Viihde

Ryhmä Hausta tuli valtava ilmiö – näin huippusuositun ohjelman äänet syntyvät: ”Tyttöystävää ärsyttää, kun puhun kotona dubbausäänellä”

Julkaistu:

Suosikkiohjelma
Dubbausstudiolla on lauma reippaita koiria ja miehiä. Poliisikoira Vainu on ylimpänä äänessä.
”Ryhmä Hau jälleen toimintavalmiina, pomo!”

Televisiomonitorilla vilistää värikkäitä koirahahmoja haukkuen ja loikkien, ja menoa seuraa luurit päässä keskittynyt hahmo. Hän on Henri Piispanen eli tänään – ja aika monena muunakin päivänä – Ryhmä Haun skarppi poliisikoira Vainu. Ja toden totta, monessa lapsiperheessä tuttu Vainu herää eloon Piispasen avatessa suunsa.

Sen hän tekee pienessä kopissa kellarissa keskellä kesää. Olemme Vantaan Tikkurilassa, Kulttuurikeskus Vernissan alakerrassa Revolver Studiolla. Tämä sokkeloinen ja hämärä studio joen rannalla on jo legendaarinen paikka.


Äänittäjä Asko Ahosen johdolla tiloissa on nauhoitettu ja miksattu musiikkia ja tehty tv- ja elokuvadubbauksia vuodesta 1994 saakka.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ajan saatossa pohjakerroksessa ovat istuneet niin Kirka, Pepe Willberg kuin Tapani Kansakin, ja sellaiset elokuvat kuin Veljeni Leijonanmieli, Keksijäkylän Lotta, Viiru ja Pesonen ja Lassie palaa kotiin ovat saaneet suomenkieliset ääninauhansa. Revolverilla nauhoitetaan myös suosittua Pipsa Possua.

Asko Ahosen työparina on tänään luottokumppani, Ryhmä Haun tuottaja, kääntäjä ja ohjaaja Tatu Tiihonen Dub On -firmasta.

– Nyt nauhoitamme Henrin kanssa Ryhmä Haun kolmannen tuotantokauden ensimmäistä jaksoa. Tarkoituksena on tehdä tänään kuusi jaksoa valmiiksi. Esitykset alkavat elokuussa, Tiihonen kertoo.

On tavallista nauhoittaa yhtenä päivänä kolmen hahmon ääniä, mutta kerrallaan studiossa on vain yksi ääninäyttelijä.

Ylen Ryhmä Hau -sarjassa Piispanen on ollut Vainuna alusta saakka. Ryhmä Hau on netti-tv:n puolella dubattu aiemminkin, mutta Ylen versio on reippaasti suomalaisempi: hahmojen nimet ja ohjelman laulut on kaikki käännetty suomeksi.

– Vakooja Vainu hoitaa homman! kailottaa Piispanen rutiinilla.

Hän ei erillistä treeniä enää tarvitse, vaan 53 nauhoitetun Hau-jakson jälkeen oman koirahahmon tyyli tulee jo selkärangasta. Toisella monitorilla pyörii jakso, toisella repliikit, jotka Piispanen lukee oikealla hetkellä ja eläytyen.


Ryhmä Hau eli PAW Patrol on valtavan suosittu sekä Suomessa että ulkomailla lasten keskuudessa. Sitä fanittavat niin 2-vuotiaat kuin 9-vuotiaatkin, pojat ja tytöt. Kanadalainen animaatiosarja alkoi elokuussa 2013.

Suomessa Keith Chapmanin ideoimaa sarjaa on esittänyt Pikku Kakkonen, ja Ryhmä Hau on ollut myös nähtävillä muun muassa Via­playlla.

Hau-jengi koostuu kuudesta koiranpentukaveruksesta Vainusta, Sampasta, Kajasta, Tomasta, Rollesta ja Rekusta, jotka leikkivät kuin normaalit pentuhauvat – kunnes kaulapanta hälyttää. Silloin pennut suuntaavat Vahtitorniin Riku-pojan luo saamaan pelastuspartiotehtävän.


Jokaisella koiralla on oma ajoneuvonsa ja erityiskykynsä, kuten dalmatialaisella Sampalla paloauto ja hoitotaitoja ja saksanpaimenkoira Vainulla poliisiauto ja vakoojakykyjä.

Mutta miksi sarjasta tuli niin suosittu muoti-ilmiö, että kaupat pullistelevat Hau-vaatteita, reppuja, leluja, astioita ja Amazon listaa yli 3 000 Hau-tuotetta?

– Koirat ovat symppiksiä ja hahmot hyvin tehtyjä, miettii Asko Ahonen suosion syitä.

– Ryhmä Hau on iloinen ja jaksoissa nauretaan paljon. Hieman jännittäväkin tapahtuma kuitataan aina hyväntuulisella naurulla. Roolit ovat selkeät, ja jokaiselle koiralle on vuorotellen oma tehtävä – kaikki siis osallistuvat tasa-arvoisesti, Tiihonen pohtii.


Isompiin lapsiin vetoaa Ryhmä Haun vauhti, pienempiin toisto ja selkeä ja turvallinen kaava.

– Suvantoja ei ole, vaan koko ajan tapahtuu, Ahonen lisää.

– Menoa ja meininkiä riittää, mutta Ryhmä Hau on positiivista kaahausta. Musiikki on onnistunutta, värimaailma selkeä ja suoranaisia pahiksia ei ole, Tiihonen analysoi.

Parivaljakko kehuu kilvan sarjan tekoa ja nostaa Ryhmä Haun omien suosikkitöidensä kärkeen.

– Vaikka jaksoja on tehty jo niin paljon, mielenkiinto on säilynyt ja leipiintymistä ei ole havaittavissa. Toivottavasti tekemisen ilo näkyy lopputuloksessakin, Tiihonen toivoo.


Kanadassa tehdään jo neljättä kautta.

Henri Piispanen kuvailee Vainu-hahmoa reippaaksi ja valppaaksi poliisikoiraksi. Hän myöntää, että toisinaan, kun kadulla kulkee Ryhmä Hau -asuisia pikkulapsia, olisi hauska heittäytyä puhumaan Vainun äänellä.

– Äitini työskentelee muskarin opettajana ja on saanut ylpeänä kertoa, että hänen poikansa on Vainu, Piispanen huvittuu.

– Rooli saattaa jäädä joskus töiden jälkeen toviksi päälle. Tyttöystävää ärsyttää, kun puhun kotona dubbausäänellä!

Kokenut dubbaaja Piispanen valikoitui Vainuksi studion muiden yhteisten töiden myötä. Ahonen ja Tiihonen kuvailevat Piispasta rivakaksi tekijäksi. Myös Tomaa dubbaa mies (Akira Takaki), mutta muiden Hau-hahmojen äänirooleissa esiintyvät naiset.

– On hyvin yleistä, että animaatioiden pikkupoikien – tässä tapauksessa pentujen – ääniä tekevät aikuiset naiset, Tiihonen kertoo.

– Minä ilmeisesti siis kuulostan aikuiselta naiselta, Piispanen nauraa.

Ryhmä Haun äänirooleissa esiintyvät

  Samppa – Heljä Heikkinen

  Toma – Akira Takaki

  Kaja – Eeva Markkinen

  Rolle – Viivi Tamminen

  Vainu – Henri Piispanen

  Riku – Mirjami Heikkinen

  Halti – Saara Lehtonen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt