Ei kiitos, 007! Nämä kaikki tähdet ovat kieltäytyneet legendaarisen James Bondin roolista - Viihde - Ilta-Sanomat

Ei kiitos, 007! Nämä kaikki tähdet ovat kieltäytyneet legendaarisen James Bondin roolista

Monet huipputähdet ovat kuulleet James Bondin kutsun. Parhailla on varaa kieltäytyä.

17.6.2017 15:37

Voisi kuvitella, että kuka tahansa näyttelijä vastaisi myöntävästi James Bondin kosintaan. Vaan ei siltä vaikuta. Joillakin huipuilla on ollut varaa kieltäytyä.

Jotkut ovat vaatineet liikaa rahaa. Toiset ovat ajatelleet Bondin olevan heidän alapuolellaan. Yhtä monet ovat nähneet ikonisen roolin ansana: sen jälkeen on vaikea enää tehdä mitään muuta ilman Bond-leimaa.

Seuraavassa esitellään muutamia tähtiä, jotka ovat kieltäytyneet agentti 007:n roolista, hahmosta, joka teki tähden Sean Connerysta, Roger Mooresta, Pierce Brosnanista ja Daniel Craigista. Mutta ei George Lazenbysta ja Timothy Daltonista. Edes Bond ei pysty kaikkeen.

Clint Eastwood

Sean Connery oli tehnyt vuoteen 1967 mennessä viisi 007-elokuvaa. Sitten hän lopetti. Tuottajalla oli sama lakimies kuin Italiassa Sergio Leonen kanssa spagettiwesternejä tehneellä Eastwoodilla. Clintille sanottiin:

– He todella haluavat sinut Bondin rooliin.

Eastwoodin mukaan rahaa olisi tullut paljon, mutta hän sanoi ei:

– Se on erään toisen keikka. Se on Seanin juttu. Se ei tunnu oikealta.

Clint myös ajatteli, että Bondin on pakko olla britti. Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa (1969) tehtiin ilman Eastwoodia. Bondia esitti australialainen malli George Lazenby. Eastwood valitsi oikein, sillä Likaisesta Harrysta (1971) alkoi paitsi viiden Harry-elokuvan sarja myös näyttelijän matka aikansa suurimmaksi miestähdeksi. Sittemmin Eastwood on menestynyt myös ohjaajana saaden Oscarin elokuvastaan Armoton (1992).

Richard Burton

Walesin suurelle pojalle tarjottiin roolia silloin kun elokuvia vasta suunniteltiin, ensin vuonna 1959 ja sitten 1961. Burton ei uskonut rooliin eikä menestykseen. Leimautuminen olisi ollut vaarallista uralle. Burtonille annettiin uusi mahdollisuus vuonna 1968, kun ilmeni, että Connery lähtee, mutta näyttelijän palkkiovaatimus oli liian suuri. Teatterin ja elokuvien Shakespeare-ekspertti oli nousussa kun Bondia tarjottiin. Sen jälkeen hänestä tuli kansainvälinen supertähti, joka muistetaan Elizabeth Taylorin aviomiehen roolin ohella elokuvista Atlantin valli murtuu (1962), Kleopatra (1963), Liskojen yö (1964), Kuka pelkää Virginia Woolfia? (1966) ja Kotkat kuuntelevat (1968). Burton teki oman agenttikeikkansa John le Carré -filmatisoinnissa Mies kylmästä (1965).

Cary Grant

Hollywoodin menestyneimpiin miestähtiin kuulunut Grant oli 58-vuotias, kun hän sai kutsun ensimmäiseen Bondiin (Salainen agentti 007 ja tohtori No). Mies totesi olevansa liian vanha rooliin. Kulttuuritausta ei olisi ollut esteenä, sillä Grant oli britti. Vanheneva, mutta yhä karismaattinen tähti teki enää yhden elokuvan. Takana oli jo mittava ura. Elokuvista tunnetuimpia ovat Hitchcock-elokuvat Vaarallinen romanssi (1959), Varkaitten paratiisi (1955), Notorious – kohtalon avain (1946) ja Vaarallisia valheita (1941). Muita huippuja ovat Skandaalihäät (1940), Hätä ei lue lakia (1938), Vain enkeleillä on siivet (1939), Meidän vastaeronneitten kesken (1940) ja Unohtumaton rakkaus (1957).

Michael Caine

Sean Connery oli päättänyt jättää sarjan tehtyään jakson Timantit ovat ikuisia (1967). Paikkaa tarjottiin nousevalle Cainelle, joka oli jo näyttänyt kyntensä sekä agenttielokuvissa Salaisen agentin kansio (1965), Hautajaiset Berliinissä (1963) ja Miljardin dollarin aivot (1967) että suuressa seikkailussa Zulu (1964) ja naistenmiehen roolissa elokuvassa Alfie – naisten viettelijä (1966). Hollywoodin ja brittielokuvan urakkamies Caine kieltäytyi, koska hän ei halunnut juuttua tyyppihahmoon juuri nousukauden aikana.

Liam Neeson

 

007 Vaaran vyöhykkeellä (1987) ja 007 ja lupa tappaa (1989) olivat pienimuotoisia pettymyksiä. Yleisö ei oikein tottunut Timothy Daltoniin Bondin osassa. Tuottajat pommittivat Liam Neesonia tarjouksillaan. Irlantilainen oli juuri lyönyt itsensä läpi Steven Spielbergin Oscar-palkitulla Schindlerin listalla (1993). Näyttelijä sanoi, ettei hän halua tehdä toimintaelokuvia. Todellinen syy kieltäytymiseen oli se, että Neesonin vaimo, nyt jo edesmennyt Natasha Richardson sanoi:

– Jos otat Bondin roolin, me emme mene naimisiin.

Tilaisuutensa sai Pierce Brosnan. Elokuva 007 ja kultainen silmä (1995) olisi voinut onnistua paremmin, jos Neesonin tuleva vaimo olisi armahtanut.

Ewan McGregor

On huhuttu, että Trainspotting-elokuvien tähti ja monien romanttisten komedioiden vakiokasvo on ollut ehdolla 007:n rooliin Daniel Craigin jälkeen. McGregorille tarjottiin pestiä jo vuonna 2005, mutta hän kieltäytyi. Hän ei halunnut Bondista riippakiveä. Vuosi sitten McGregorin kanssa neuvoteltiin taas, ja näyttelijä kertoi: ”Olen kaiketi jo osoittanut, mitä osaan tehdä. Ei tässä iässä enää pelätä tyyppiroolia.” Aika on kuitenkin jo ajanut McGregorin ohi. Fanien mielestä hän olisi vähän liiankin sensitiivinen Bondiksi, jonkinlainen Timothy Dalton osa 2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?