Spedestä tehdään elokuva! Tällainen siitä tulee

Pertti ”Spede” Pasasen elämästä kertova elokuva on saanut rahoitusta.

Mike Pohjola kirjoittaa elokuvakäsikirjoitusta Spedestä.

20.6.2017 14:23

Legendaarinen Pertti ”Spede” Pasanen muistetaan Uuno Turhapuro -elokuvien tekijänä. Viihteen yleismieheksi kutsuttu Pasanen oli myös koomikko, näyttelijä, käsikirjoittaja, elokuvaohjaaja, tuottaja, lauluntekijä ja keksijä.

71-vuotiaana kuolleen Pasasen elämästä kertovaa elokuvaa parhaillaan käsikirjoittava Mike Pohjola vahvistaa Ilta-Sanomille, että elokuvahanke on saanut Elokuvasäätiön käsikirjoitusapurahan. Elokuvasta kiinnostunut tuottaja ja ohjaaja sekä näyttelijäkaarti puuttuvat vielä.

– Elokuva kertoo Speden elämän tärkeimmät vaiheet ja Suomi-viihteen tarinan 50-luvulta 90-luvulle, sen teknisen kehityksen kommelluksineen ja suurine persoonineen, Pohjola kertoo Ilta-Sanomille.

Pertti ”Spede” Pasanen Uuno muuttaa maalle -elokuvan kuvauksissa.

Pohjola kertoo, että vaikka ei saakaan päättää näyttelijää, niin päähenkilönä hän näkisi ”hyvävartaloisen, itäsuomalaisen, kaljupäisen koomikon”.

– Riku Nieminen esimerkiksi sopisi tähän. Hänellä on samanlainen nenäkin, käsikirjoittaja kertoo miettineensä.

– Mutta Riku ei ole vielä kuullut tästä, Mike Pohjola huomauttaa ja puhkeaa nauruun.

Hannele Lauri ja Spede Pasanen.

Käsikirjoittajan teksti valmistunee tämän vuoden aikana. Pohjolan tarkoitus on vielä haastatella Speden läheisesti tuntemia ihmisiä Jukka Virtasesta Vesku Loiriin ja Hannele Laurista Speden sukulaisiin, jotta selviäisi, millainen henkilö Spede oikeasti oli.

Pohjola kertoo hahmotelleensa ideaa elokuvasta pitkään. Yhtäläisyys Spedeen löytyi Pohjolan ollessa Konttori-sarjan pääkäsikirjoittajana.

Ennen kuin Konttorista oli esitetty jaksoakaan, sai sarjan suomalainen versio murskakritiikin lehdistöltä sen näyttelijäkaartin selvittyä. Muun muassa stand up -koomikko Sami Hedbergin valintaa alun perin brittiläisen suosikkisarjan päärooliin kritisoitiin voimakkaasti.

Riitta Väisänen (oik.), Spede Pasanen ja Riitan sisko Lea Gaselle ja tyttärentytär Janni vuonna 1993.

– Ymmärsin silloin, että tältä Spedestä on täytynyt tuntua, kun Uunot toistuvasti saivat yhden tähden elokuvakriitikoilta. Hänen kassamagneettielokuviin ei vain tullut elokuvasäätiön rahoitusta ja tunnustuksia. Silti Spede teki niitä ja häntä rakastettiin.

– Sillä hetkellä pystyin olemaan Spede, Pohjola toteaa.

Käsikirjoittaja kertoo ottavansa ilmoittautumisia vastaan projektista kiinnostuneilta ohjaajilta ja tuottajilta.

– Puhelimeni on tässä auki, jos joku haluaa ilmoittaa yhteistyöhalukkuudestaan, Pohjola vinkkaa.

Lopuksi Pohjola heittää ilmoille idean, että Speden tarinan käsikirjoitus voisi hänen mielestään sopia mainiosti myös teatterilavoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?