Jussi 69 tapasi Guns N’ Rosesin kitaristitähden Slashin takahuoneessa – seurasi hämmentävä kakkuyllätys - Viihde - Ilta-Sanomat

Jussi 69 tapasi Guns N’ Rosesin kitaristitähden Slashin takahuoneessa – seurasi hämmentävä kakkuyllätys

Lauantaina Hämeenlinnassa järjestettävä Guns N’ Rosesin jättikeikka kerää lehtereille kaikkiaan noin 55 000 kuulijaa.

Jussi 69 on ihaillut Guns N’ Rosesia 1980-luvulta saakka.­

1.7.2017 9:17

Joukossa on myös useita bändin suomalaisia julkkisfaneja. Yksi heistä on rockmuusikko Jussi 69, The 69 Eyesin rumpali. Hänellä on erityisen lämmin suhde jenkkibändiin.

Tarina sai alkunsa jo vuonna 1987, jolloin GNR:n debyyttilevy Appetite for Destruction ilmestyi.

Jo hieman ennen tätä Jussi 69 oli törmännyt Lontoossa lehtijuttuun, jossa ennakoitiin GNR:n läpimurtoa. Samaisessa artikkelissa bändin kerrottiin imeneen vaikutteita erityisesti suomalaiselta Hanoi Rocksilta.

– Olen varmasti tämän maan suurin Hanoi Rocks -fani, ja totta kai se herätti huomioni, että joku jenkkibändikin diggasi sitä, Jussi 69 sanoo IS:n haastattelussa.

– Odotin kuumeisesti Gunnareiden ensimmäistä levyä, ja olihan se hemmetin hyvä! Appetite for Destruction järisytti mun ja musafrendieni maailmaa. Olimme juuri aloitelleet bändihommia, ja se levy tuli kuin tilauksesta siihen saumaan.

GNR esiintyy lauantaina Suomessa.­

Pitkän linjan rokkari pitää albumia koko rockhistorian tärkeimpänä.

– Siinä vaiheessa rockmusiikki oli mennyt pullamössötouhuksi. Sitten yhtäkkiä ilmestyi Guns N’ Roses, joka pyyhkäisi kertaheitolla soundillisesti pöhöttyneen ilmapiirin roskakoriin. Gunnarit tuli, näytti kaikille keskaria ja pisti mellakat pystyyn, Jussi 69 muistelee.

– Gunnarit palautti vaaran tunteen rockmusaan. Siihen hienhajuiseen saippuaoopperaan oli helppo rakastua!

Gunnareiden menestyksekkäimmät levyt ovat 1990 alussa samanaikaisesti ilmestyneet Use Your Illusion I ja Use Your Illusion II. Niistä Jussi 69 ei löytänyt enää samanlaista rosoisuutta.

– Arvostan todella paljon Gunnareiden tapaa luoda omanlaistaan musiikkia, ja siitä nähtiin viitteitä myös tuplalevyillä. Jäin silti kaipaamaan avauslevyn persoonallista soittamista kaikkine niin sanottuine virheineen.

Jokin aika sitten Jussi 69 oli The Local Bandin kanssa keikalla Japanissa, jossa se esitti GNR:n tuotannosta Nightrainin.

– Koko bändimme oli aivan fiiliksissä! Biisin soitto lähti suoraan selkäytimestä – muistimme nuotit ulkoa! Jussi 69 sanoo innostuneena.

Jussi 69 tapasi Slashin (kuvassa) pari vuotta sitten.­

GNR:n alkuperäiskokoonpano hajosi 1990-luvun puolivälin jälkeen, kun legendaarinen kitaristi Slash ja basisti Duff McKagan jättivät bändin riitaannuttuaan sen keulahahmon Axl Rosen kanssa. Toissa vuonna kolmikko sopi riitansa ja pian syntyi päätös massiivisesta paluukiertueesta Not In This Lifetime.

– Toivoin vuosikausien ajan salaa, että Slash ja kumppanit pistäisivät jälleen hynttyyt yhteen. Hienoa, että nyt se on tapahtunut! Odotan Hämeenlinnan-keikasta hemmetinmoista nostalgiatrippiä, Jussi 69 sanoo.

– Vanhukset eivät tule tänne asti haukottelemaan, vaan uskon, että kaverit ovat tulessa.

Kaksi vuotta sitten Jussi 69 pääsi seuraamaan läheltä Slashin soittamista ja muuta keikkakäyttäytymistä, kun tämä vieraili bändinsä kanssa keikalla Helsingissä.

Tuon keikan aikana Jussi 69 kertoo muistelleensa yläasteaikaista kaveriaan Pasia, joka oli opetellut soittamaan kitaralla kaikki Slashin siihenastiset GNR-biisit.

– Pasikin aloitteli soittohommia oman bändinsä kanssa ja oli erityisen innostunut juuri Slashistä, Jussi 69 kertoo.

Seuraavina vuosikymmeninä kaverusten bändirundit menivät ristiin ja rastiin, eivätkä he tavanneet kuin jokusen kerran sattumalta.

Kunnes Helsingin keikan jälkeen takahuoneessa tapahtui jotain hyvin odottamatonta. Jussi 69 meni tapaamaan Slashia backstagelle.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Slash vaikutti rennolta ja mukavalta tyypiltä. Hän myös kertoi pitävänsä Suomesta ja kuunnelleensa juuri niinä aikoina takavuosien suomalaista rockyhtyettä Smackia. Hän kuulemma diggasi siitä tosi paljon, Jussi 69 juttelee.

– Yhdessä hetkessä Slash sitten sanoi, että hän haluaa mennä tekemään synttärikakkuyllätyksen kiertueensa monitorimiehelle. Lähdimme seuraamaan Slashia, ja kuinka ollakaan, monitorimieheksi paljastui yllättäen koulufrendini Pasi. Olin aivan äimissäni, hän jatkaa koulukaveristaan, joka oli joitakin vuosia aiemmin hankkiutunut kitaravirtuoosin palkkalistoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?