Yle: Missilegenda Marita Lindahl on kuollut – ystävä: ”Hän oli olemukseltaan aristokraattinen, mutta ihmisenä ei”

Tarja Nurmi ja Marita Lindahl tutustuivat 1950-luvun mallipiireissä ja ystävystyivät saman tien. Lindahlista tuli Nurmen lapsen kummitäti.

Marita Lindahlin ylväs olemus herätti ihailua hiusmuotiesityksessä Fenniassa 1958.

– Hän oli olemukseltaan hyvin aristokraattinen, mutta ihmisenä ei.

Niillä sanoilla kuvailee ainoaksi suomalaiseksi Miss Maailmaksi yltänyttä Marita Lindahlia hänen ystävänsä Tarja Berggårdh, entinen Tarja Nurmi.

Tuore Miss Suomi heräsi ensimmäiseen arkipäivään valintansa jälkeen vuonna 1957.

Aristokraattisuudella Berggårdh viittaa Lindahlin ylvääseen, ihailua ja kunnioitusta herättäneeseen olemukseen. Ihmisenä hän sen sijaan oli juureva eikä arvostanut pintaglamouria. Hän muun muassa kieltäytyi italialaisen elokuvaohjaajan Federico Fellinin roolitarjouksesta, koska yksityisyys ja perhe olivat hänelle tärkeämpiä kuin ulkoinen loisto.

”Meillä oli samanlainen kemia”

Lindahl menehtyi 78 vuoden iässä 21. maaliskuuta. Hänen puolisonsa Martti Kirsitie kertoi kuolemasta Ylelle tänään tiistaina. Lindahl oli syntynyt 17. lokakuuta 1938.

Lähipiiri halusi pitää kuolinuutisen poissa julkisuudesta muutaman kuukauden ajan. Myöskään Berggårdhin korviin tieto ei kantautunut ennen tätä päivää.

Tarja Nurmi oli 1950-luvun viimeinen Miss Suomi.

1950-luvun suomalaiset mallipiirit olivat tiiviit. Vuoden 1957 Miss Suomi ja Miss Maailma Lindahl tutustui läheisesti Tarja Nurmeen, vuoden 1959 Miss Suomeen. Vuosien päästä Lindahlista tuli Nurmen lapsen kummitäti.

– Ystävyys syntyi heti. Meillä oli samanlainen kemia. Meillä oli paljon yhteistä elämänkatsomuksessa. Olimme monta vuotta tiiviisti yhteydessä, mutta hänen avioiduttuaan emme enää kovin paljon.

”Hän poikkesi muista”

Naiset olivat viimeksi yhteydessä toistakymmentä vuotta sitten. Maailma vei heidät eri teille: Lindahl oli kosmopoliitti, joka vietti jo nuorena aikaa Manner-Euroopassa ja muutti lopulta Englantiin.

18-vuotias pedikyristi Marita Lindahl valittiin Miss Suomeksi 27. tammikuuta 1957 Helsingin Messuhallissa. Ensimmäiseksi perintöprinsessaksi valittiin Airi Ikävalko ja toiseksi Saara Turunen.

Berggårdh kuvailee ystäväänsä hyvin perhekeskeiseksi ja vanhempia ihmisiä kunnioittavaksi.

– Hän oli perusolemukseltaan rauhallinen ja harkitseva. Hän poikkesi muista siinä mielessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?