Riitta Väisänen yllättää – elokuvarooli ex-missinä: ”Minulla on suttuinen meikki ja muutama repliikki ruotsiksi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Riitta Väisänen yllättää – elokuvarooli ex-missinä: ”Minulla on suttuinen meikki ja muutama repliikki ruotsiksi”

Juontajakonkari Riitta Väisänen, 62, palaa jälleen ruutuun netti-tv:n uudessa sarjassa. Hänet nähdään myös kesällä valkokankaalla.

Riitta Väisäsellä on monta rautaa tulessa.­

25.6.2017 15:17

Koko kansan Riitta. Sellaisena Riitta Väisänen on tunnettu jo vuosikymmenien ajan. Mutkaton ja hersyvästi naurava entinen Miss Eurooppa ja MTV3:n Kymppitonnin juontaja, jolta tuntemattomat kyselevät kuulumisia kuin keneltä tahansa hyvältä tuttavaltaan.

Viimeksi aamulla, kun Väisänen odotti tytärtään Sofia Mäkkylää, 22, apteekin edessä. Vanhempi rouva lähestyi ja halusi jututtaa Väisästä.

– Ennen aina puhuttiin eläimistä: kissoista, koirista ja hevosista. Sen jälkeen kyseltiin läskeistä ja vaihdevuosista, Väisänen avaa puheenaiheiden kaarta vuosien varrelta.

Riitta Väisänen on helppo tunnistaa, hän ei ole vuosien aikana juuri muuttunut. Haastatteluun saapuu tutunnäköinen nainen muhkeassa hiuspehkossa ja leopardikuvioisessa tunikassa. Hän sanoo, että tytär on joutunut välillä leikkaamaan pahimpia takkuja saksilla pois.

– Ohut tukka, mutta sitä on reilusti, Väisänen kuvailee nauraen pörröistä hiuslaatuaan.

Vaikka hiukset ovat nyt suorat, Väisänen vakuuttaa, että televisiosta tuttu pehko on ja pysyy jatkossakin.­

Nyt Väisäsen sanoin ”ihan hönttö” tukka saa kuitenkin uudenlaisen tyylin, kun se suoristetaan kehystämään kauniisti päivettyneitä kasvoja.

Vuoden alussa Riitta Väisänen kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että sopivia tv- ja radiotöitä on ollut vaikea löytää. Nyt tilanne on muuttunut ja Väisäsellä on edessään täysin uusi vaihe työelämässä.

Hän on mukana syksyllä nähtävässä Viafree netti-tv:n uudessa #PUHALLUS-sarjassa, joka pitää sisällään gameshow-jaksoja, realitya kulissien takaa sekä somesisältöä tekijöiden omissa kanavissa.

Sarjaa tähdittävät myös tosi-tv-ohjelmista tuttu Niko Saarinen ja suosittu tubetähti Papananaama eli Sini Laitinen. Väisäsestä on mukavaa päästä työskentelemään nuorten kanssa.

Lisäksi juontajakonkari avaa lähiaikoina oman tubekanavan, jossa hän laukoo väisäsmäiseen tyyliinsä mielipiteitä sanoja säästelemättä. Aihepiirit vaihtelevat laidasta laitaan päivän politiikasta laihduttamiseen.

– Mulla on niin paljon asioita päässä, että niiden pitää päästä ulos, Väisänen naurahtaa.

Tubetus on Väisäselle täysin uusi aluevaltaus. Ensikosketuksensa kameralle puhumiseen ja some-maailmaan hän sai kuitenkin jo keväällä puolivahingossa. Hyvän ystävän uuden vaateliikkeen avajaisissa oli vierailulla kaksi suosittua aikuistubettajaa: blogeistaan tutut Pinkit Korkokengät eli Maiju Kauppila ja Hellapoliisi eli Kati Jaakonen.

– Maiju sanoi, että ”Sano tänne nyt jotain hänen puhelimeensa”. Annoin naisille valokuvissa poseeraamisen vinkkejä. Siinä sitten höpötin. Kysäisin ennen lähtöä, että milloin video menee julki. Hän vastasi, että se on mennyt jo, Väisänen päivittelee nykyteknologian nopeutta.

Kesällä Suomessa ensi-iltansa saa myös virolaisohjaaja Jaak Kilmin elokuva Loikkarit. Väisäsellä on elokuvassa pieni rooli näyttelijä Esko Salmisen esittämän liikemiehen entistä vaimona, ex-Miss Tukholmana.

Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo nelikosta, joka lähti makeamman elämän perässä lahden toiselle puolelle. Kaksi heistä ryösti lopulta Tillanderin kultasepänliikeen Helsingin Aleksanterinkadulla ja pankin Käpylässä vuonna 1985.

– Roolihenkilöni on vähän alkoholisoitunut. Minulla on todella suttuinen meikki ja muutama repliikki ruotsiksi, Väisänen avaa rooliaan.

Väisänen näytteli aikoinaan useassa viihteen monitoimimies Pertti ”Spede” Pasasen Uuno Turhapuro -elokuvassa. Alun pääroolit pienenivät pikkuhiljaa, kunnes loppuivat kokonaan. Viimeisessä Uuno Turhapuro -elokuvassaan Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies Väisänen esitti valokuvausliikkeen myyjää.

– Minulla oli repliikki ”Hyvää päivää”. Olin, että ei jumankauta, tiivistin vähän ja sanoin vain ”Päivää”, Väisänen muistelee pilke silmäkulmassa.

Myös kotona Orimattilassa on kaikki mallillaan. Väisäsen tytär Sofia asuu yhä äitinsä kanssa. Nuori nainen valmistui maaliskuussa hierojaksi ja työskentelee vaatekaupassa. Haastattelun aikana Sofia on tapaamassa kirjanpitäjää, sillä hän aikoo perustaa oman toiminimen.

Väisänen on tyttärensä saavutuksista ylpeä. Äidin ja tyttären murrosiän ja vaihdevuosien ristiriitoja ja ovien paiskomista aiheuttanut turbulenssikausi on jo takanapäin.

– Sofia on kova sisustamaan. Eilenkin oli keittiöstä kaikki tavarat hävinneet kaappeihin ja verhot vaihtuneet. Viime viikolla terassin korituolit olivat vaihtuneet yllättäen uudempiin, Väisänen sanoo nauraen.

Vaikka äitiä saattavat aluksi muutokset saattavat hermostuttaa, Väisänen myöntää, että tyttärellä on silmää sisustamiseen. Hän onkin vitsaillut elämänkumppanilleen, Sofian isälle Eki Mäkkylälle, että kodin sisustusta täytyy alkaa kohta kuvata.

Orimattilan-koti on Väisäselle tärkeä. Hän muutti seudulle jo 1990-luvulla, 26 vuotta sitten. Pihapiirissä sijaitsee myös hevostalli, josta Väisänen on ollut luopumassa jo pidemmän aikaa. Kaupat ovat peruuntuneet viime hetkellä. Nyt talli on hiljaisessa myynnissä.

Hevosia oli aktiivivaiheessa jopa 22. Nyt hevosia on jäljellä kaksi: yksi tuttujen hevonen ja yksi oma.

– Ei kestänyt psyyke, fysiikka ja kukkaro, Väisänen perustelee hevoshommien hiipumista.

Väisäsen mukaan hänen olisi tarkoitus jäädä kuitenkin pihapiiriin asumaan, vaikka talli menisi kaupaksi. Monet ovat olleet kiinnostuneita ostamaan koko kompleksin.

Syynä tallista luopumiselle ovat myös viime vuosina ilmaantuneet terveysvaivat. Väisänen odottaa pääsyä polvien ja lonkan leikkaukseen. Leikkaukset ovat olleet mielessä jo pitkään, mutta esteenä ovat olleet iho-ongelmat. Lonkan kipeytymisen takia kävely on välillä vaikeaa.

– Leikkauksista toipumiseen menee hetki aikaa.

–Mulla on niin paljon asioita päässä, että niiden pitää päästä ulos, oman tubekanavan avaava Riitta Väisänen naurahtaa.­

Riitta Väisänen on ollut vuosikymmenien aikana monessa mukana, hän on julkaissut myös useita kirjoja. Esimerkiksi kaunistelemattomasti vaihdevuosista kertova Hilmapäivät – Vertaistukea vaihdevuosiin (Otava, 2009) oli aikoinaan esillä lehtien palstoilla.

Ei ole mahdotonta, että Väisänen palaa tulevaisuudessa jälleen kierrekantisen kirjavihkonsa pariin ja sen jälkeen tietokoneen näppäimistölle. Hän kertoo, että pari kirjaideaa pyörii jo mielessä. Yksi idea liittyy vaihdevuosiin ja murrosikään.

– Kirja ”Hilma kohtaa murkun” vaatii vielä vähän etäisyyttä. Olen kyllä kirjoittanut juttuja ylös, Väisänen paljastaa nauraen.

Kuvausmeikki on valmis, ja Riitta Väisänen istahtaa tottuneesti kameran eteen asetellulle tuolille.

Lisää pituutta saaneet suoristetut hiukset laskeutuvat kauniisti vaaleansinisen puseron päälle. Missiaikojaan Väisänen ei ole selvästi unohtanut, sillä erilaiset poseeraukset tulevat suoraan selkäytimestä.

Vaikka hiukset ovat nyt suorat, Väisänen vakuuttaa, että televisiosta tuttu pehko on ja pysyy jatkossakin.

– Muistutan jo vähän Riitta Väisästä, kun tukka on auki. Muuten kestää nykyisin ainakin kolme kertaa kauemmin meikata itseni itseni näköiseksi, Väisänen vitsailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?