Viihde

Lapsen kuolema muutti kaiken – brittikirjailija avautuu elämänsä traumaattisimmasta kokemuksesta: ”En anna itseni surra”

Julkaistu:

Haastattelu
Lapsensa menettänyt brittikirjailija Clare Mackintosh halusi kertoa, miten traumaattinen kokemus muuttaa ihmistä. Syntyi menestysdekkari.
Ei, ei, ei.

Ensin kaikki kustantamot sanoivat Clare Mackintoshin esikoisromaanille: kiitos ei.

Yksi väitti, että kirja ei myisi. Toinen sanoi, että kirja ei toimi, koska se on puoliksi psykologinen ja puoliksi poliisintyöstä.

– Mutta tarvittiin vain yksi, joka kiinnostui, Clare Mackintosh kertoo suomalaisen kustantajansa Gummeruksen neuvotteluhuoneessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sen jälkeen työstin kirjaa kustantajan pyynnöstä vielä vuoden.

41-vuotias Clare Mackintosh on saapunut Suomeen markkinoimaan esikoisromaaniaan Annoin sinun mennä (Gummerus), joka ilmestyi Isossa-Britanniassa 2014. Hiljattain suomeksi käännetty kirja on myynyt kotimaassaan yli 600 000 kappaletta. Se on ollut tänä keväänä Suomen myydyin dekkari.

Clare Mackintosh työskenteli 12 vuotta poliisina ja ylikonstaapelina Oxfordissa.

Hänen uransa alkuvuosina pieni poika menehtyi yliajon uhrina eikä syyllistä koskaan tavoitettu. Tapaus jäi vaivaamaan Clarea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mietin vieläkin sitä miestä, joka ajoi autoa. En voi ymmärtää, miten joku voi elää sellaisen asian kanssa.

– Olen ajatellut paljon pojan äitiä. En ymmärrä, miten äiti voi selvitä siitä.

Kirjaa inspiroi myös henkilökohtainen tragedia: vuonna 2006 Clare tuli hedelmöityshoidoilla raskaaksi ja sai kaksospojat, joista toinen menehtyi aivokalvontulehdukseen vain muutaman viikon ikäisenä. 2007 Clare tuli yllättäen luomumenetelmällä raskaaksi ja synnytti kaksostytöt.

– Tietysti ihminen selviää oman lapsen kuolemasta, mutta se muuttaa persoonaa. Halusin kertoa, miten traumaattinen kokemus muuttaa ihmistä ja niitä päätöksiä, joita teemme ja ihmissuhteitamme.

– En olisi sama ihminen, jos en olisi menettänyt poikaani. Hänen kuolemansa on tehnyt minusta positiivisemman. Elän enemmän hetkessä ja olen kiitollisempi kaikesta, mitä minulla on.

2011 Clare Mackintosh jätti poliisintyöt. Työ vei leijonanosan elämästä. Hän ei nähnyt tarpeeksi lapsiaan.

– Vaikka olin kotona, olin henkisesti poissa.

Aluksi hän elätti itsensä toimittajana. Siinä sivussa hän alkoi kirjoittaa dekkaria pienen poikansa menettäneestä Jenna Greystä, joka erakoituu Pohjois-Walesissa sijaitsevaan kylään.

– Jenna on kovia kokenut nainen, joka oli ennen vahva. Hän on särkynyt, mutta löytää voimansa.

– Kirjan sanoma on, että voit jättää menneisyyden taaksesi, mutta sillä on vaikutus tulevaisuuteen.


Nykyään Clare Mackintosh asuu Pohjois-Walesissa ja matkustaa ympäri maailmaa puhumassa kirjastaan. Meksiko, Kanada, Ranska, Norja. Lista on loputon. Annoin sinun mennä on ollut joka paikassa menestys.

Matkustamisen mahdollistaa se, että Claren poliisina työskennellyt aviomies luopui työstään. Hän hoitaa lapsia, kun vaimo kirjoittaa.

– Kirjoitan kotona. Vien aamulla lapset kouluun, sillä mieheni ei ole aamuihminen. Käyn aamulla lenkillä englanninspringerspanielini Maddyn kanssa ja mietin samalla, mistä tänään kirjoitan.

Clare Macintoshin toinen dekkari Minä näen sinut on ollut vielä suurempi menestys. Se ilmestyy suomeksi helmikuussa 2018.

– En usko, että menestys on muuttanut elämää paljon. Olemme voineet tehdä suuren elämänmuutoksen. Voimme viettää perheenä enemmän aikaa yhdessä.

Yhden unelman Clare on toteuttanut.

– Olen ostanut asuntovaunun. Se ei ole kovin hieno, mutta kun markkinoin kirjaani Englannissa, en mene hotellin. Pyydän varamaan perheelleni asuntovaunupaikan.

Menneisyyden käsitteleminen ei ole ollut helppoa menestyskirjailijallekaan. Hän kertoo itkeneensä usein kirjoittaessaan esikoiskirjaansa.

– Kirjan koskettavin kohta on avausjakso, kun pieni poika on kuollut ja äiti on kumartuneena hänen yllensä. Itkin paljon, kun kirjoitin sitä.

– En anna itseni surra. Lukitsen tunteeni. On vaikeaa ajatella oman pojan menettämistä. Se tekee niin kipeää.

Kirjailijan työ jatkuu. Uutuudenviehätystä on vielä ilmassa. Monet pitkän linjan dekkaristit eivät pidä, jos heitä kutsutaan dekkarikuningattariksi.

– Olisin iloinen, jos minua kutsuttaisiin dekkarikuningattareksi, Clare Macintosh nauraa.

Kaksipäiväinen Suomen-vierailu huipentui kirjakauppahaastatteluihin. Clare Macintosh on ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta aikoo palata.

– Haluan muuttaa Suomeen, koska täällä on maailman parasta kalaa, hän kehuu edellisillan illallistaan.

Tuliaiseksi kirjailija kaavailee ostavansa porontaljan.

– Hipelöin porontaljaa lentokentällä. Se on pehmeintä, mitä olen koskaan koskettanut. En tiedä, minne laitan sen kotona, mutta aion ostan sen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt