Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin 23 vuoden odotus päättyy vihdoin – nousevat samalle lavalle esikuvansa kanssa - Viihde - Ilta-Sanomat

Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin 23 vuoden odotus päättyy vihdoin – nousevat samalle lavalle esikuvansa kanssa

Maanantaina Apulanta-yhtue nousee samalle lavalle esikuvansa Dave Grohlin ja Foo Fightersin kanssa.

18.6.2017 15:01

Kesällä 1994 Apulanta koki huumanhetkiä. Heinolalaisyhtyeen siihenastisen uran merkittävin keikka nähtiin Tampereen Pakkahuoneella, jossa se pääsi lämmittelemään maailmanvalloituksen porteille kivunnutta yhdysvaltalaista punkbändiä The Offspringiä, tietynlaista musiikillista esikuvaansa.

Eivätkä näin suuret hetket tietenkään unohdu.

– Se oli mahtava juttu meille, sillä heidän hommat jysähtivät isoiksi vain muutamaa viikkoa ennen kyseistä keikkaa, Apulannan rumpali Sipe Santapukki sanoo.

– Suurimmat musiikilliset vaikutteemme saimme kuitenkin Nirvanalta, jonka taru valitettavasti päättyi tuolloin, hän viittaa Nirvana-solisti Kurt Cobainin vuonna 1994 tapahtuneeseen itsemurhaan.

Tuskin näkivät Santapukki ja Apulannan toinen keulahahmo Toni Wirtanen tuolloin etiäistä, että bändin seuraava lämmittelykeikka nähtäisiin vasta kesäkuussa 2017, noin 23 vuotta myöhemmin. Ja tuskin he olisivat voineet kuvitellakaan, että soittaisivat silloin Nirvanan ex-rumpalin Dave Grohlin vuonna 1994 perustaman rockyhtyeen Foo Fightersin lämppärinä.

Tällaiseksi, vahvasti vuoden 1994 tapahtumiin liittyväksi, Apulannan lämppäritarina kuitenkin muodostui. Bändi lämmittelee Foo Fightersia Helsingissä tulevana maanantaina eli 19. kesäkuuta.

– Odotamme innolla ja jännityksellä tätä ainutlaatuista keikkaa. On siistiä päästä samalle lavalle Daven ja kumppanien kanssa, Santapukki sanoo.

Runsaassa parissakymmenessä vuodessa Foo Fighters on noussut maailmanmaineeseen, Apulanta puolestaan yhdeksi suomalaisen punk- ja rockmusiikin legendoista. Ehkä siksi, että kummatkin bändit ovat kulkeneet pitkälti omia polkujaan.

Istumme Lahdessa sijaitsevassa Apulanta-museossa, sen kahvilassa. Vain harvat suomalaisbändit voivat haaveilla omasta levy-yhtiöstä, vielä harvemmat omasta museosta. Apulannan vyöltä löytyvät molemmat meriitit.

– Olemme aina halunneet tehdä asiat oman pään mukaan. Koska levy-yhtiöt eivät noteeranneet meitä uramme alussa, päätimme perustaa oman levy-yhtiön. Jo se aiheutti kummeksuntaa, kuten sittemmin monet muutkin projektimme, Santaukki linjaa.

– Meitä on toisinaan yritetty kampittaa ja meille on sittemmin oltu myös kateellisia. Mutta kun näin jälkikäteen katsotaan, juuri tämä on varmasti ollut yksi tärkeimmistä voimavaroista bändillemme. Ulkopuolisuuden tunne on lisännyt näyttämisen halua, intohimoa.

Santapukki korostaa myös vastoinkäymisten merkitystä.

– Emme ole saaneet mitään ilmaiseksi. Jos olisimme saaneet, emme olisi nyt tässä, hän alleviivaa.

– Oma museo olisi aikanaan tuntunut absurdilta ajatukselta, mutta jos emme olisi itse uskoneet itseemme, ei kukaan muukaan.

Musiikkiala on kokenut hurjan mullistuksen Apulannan ja neljästi Grammy-palkinnolla (paras rockyhtye) kukitetun Foo Fightersin perustamisen jälkeen. Levykauppa ei enää käy, keikkojen merkitys on oleellisesti kasvanut.

– Siinä mielessä mikään ei kuitenkaan ole muuttunut, että aina ennenkin artisti on maksanut, Santapukki heittää.

– Puhutaan, että musiikkiala olisi kriisissä, mutta en näe asia niin. Musiikki on hieno ja rikas asia. Ei se tule koskaan kuolemaan, eikä bisnestä tarvitse edes pelastaa, koska hyvät ja luovat tyypit keksivät kyllä selviytymiskeinon tähän tilanteeseen. Se, että keikkojen merkitys on kasvanut, auttaa jengiä saamaan aiempaa parempia konserttielämyksiä.

Apulanta aikoo orientoitua täysillä myös kesän festarikeikoilleen. Monesti artistien koetaan keskittyvän massatapahtumien lyhytkestoisiin setteihin normaalia epäammattimaisemmin.

– Meillä on jälleen kesärundilla yksi Suomen festarikesän suurimmista lava-arsenaaleista pystyssä. Haluamme antaa yleisölle parastamme joka hetki, koska se on myös yksi tapa erottua joukosta. Uskon, että Foo Fightersin menestys perustuu pitkälti samanhenkiseen asenteeseen, Santapukki näkee.

– Tämä on meille edelleen työtä, jota on vaikea mieltää työksi. Enemmänkin tämä on harrastamista työksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?