentelee laulajana sekä tarjoilijana. Tango on ollut hänen elämässään aina.

– Laulu-urani alkoi Tangomarkkinoilta vuonna 2008, ja tuntuu, että nyt jos koskaan on minun aikani, kuudetta kertaa osallistuva Leivo sanoo.

Vaikka hän on kokenut kisaaja ja käynyt läpi neljä finaalia, ei illan koitos ja koko tangourakka suju pelkällä rutiinilla.

– Kokemus tietysti auttaa, kun tietää, että tästä selviää, eikä hätäänny. Täytyy vain ottaa asia ja hetki kerrallaan.

Leivo nimeää suurimmiksi tukijoikseen lapsensa.

– Meidän tytöt ovat kovia tukijoita. He ovat 3- ja 8-vuotiaita, ja kiertävät mukana keikoilla.

Ailamari Vehviläinen, 40, saattaa olla tangolaulukilpailua pitkään seuranneille tuttu nimi. Jyväskyläläislaulaja valittiin vuoden 2004 tangoprinsessaksi.

Sen jälkeen hän katosi parrasvaloista, perusti perheen ja on työskennellyt sairaanhoitajana. Viime vuonna hän kuitenkin palasi 12 vuoden tauon jälkeen.

–Minulla on suuri palo laulaa. Sairaanhoitajan työssä minulla on tapana hoitaa tunteen ja ilon kautta, ja niin myös musiikin puolella.

Vehviläinen on harrastanut pitkään astangajoogaa, ja on löytänyt siitä myös rauhoittumistavan hektisen tangorupeaman keskellä.

–Minulla on matkajoogamatto mukana, ja yritän muistuttaa itseäni siitä, että tästä kaikesta kannattaa nauttia.

Kajaanilainen Hanna Hirvonen, 35, on laulava taksikuski ja postityöntekijä, joka haaveilee saavansa musiikista itselleen ammatin.

–Tangomarkkinat ovat tavallaan työhakemus, jos haluaa olla tässä ammatissa, Hirvonen tuumaa.

Hän kuvailee itseään iloiseksi, positiiviseksi ja rempseäksi. Aiemminkin kilpailuun osallistunut nainen on nyt ensimmäistä kertaa finaalissa.

–Tämä on jo itsessään voitto. Jos en voita, olisi se pettymys, mutta olen varautunut myös siihen. En ole luonut mitään kuningatarpilvilinnoja, Hirvonen sanoo.

Jos kouvolalainen Aino Niemi, 18, kruunataan tänään tangokuningattareksi, on hän yksi kaikkien aikojen nuorimmista tangokuninkaallisista.

Tiina Räsänen valittiin tangokuningattareksi niin ikään 18-vuotiaana vuonna 1994, ja vuoden 2002 tangokuningas Mikko Kilkkinen kruunattiin vain 17 vuoden iässä.

Niemi on tuore ylioppilas. Tangoura alkoi vuonna 2013 Tangonuori-kilpailusta, ja hän voitti sen.

–Siitä jäi palo kilpailua kohtaan, Niemi sanoo.

–Nyt kun lukio loppui ja täytin 18, koitti sopiva hetki.

Niemi pitää ikäänsä ja ensikertalaisuuttaan myös vahvuutenaan.

–Olen tuore ja raikas tyyppi. Toisaalta olen niin nuori, etten vielä tiedä, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä.

Niemi pyrki myös opiskelemaan lääketiedettä Kuopioon. Hän jäi harmittavasti varasijalle, joten nyt on välivuoden aika.

–Ei haitannut, etten päässyt vielä sisään. Nyt aion tehdä keikkoja, ja sitten myöhemmin uudestaan pääsykokeisiin lukemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?