Edesmennyt Michael Nyqvist avoimena urastaan IS:lle vuonna 2015: ”Minua kunnioitetaan siinä, mitä olen saanut työssäni aikaiseksi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Edesmennyt Michael Nyqvist avoimena urastaan IS:lle vuonna 2015: ”Minua kunnioitetaan siinä, mitä olen saanut työssäni aikaiseksi”

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Rita Tainola haastatteli Michael Nyqvistiä joulukuussa 2015.

28.6.2017 11:33

Ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist kuoli tiistaina vain 56-vuotiaan keuhkosyöpään.

Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Rita Tainola haastatteli useissa elokuvissa Euroopassa ja Hollywoodissa näytellyttä Nyqvistiä joulukuussa 2015.

Alla oleva artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa joulukuussa 2015:

”Hemmoteltu mies”

Palkittu ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist on esiintynyt maailmankuulujen kollegoiden tähdittämissä elokuvissa, mutta menestys ei ole kolahtanut miehelle päähän.

– Elämäni ykkösasia on perhe, hän painottaa.

Nyqvist on ollut yhdessä suomenruotsalaisen Catharina Ehrnroothin kanssa 22 vuotta ja aviossakin melkein kaksikymmentä.

– Kysyin aikoinani vaimoltani, että mihin hän minussa rakastui. Hän vastasi, että olen ihana mutta myös hankala, Nyqvist naurahtaa.

Michael Nyqvist oli naimissa Catharina Ehrnroothin kanssa.­

Nyqvist on esiintynyt suomalaisessa elokuvassa Äideistä parhain, ja hänelle tarjottiin aikoinaan osaa Markus Selinin suunnittelemasta Mannerheim -elokuvasta.

– Harmi, että se projekti kaatui. Suomi olisi tarvinnut Mannerheim-elokuvansa, Nyqvist sanoo.

Nyt Mikael Nyqvist näyttelee kansleri Axel von Oxenstiernaa Mika Kaurismäen elokuvassa Tyttökuningas.

– Olen aina pitänyt Kaurismäen veljeksistä Mikasta ja Akista. Olemme tavanneet usein ja ymmärrettävästi Mika on Akia puheliaampi. Meillä on Mikan kanssa yhteisiä kavereitakin, joten olemme olleet paljon tekemisissä, Nyqvist kertoo.

Kerran kun Mika ja Michael tapasivat, Mika alkoi puhua Tyttökuningas-projektistaan. Nyqvist sanoo, että häntä alkoi kiinnostaa käsikirjoituksen moninaisuus ja kanslerin osa.

Elokuvassa Nyqvist näyttelee Ruotsin kuningatar Kristiinan (1626-1689) läheistä neuvonantajaa. Valtakaudellaan Kristiina ei ajatellut avioliittoa, vaan hän halusi tarjota alamaisilleen koulutusta, vaalia tieteitä ja lopettaa 30-vuotisen sodan protestanttien ja katolilaisten välillä. Hänen rakkautensa hovineitoa kohtaan hankaloitti melkoisesti hänen elämäänsä.

Tyttökuningas-elokuva­

Kun Tyttökuningas esitettiin Montrealin World Film Festivaaleilla, yleisö valitsi sen parhaaksi elokuvaksi ja Kristiinaa näyttelevä Malin Buska sai parhaan naispääosan palkinnon.

– Elokuva kertoo hyvin, mitä on ennen ollut ja mitä on nyt. Paljon ei ole muuttunut ja tarina tarjoilee hyvän perspektiivin nykypäivään, Nyqvist miettii elokuvan saamaa suosiota.

Palkittu ruotsalaisnäyttelijä kehuu myös ohjaajaa. Hän kertoo pitäneensä Mikan tavasta antaa näyttelijälle vapaus.

– Mika on niin kokenut, että hänellä on varaa kuunnella näyttelijää. Hänen kanssaan näyttelijä on turvallisissa käsissä ja joka päivä oli mukava mennä töihin. Mika on myös hyvin inspiroiva, Nyqvist kehuu Mika Kaurismäkeä.

Nyqvist muistetaan myös Millenium-trilogiasta.­

Michael Nyqvist on urallaan tehnyt elokuvia niin kotimaassaan kuin suuressa maailmassa. Hän on kiitollinen Hollywood-mahdollisuuksistaan, mutta sanoo nauttivansa Ruotsissa asumisesta.

– Asuin aikoinaan kuusi vuotta New Yorkissa, mutta kotimaa on aina kotimaa ja Hollywoodin tuottajat ovat jo vuosia katsoneet näyttelijävalinnoissaan myös Euroopan suuntaan, Nyqvist tietää.

– Mielestäni Hollywoodissa ei ole tuntumaa todellisuuteen. Eurooppalaiset joutuvat selittämään amerikkalaisille elokuvantekijöille, mikä on todellisuus ja historia, sillä meillä sitä on. Amerikkalaiset vasta rakentavat historiaansa, hän sanoo.

Beck-sarjoissa ja lukuisissa muissa tv-sarjoissakin näytellyt Nyqvist naurahtaa, että ihmiset muistavat hänet muun muassa Tom Cruisen tähdittämästä Mission Impossible – Ghost Protocol -seikkailuista.

– Olen sitä ennen ja sen jälkeen tehnyt lukuisia leffoja. Myönnän olevani hemmoteltu, sillä saan tehdä elokuvia niin Euroopassa kuin Amerikassa. En olisi uskonut, että amerikkalaisissa elokuvissa esiintyminen tekee minusta niin tunnetun. Arvostan urallani eniten sitä, että minua kunnioitetaan siinä, mitä olen saanut työssäni aikaiseksi, hän sanoo.

Nyqvist on näytellyt lukuisten tunnettujen näyttelijöiden kanssa. Hän sanoo Pierce Brosnanin olevan oikeasti mukava mies ja Keanu Reevesin hän lukee ystäväpiiriinsä. Ray Winstonella on Nyqvistin mielestä suuri läsnäolo kaikessa, mitä hän tekee. Suomalaisista näyttelijöistä hän kutsuu ystävikseen Ville Virtasta ja Antti Reiniä. Molemmat ovat Nyqvistin mielestä tavattoman lahjakkaita.

– Ville ja Antti osaavat ottaa ammattinsa siten, etteivät he stressaa. Heillä on tarpeeksi hyvä itsetunto. Suurin osa Hollywood-näyttelijöistä on epävarmoja, ja siksi he tarvitsevat lukuisia avustajia ympärilleen. Minulla ei ole sellaiseen elämään halua, Nyqvist päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?